Giętki 'statyw'

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tanto
    Coś już napisał
    • 2007
    • 94

Giętki 'statyw'

Przeglądając internet trafiem dziś na taki wynalazek
    Czy ktoś może widział to na żywo? Można zaufać że postawiony na tym sprzęt nie zaliczy bolesnego lądowania na ziemi?
    Gdyby było stabilne to w połączeniu z wyzwalaczem radiowym mogło by czasami się przydać.
    Oficjalnie nośność do 3000 gram, wymiary 250x60x66 mm
  • Radus
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 27

coś takiego znalazłem

Serwis fotografuj.pl : Sprzęt : Testy praktyczne : Test: Elastyczne statywy – zabawka czy przydatny gadżet? - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

Komentarz

• 1jac
      Bywalec
      • 2008
      • 214

Napaliłem sie, kupiłem ... wyrzuciłem. Generalnie patent do niczego. Statywu nie zastępuje, zajmuje jednak miejsce w torbie i trochę waży. Taki sobie wynalazek dla niewiadomo kogo.

Komentarz

• TomS
        Uzależniony
        • 2006
        • 880

Widziałem coś takiego ostatnio w Alpach tylko że srebrne (było nawet opisywane kiedyś na fotopolis). Koleś miał na tym 30D+70-200/2.8 i jakoś się trzymało.

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

prawie jak statyw...

statyw uzywa sie po to, zeby zatrzymac aparat w jednej pozycji i moc sie pomodlic nad ujeciem juz chocby tytulem tego musi miec troche wysokosci.

a to powyzej... to jest jakas po*******ka
          www albo tez flickr

Komentarz

• Iras_PL
            Bywalec
            • 2008
            • 190

Zamieszczone przez Radus
            A'propos tego tekstu, moją uwagę zwrócił jeden fragment:

Drugą zasadą, o której mogą zapomnieć niektórzy fotoamatorzy podczas fotografowania ze statywem jest wyłączenie funkcji stabilizacji, która w takim przypadku bardziej przeszkadza niż pomaga w wykonaniu ostrego zdjęcia.
            Mógłby mi to ktoś krótko wyjaśnić? Zawsze mi się wydawało, że IS jest przydatne nawet na statywie (niweluje drgania powstałe przy podnoszeniu lustra)

Komentarz

• Misiaque
              Początki nałogu
              • 2007
              • 392

Raczej zależy to od konkretnej implementacji po prostu. Najlepiej sprawdzić co zaleca producent dla danego produktu w instrukcji i się stosować.

Komentarz

• wiktoch
                Coś już napisał
                • 2006
                • 89

Zamieszczone przez 1jac
                Statywu nie zastępuje, zajmuje jednak miejsce w torbie i trochę waży. Taki sobie wynalazek dla niewiadomo kogo.
                no raczej zajmuje mniej miejsca niż np. jakikolwiek manfrotto. a w podróży się przydaje. oczywiście nie zastąpi on statywu ale swoją funkcję spełnia. co do obciążenia to wytrzymuje bez problemowo:

pozdr
                wik
                EOS D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II | 24-70/2.8 | 70-200/2.8 | 100 MACRO/2.8 IS | 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Komentarz

• Paenka
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 727

Zamieszczone przez Iras_PL
                  A'propos tego tekstu, moją uwagę zwrócił jeden fragment:

Mógłby mi to ktoś krótko wyjaśnić? Zawsze mi się wydawało, że IS jest przydatne nawet na statywie (niweluje drgania powstałe przy podnoszeniu lustra)
                  Ostatnio czytałam w artykule o jakimś aparacie dokładnie taką samą poradę. Uzasadnili to tym, że zdjęcia są wtedy przeostrzone.
                  Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

Niektóre implementacje IS'a mogą wzbudzać drgania statywu. Nie dotyczy to wszystkich obiektywów - najlepiej przeczytać w instrukcji szkła.

Komentarz

• adi3124
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 122

Taki statywik dobra rzecz ale tylko w wyjątkowych sytuacjach ... tak jak w 1 poście to zdjęcie na drzewie - zwykły statyw niedałby rady
                      EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

• zanussi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1696

polecam poszukać info lub zdjęć o mini statywie manfrotto 345 . sam napalam się na taki.
                        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• adi3124
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 122

Wow niezły ten manfrotto ;o
                          EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

Pracuję...