Rozkalibowujące się body z powodu szkieł nie Canonowych?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ibanezq
    Coś już napisał
    • 2008
    • 80

Rozkalibowujące się body z powodu szkieł nie Canonowych?

Dzwoniłem dzisiaj na Żytnia i trochę gadałem o moim problemie z AF przy słabym świetle w 400d.
    Koleś mi powiedział, że używając nie Canonowe szkła mogę rozkalibrować sobie body? Prawda to jest? Bo dla mnie to jest trochę podejrzane i bez sensu.
  • Yenox
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

OO, to może body ma wbudowany system 'auto kalibrujący się' :-)

Według mnie ściemniał, wiadomo - $$ dla Canona.
    Pozdrawiam,
    Michał

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

niezle to jest... najpierw Sigma Polska rzuca glodnymi kawalkami o lewych partiach obiektywow, teraz Canon straszy rozkalibrowywaniem...

za kilka tygodni ktos doniesie, ze w Nikonach nie mozna stosowac nieoryginalnych akumulatorow, bo duch cioci zacznie po nocy nawiedzac...

ech...
      www albo tez flickr

Komentarz

• RNz
        Uzależniony
        • 2007
        • 708

ściema i tyle

Komentarz

• Dragunov
          Bywalec
          • 2006
          • 172

Używałem różnych szkieł(nie-canonowskich) z 30D przez prawie 2 lata i nie widzę różnicy w pracy AF.
          7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
          http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• addi
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 44

IMHO to kalibruje się obiektywy do body, a nie na odwrót. Tak "na chłopski rozum", jeżeli kalibracja dotyczyła by body to implikowało by to konieczność "trzymania" bazy danych wszystkich obiektywów (i ustawień dla nich) w pamięci body a to mimo, że wykonalne, to raczej mało sensowne (opłacalne?) by było. Więc raczej ściema.
            www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Ibanezq
              Dzwoniłem dzisiaj na Żytnia i trochę gadałem o moim problemie z AF przy słabym świetle w 400d.
              Koleś mi powiedział, że używając nie Canonowe szkła mogę rozkalibrować sobie body? Prawda to jest? Bo dla mnie to jest trochę podejrzane i bez sensu.
              Nie dzwoń, pojedź i poproś by powiedział Ci to w twarz. I jak powie to mu się w zamian w twarz roześmij szczerze a bezczelnie. Równie bezczelnie jak jego ściema.
              A potem poproś o kierownika i wystosuj skargę "pracownicy tego serwisu traktują klientów jak idiotów" .

Komentarz

• stratus
                Początki nałogu
                • 2006
                • 398

Zamieszczone przez Vitez
                pracownicy tego serwisu traktują klientów jak idiotów" .
                Niestety to prawda - serwis ten w momencie kiedy coś nie jest Canonowskie to dostaje pomroczności jasnej. Prosiłem o pewniejsze umocowanie matówki od Andee`ego bo troszkę mi sie ruszała, a sam nie mam rąk do tego to skoro to nie oryginalna to nie dadzą rady tego zrobić.
                Wiadomo że mogła być troszkę niedopasowana ale przecież dla serwisu nawet pomoc chałupnicza to chyba nie problem.
                Moje zabawki
                Moje zdjęcia

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

Zamieszczone przez stratus
                  Wiadomo że mogła być troszkę niedopasowana ale przecież dla serwisu nawet pomoc chałupnicza to chyba nie problem.
                  A nie uważasz że to twórca matówki powinien się bardziej przyłożyć i lepiej ją dopasować?

Komentarz

• jaceksw
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 152

Zamieszczone przez Vitez
                    Nie dzwoń, pojedź i poproś by powiedział Ci to w twarz. I jak powie to mu się w zamian w twarz roześmij szczerze a bezczelnie. Równie bezczelnie jak jego ściema.
                    A potem poproś o kierownika i wystosuj skargę "pracownicy tego serwisu traktują klientów jak idiotów" .
                    I jak będziesz to zapytaj jeszcze jakich kart używać żeby się nie rozkalibrowało.

J.

Komentarz

• stratus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 398

Zamieszczone przez bebesky
                      A nie uważasz że to twórca matówki powinien się bardziej przyłożyć i lepiej ją dopasować?
                      Oczywiście że uważam ale trudno ją teraz pogrubić, w tej sytuacji serwis jak sama nazwa wskazuje nie jest tylko kasą do inkasowania dutków za proste naprawy , czasem powinno sie ruszyć głową i pomóc w potrzebie. Dobrze zrobioną matówkę sam bym sobie założył i bez łaski
                      Moje zabawki
                      Moje zdjęcia

Komentarz

• Olszewski
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 782

Jeśli chodzi o Żytnią to śmieszna sprawa jest z tym serwisem.
                        Kupiłem 40D no i okazało się szybko, bo po dwóch dniach użytkowania, że 17-40 idealnie pracuje z body, ale za jakiś czas jak podpiąłem 85mm okazało się, że ma lekki BF. Body wtedy miało chyba z miesiąc. (używane przez ten miesiąc było dwa razy! - chrzest i 3 fotografie na konkurs). Pojechałem na Żytnią oddać sprzęt do kalibracji i Pan przyjął wszystko, po czym napisał w tym kwitku co dostaje się: "Korpus nosi ślady użytkowania, LCD z drobnymi rysami" - Zrobiłem to co Vitez napisał. Roześmiałem się i to bardzo i bezczelnie wyciągnąłem dowód zakupu (aparat miał miesiąc) i NIE MIAŁ ŻADNEJ RYSY! Do tej pory a ma już z 6 miesięcy nie ma żadnej rysy. Po prostu jakby serwisantowi zarysował się LCD to musieliby na swój koszt wymieniać, a tak ... powiedzą Ci, że miałeś zarysowany i tyle. Dla mnie, coś takiego to jest chamstwo.

Sytuacja identyczna, tylko tym razem oparło się o kierownika. Kolega kupił 400D i miał kilka szkieł jakiś używał z analogiem. No i zaraz po zakupie (następnego dnia) pojechał na Żytnią. A wcześniej zrobił 10 zdjęć na zasadzie: "czy wszystko w porządku". I podobna sytuacja: "Korpus i LCD nosi ślady użytkowania" - na tyle się zirytował, że poprosił kierownika i udowodnił, że aparat ma 1 dzień po czym dopiero po interwencji kierownika, osoba, która przyjmowała sprzęt wystawiła pokwitowanie: "Korpus - nowy, nie nosi śladów użytkowania".

Dla mnie żenada.
                        40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                        Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• pan.kolega
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2817

Zamieszczone przez Ibanezq
                          Prawda, tylko zapomnial dodac, ze po zapieciu eLki body sie z powrotem kalibruje. ;-)
                          I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• chyrus
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 436

A ja trochę zamieszam. Rozkalibrowany został układ AF w 1D i 30D na których pracowałem. Temat poruszony tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=26226
                            Prawdopodobnie wina leży po stronie 70-200 L, w którym siadała elektronika (naprawiony na żytniej, pojechał razem z puszkami). Używałem tego szkła na przemian raz z jednym raz z drugim body. Więc IMHO istnieje możliwość rozkalibrowania AFu w puszce przez obiektyw (jego elektronikę) bez względu czy to canonowski czy "niecanonowski" słoik.
                            digart

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez chyrus
                              Więc IMHO istnieje możliwość rozkalibrowania AFu w puszce przez obiektyw (jego elektronikę) bez względu czy to canonowski czy "niecanonowski" słoik.
                              Istnieje. Ale gdyby serwisant powiedział "istnieje możliwość rozkalibrowania AF w aparacie przez uszkodzony obiektyw" zamiast "używanie nie-Canonowskich obiektywów może skutkować rozkalibrowaniem AF w aparacie" to bym uwierzył. Troszkę inaczej to brzmi, prawda?

Komentarz

Pracuję...