Nieostre zdjęcia z 30D i 1D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chyrus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 436

Nieostre zdjęcia z 30D i 1D

Witajcie. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że 30D zaczął produkować mi nieostre zdjęcia (mydełko). Obstawiłem, że to wina Tamrona 17-50 f2.8, że się zepsuł (marudziłem o tym w innym wątku). Niestety, na body koleszki Tamron robi dalej wspaniałe zdjęcia. To samo dzieje mi się z 30D z podpiętym 85mm f1.8, 16-35 f2.8 L i 70-200 L, więc ewidentna wina body. Co lepsze, na dniach zauważyłem podobne zjawisko w 1D MKII N. Oba body robiły super zdjęcia z powyższymi słoikami (oczywiście 1D bez Tampona inside ). Może jakieś fatum jest nade mną?
    30D zapakowane i jutro wylatuje na Żytnią. Jest na eurogwarancji. 1D też jest na gwarancji.
    Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
    Znalazłem na CB post gdzie Forumowicz narzekał na nowe 400D produkujące mydło. Wymienił puszkę na sprawną.
    A jak to będzie w moim przypadku? Coś przestawią, coś upiłują, lub dokręcą?
    Jeśli kogoś interesują sample, to mogę podać.
    digart
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Ja znam taki przypadek. Była to wina fotografującego. Czy tak jest i tym razem? Nie wiem.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• chyrus
      Początki nałogu
      • 2005
      • 436

Kubaman, przykro mi, niestety nie tym razem. Nie ma mowy o poruszonych zdjęciach czy też niewłaściwie ustawionej ostrości. Fotografuję od lat, z wieloma body (cyfrowymi) miałem styczność czy to Canona, Nikona, Olympusa czy Sigmy. Z takim przypadkiem spotykam się 1 raz. 100% zdjęć mydło.
      digart

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Sprawdzałeś czy to czasem focus gdzies nie jest odjechany? Kochaną linijkę czy też murek pod kątem fociłeś?

Trudno mi sobie wyobrazić inną przyczynę utraty ostrości zdjęcia. Co, nagle ładunki między pixelami matrycy przeciekają?
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Bez sampli nikt Ci nie pomoże. Ja właściwie jestem zdania, że puszka nie może się zepsuć i produkować mydła, no bo jak ? CHyba, że posmarujesz olejem matrycę..
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• chyrus
            Początki nałogu
            • 2005
            • 436

Cichy, byłem podobnego zdania. Może matryca się cofnęła
            Nie mam zwyczaju pstrykania murków czy linijek.
            Na szybko sampelek z 1D. Nie wnikajcie w treść zdjęcia - testowe

Ostrzone na ludność na ławkach.
            digart

Komentarz

• iktorn92
              Uzależniony
              • 2007
              • 605

oooo!! widze że mieszkamy w jednym mieście!
              faktycznie mydło powazne jak przesłona i czas??? Chyba tylko Żytnia
              Flickr
              Portfolio Ślubne

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez chyrus
                Cichy, byłem podobnego zdania. Może matryca się cofnęła
                Nie mam zwyczaju pstrykania murków czy linijek.
                Na szybko sampelek z 1D. Nie wnikajcie w treść zdjęcia - testowe

Ostrzone na ludność na ławkach.
                no, wyglada cos jak sample z nowej Alfy. mydlo na calej linii.

to czy matryca sie cofnela (kuriozum jakies, zwlaszcza gdyby w 2 body na raz) mozesz sprawdzic ustawiajac ostrosc recznie. przy jakichs 28mm jak ustawisz dziure f/11 i ostrosc na nieskonczonosc (strzelam, nie pamietam tablic DOF) powinienes miec sporo ostre w kadrze. nawet przy cofnietej matrycy
                www albo tez flickr

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

iktorn92: Od czego masz exifa?

Faktycznie tragedia, jakis ostry brud na matrycy dodatkowo masz. Gdzies musiales zawinic skoro w dwoch body masz to samo, moze jakis lipny plyn do czyszczenia matrycy albo jakas inna fizyczna ingerencja w obydwa body? Grucha z talkiem, woda za filtrem? Musi sie to wiazac z jakas systematyczna(czyszczenie, konserwacja, zmiana szkla, przechowywanie) czynnoscia, inaczej nie zalatwil bys obu body jednoczesnie...
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• asdfasfd
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 341

A tak przy okazji to masz brudną matrycę

Zrób test ostrości, może po prostu aparat wymaga skalibrowania i to wszystko. Jesteś pewien, że nie czyściłeś filtra przed matrycą jakimś beznadziejnym płynem?

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

No, fota z dużą głębią i nigdzie nie jest ostro... Może obluzowana matryca i się trzęsie przy kłapnięciu lustrem? A może faktycznie czymś upaprałeś matrycę? Jakiś nowy płyn do czyszczenia?
                      Ale zeby tak równo na całej powierzchni?
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• chyrus
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 436

W 1D grucha nie dmuchnęła matrycy ani razu. W 30D owszem, gruszkowałem, nie mniej dmuchanie matrycy nie miało potem wpływu na jakość zdjęć... sorry, miało, było mniej plamek :P. Co do plam na focie.... to samo życie O płynach nie ma mowy ani żadnych innych wynalazkach. Po prostu, "wczoraj" robię cacy foty, "dziś" nagle mam szit. Dosłownie z dnia na dzień.
                        Crop z 30D i Tamrona. EXIFF, podobnie jak w poprzednim, inside.

Krop polega na tym, że krzak/drzewo po prawej to centrum kadru, na które foto było ostrzone, zaś drzewko po lewej to po prostu lewa strona kadru. f2.8 zawsze dawało o niebo lepszy rezultat, a tutaj f... takie jak w EXIFFie.
                        Nie stosowałem przy tych zdjęciach żadnych filtrów UV czy polaryzacyjnych.

PS. Aparaty nie były kupowane w FJ, w którym sprzęt maca Iktorn

EDIT: zwątpiłem w szkła EF, podpiąłem M42. To samo na ostrzeniu manualnym.
                        Ostatnio edytowany przez chyrus; 2321.
                        digart

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Słuchaj, a softu w komputerze nie zmieniałeś?

Trochę te foty wyglądają jak podglądowy JPG z RAW-a...

Komentarz

• chyrus
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 436

Sprawdzałem czy to przypadkiem nie software. Niestety nie. Zdjęcie z 1D w ogóle nie było tknięte przez oprogramowanie graficzne. JPG prosto z CF wrzuciłem na serwer. 30D zawita na Żytnią, zobaczymy co majstry zdiagnozują.
                            digart

Komentarz

• mayki
                              • 2007
                              • 6

Witam wszystkich,ciekawy wątek z twoim sprzętem,może bym się nie wtrącał ale ja mam podobny problem aczkolwiek 30D mam od miesiąca testuję go z kitem 17-85 wiem że obiektyw nie jest wysokiej klasy to jednak coś jest nie tak 50% fotek jest do d..y za przeproszeniem brak ostrości i częste prześwietlanie szczególnie w miejscach nie ocienionych trochę słonka i lipa.Ps śmiałem się z sąsiada że ma FZ-30 Panasonica i foty kaszana a u mnie jest teraz tak samo,sorrki że trochę obiłem od tematu i niewiem czy nie skłonie głowy do konkurencji,dzięki.

Komentarz

Pracuję...