obiektyw canon 70-300mm z is czy bez?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dani182
    • 2008
    • 0

obiektyw canon 70-300mm z is czy bez?

Witam wszystkich.

Dopiero zaczynam przygodę z fotografią, zastanawiam się nad zakupem obiektywu:

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Mam jednak wątpliwości ponieważ znalazłem coś co na moje oko wygląda podobnie jak ten wyżej tylko bez stabilizacji obrazu, czyli:

Canon EF 75-300mm f/4-5.6 USM III, który jest tańszy o jakieś 700 zł.
    lub
    Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM

Jak w praktyce sprawdza się ten IS i czy opłaca się dokładać te 700 zł , bo przy dużych zbliżeniach i tak muszę użyć statywu? Czy właściwości optyczne tych obiektywów są porównywalne?

W sumie te 700 zl mógłbym odłożyć na coś z IS do robienia zdjęć w pomieszczeniach itd?

Mam nadzieję że zrozumiale napisałem i proszę o wyrozumiałość

Pozdrawiam
  • fret
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1503

Wygląda na to, że oko Cię zawiodło. 70-300 to nowsza i lepsza konstrukcja, brak wersji bez IS.

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez dani182
      Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
      Bierz tylko ten.
      the silence is deafening

Komentarz

• lempl
        Uzależniony
        • 2006
        • 684

zerknij na photozone.de

Komentarz

• dani182
          • 2008
          • 0

Zamieszczone przez fret
          Wygląda na to, że oko Cię zawiodło. 70-300 to nowsza i lepsza konstrukcja, brak wersji bez IS.
          jeśli mogę zapytać, co da mi ta nowsza lepsza konstrukcja? że AF będzie działał szybciej, ciszej i lepiej? Czy jakość wykonanych zdjęć będzie odczuwalnie lepsza od tych wykonanych za pomocą dwóch pozostałych obiektywów? no i zasadnicze pytanie: na ile pozwoli mi stabilizacja obrazu w tym obiektywie?

Komentarz

• Fan nr 1
            Początki nałogu
            • 2005
            • 284

Wybrałbym Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Stabilizacja w tym zakresie ogniskowych jest niezwykle przydatna
            Moja galeryjka na CB

Komentarz

• gunia1990
              Uzależniony
              • 2008
              • 550

Zamieszczone przez Fan nr 1
              Wybrałbym Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Stabilizacja w tym zakresie ogniskowych jest niezwykle przydatna
              jest, i to bardzo

bierz 70-300, ja mam 75-300 i jestem z niego zadowolona nawet, ale początki były b. cięzkie...
              galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

Zamieszczone przez dani182
                bo przy dużych zbliżeniach i tak muszę użyć statywu?
                Nie przesadzajmy z tym. Da się normalnie robić z ręki przy 300mm (i nie musi to być samo południe).
                Bierz 70-300 IS

Edit.
                Najwięksaa zaleta 100-300 (to czego brakuje 70-300 IS) to FTM. Kiedyś nie doceniałem, teraz to kocham :smile:

Komentarz

• bartek1000
                  • 2008
                  • 3

Ja mam podobny dylemat tylko miedzy 55-250 f/4-5.6 IS, 70-300 f/4-5.6 IS czy moze 70-200 f/4.0L USM. Niestety ten ostatni bez IS ale za to "L-ka". Co radzicie??
                  EOS 40D,17-85MM 4-5.6,580EX II,4GB & 8GB SANDISK EXTR.III

Komentarz

• addi
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 44

Zamieszczone przez bartek1000
                    Ja mam podobny dylemat tylko miedzy 55-250 f/4-5.6 IS, 70-300 f/4-5.6 IS czy moze 70-200 f/4.0L USM. Niestety ten ostatni bez IS ale za to "L-ka". Co radzicie??
                    Miałem podobny dylemat. Wybrałem 70-300 IS USM, może to nie L, ale dla amatora jakim jestem to aż nadto. W zakresie 70-200 jest bardziej niż przyzwoity (w niektórych opiniach nazywany jest ukrytą L'ka właśnie za jakość tym zakresie). Trochę gorzej jest w zakresie 200-300, ale da się przeżyć. Na plus 70-300 przemawiają (przynajmniej dla mnie) mniejsze gabaryty i to, że nie rzuca się w oczy tak jak L'ka. Dodatkowo stabilizacja przy takich ogniskowych i takim świetle raczej jest niezbędna.
                    www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Komentarz

• dani182
                      • 2008
                      • 0

ok, dzięki za wszystkie opinie i pomoc

Pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• januszP.
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 634

Porównywanie 75-300 z 70-300 to kompletne nieporozumienie.
                        Nawet jeżeli pominiemy w tym drugim IS to optycznie 70-300 dzieli różnica co najmniej jednej klasy. 75-300 to przy tym drugim przepaść! Wiem bo miałem

Komentarz

• seja
                          • 2007
                          • 5

Witam
                          Przejrzałem sporo wątków na temat szkła CANON 70-300 f/4-5.6 IS USM (między innymi i ten wątek http://canon-board.info/showthread.p...2F4-5.6+IS+USMi skłaniam sie do tego szkiełka. Mimo kręcacej się mordki itp. itd. chyba mi podpasuje. Na dłuższe "oczy" długo nie będzie mnie stać. Natomiast nie znalazłem żadnych info o tym jak to szkło pracuje z TC. Czy może ktoś próbował co kolwiek ustrzelić tym szkłem razem z TC (np. x2 albo x1,4) ale na APS-C.
                          Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez seja; 14263.

Komentarz

• addi
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 44

Mam stary konwerter Tamrona 2x. Po podpięciu do 70-300 gdzieś tak od 150 - 200mm zestaw nie jest w stanie potwierdzić ostrości przez AF, trzeba przełączyć na manuala. Nie mam pojęcia jak się będzie zachowywał z TC Canona.
                            www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Komentarz

• bartek1000
                              • 2008
                              • 3

a co bys polecil 70-300 f/4-5.6 z IS czy moze 70-200 F/4 L ale bez IS-a???
                              EOS 40D,17-85MM 4-5.6,580EX II,4GB & 8GB SANDISK EXTR.III

Komentarz

Pracuję...