System Micro Four Thirds

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tnt
    Bywalec
    • 2008
    • 114

System Micro Four Thirds

Zapowiada się nieźle.
    Bez lustra, ale za to z rejestrowaniem filmów

http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Witam.

http://canon-board.info/showthread.p...012#post508012
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• tnt
      Bywalec
      • 2008
      • 114

ooooops, dzięki
      Ostatnio edytowany przez tnt; 18280.
      C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Komentarz

• bakulik
        Uzależniony
        • 2005
        • 767

Witam.

No i jest pierwszy aparat Micro 4/3. I nie Olympusa, a Panasonica (dlatego pisze w tym wątku ).

http://www.dpreview.com/Previews/PanasonicG1/
        Pozdrawiam
        Łukasz Bakuła
        „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Orientacyjna cena 750 Euro za zestaw z mniejszym kitem. Drogo jak każda nowość.
          Ale i tak mam wrażenie, że ten aparat jest znacznie ważniejszy niż tak oczekiwany następca 5d.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Tutaj ciekawy opis:

Panasonic kündigt mit der Lumix DMC-G1 die erste Micro-FourThirds-Digitalkamera an. 12 Megapixel Auflösung, ein 1,44-Megapixel- (SVGA-)Sucher und ein 3 großer und 460.000 Bildpunkte auflösender Monitor, der geschwenkt und geklappt werden kann, machen die Kamera zu einem interessanten Konzept, das auch intelligente Automatiken und eine einfache Bedienung umfasst. Ab Ende Oktober 2008 soll die G1 mitsamt neuem (und sehr kompaktem) 14-45mm-Objektiv für 750 EUR auf den Markt kommen.
          Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez jotes25
            Orientacyjna cena 750 Euro za zestaw z mniejszym kitem. Drogo jak każda nowość.
            Ale i tak mam wrażenie, że ten aparat jest znacznie ważniejszy niż tak oczekiwany następca 5d.
            (...)
            Też mi się tak zdaje. Może nie być kwestią dalekiej przyszłości kiedy lustro stanie się przeżytkiem.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Iras_PL
              Bywalec
              • 2008
              • 190

Bardziej od samego cztery/trzecie odrzuca mnie tylko cyfrowy 'wizjer', ale co kto lubi.

Ja lubię dźwięk klapiącego lustra.

A cena... za co, panowie, za co?! Dwa i pół patyka za kompakt z wątpliwej jakości obiektywem?

Komentarz

• bakulik
                Uzależniony
                • 2005
                • 767

Zamieszczone przez Iras_PL
                Dwa i pół patyka za kompakt z wątpliwej jakości obiektywem?
                W tym właśnie sedno, że obiektywy można wymieniać. Ergo to nie kompakt.

Największym problemem IMHO będzie mnóstwo kurzu na niczym nie zasłoniętej matrycy.
                Pozdrawiam
                Łukasz Bakuła

Komentarz

• konradl
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 980

Wystarczy sobie wyobrazic zmiane obiektywu na plazy, gdzie sypie piaskiem ze hohoho... nie wiem co oni wymyslili... Wychodzi na to ze ta mozliwosc zmiany obiektywow to tak od swieta, raz na 20 wyciagniec aparatu Dali by tam chociaz jakas szybke zeby wszytsko nie ladowalo na matrycy, w koncu juz tam nic sie nie majta i nie bedzie zawadzalo.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Szybko ostrzy draństwo. Panas może całkiem namieszać tym sprzętem. Ciekawe że tym razem olek nie jest pierwszy. Czyżby widzieli w tym dużo lepszy biznes niż w wiodącym systemie 4/3 .
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Przecież można było dać ekstra szybkę, jak w lustrzankach sigmy. Miejsce jest a chroniona byłaby migawka i filtry przed matrycą.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Iras_PL
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 190

Namieszać mogliby, gdyby cena była zauważalnie niższa w porównaniu z najtańszymi lustrzankami, bo kto normalny zapłaci za to jak za Canona 40D? Wyleciało lustro, migawka (niczym nieosłonięta matryca - niefajnie), optyczny wizjer, więc cena wydaje mi się w żaden sposób nie uzasadniona. Czy puszka jest przynajmniej wykonana z czegoś lepszego niż plastik?

Zamieszczone przez piast9
                        Miejsce jest a chroniona byłaby migawka...
                        Migawka?

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Namieszać mogliby, gdyby cena była zauważalnie niższa w porównaniu z najtańszymi lustrzankami, bo kto normalny zapłaci za to jak za Canona 40D? Wyleciało lustro, migawka (niczym nieosłonięta matryca - niefajnie), optyczny wizjer, więc cena wydaje mi się w żaden sposób nie uzasadniona. Czy puszka jest przynajmniej wykonana z czegoś lepszego niż plastik?
                          (....)
                          Plastik.
                          Myślę że cena nie może być inna póki co. Panas liczy na efekt nowości i braku konkurencji. Może mają też w planach wypuszczenie niedługo prostrzego/tańszego modelu.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Iras_PL
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 190

Nie wyobrażam sobie tego. Przy takiej cenie konkurencję mają ogromną - bogaty wybór amatorskich i półprofesjonalnych luster - pewnych, sprawdzonych i z dużym wyborem szkieł. Wg mnie szansą byłaby tutaj "jakość lustra w cenie kompaktu", bo nie widzę innych argumentów po stronie Panasa.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Nie wyobrażam sobie tego. Przy takiej cenie konkurencję mają ogromną - bogaty wybór amatorskich i półprofesjonalnych luster - pewnych, sprawdzonych i z dużym wyborem szkieł. Wg mnie szansą byłaby tutaj "jakość lustra w cenie kompaktu", bo nie widzę innych argumentów po stronie Panasa.
                              Konkurencja jest zawsze i wszędzie i obecnie wszędzie bardzo duża. Liczy się target do którego jest kierowany dany sprzęt. I myślę że tutaj musieli stwierdzić, że jednak jest pewna grupa, która się taką nowością zainteresuje. Przy czym nie przesadzajmy ta cena nie jest jakaś obłędna na zachodnie warunki. Nie wiem być może wynika ona z zastosowanych technologii - może póki co nie da się taniej, a być może też z przewidywnej skali produkcji. Na pewno jest to dużo sensowniej pozycjonowany produkt niż ta najdroższa lustrzanka Panasa L1 /czy jakoś tak/.

Mam wrażenie że Panasonic tak trochę miotał się po tym rynku i nie bardzo mogli znaleźć dla siebie miejsce. Chyba właśnie je znaleźli.

Powiem jeszcze tak gdyby Canon wypuścił coś podobnego (a do czego pasowałyby EF-y) w podobnej cenie to jednego klienta już mają bankowo 8).
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...