Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Kształt rozmycia - owszem, zależy od danego typu szkła. Generlanie stałki dają o wiele ładniejszy bokeh.
Ale mi chodzi o to, że dłuższe ogniskowe dają inne rozmycie, niż krótsze, przy tej samej skali odwzorowania. Przykład zaczerpnięty z PDFa Tamrona, pełny PDF tutaj: http://www.tamron.com/lenses/prod/as...eets/180mm.pdf
Chodzi o to, że węższy kąt widzenia daje w tle mniej detali. Jak z tyłu jest ceglany murek, to przy szerokim szkle widać ich tyle, by mózgowi wystarczyło do skojarzenia czerwonych rozmytych prostokątów z ceglaną ścianą. Dłuższy obiektyw pokaże w tle tych cegieł kilka. Mimo, że rozmyte w tym samym stopniu, będą ciekawszym/abstrakcyjnym tłem dla pierwszego planu.
Przy czym oczywiście ogniskowa nie ma wpływu na kształt boke, bo na ten wpływa otwór przysłony. Zarówno średnicą jak i kształtem (zależny jest od ilości i kształtu listków przysłony).
Dlatego też obiektywy lustrzane mają brzydki boke, bo ich przysłona ma "korek" w środku.
Generalnie chyba kupowanie szkieł obcych producentów dla E-systemu nie ma większego sensu. Z drugiej strony w E-systemie brakuje sporo szkieł stałoogniskowych i pewnie w najbliższej przyszłości to się nie zmieni. Osobiście nie uważam tego za duży problem (b. dobre i lekkie zoomy), ale faktycznie dla użytkowników z doświadczeniami w innych systemach może to być irytujące.
Fajna maszyna, spory wybór w miarę jasnych zmiennoogniskowych obiektywów. Najsłabiej wypadło (porównując do 40D i D300 a nawet A700) zaszumienie przy wyższych częstotliwościach. Myślałem że będzie lepiej.
Fajna maszyna, spory wybór w miarę jasnych zmiennoogniskowych obiektywów. Najsłabiej wypadło (porównując do 40D i D300 a nawet A700) zaszumienie przy wyższych częstotliwościach. Myślałem że będzie lepiej.
ja myślałem że z ISO bedzie dużo gorzej... całkiem nieźle jak na "system ułamkowy" 8)
Chyba nie sądzisz, że usłyszysz tutaj "ach, och" :-)
Mi się podoba, lecz jednak 11-22 bardziej mi podchodzi.
EDIT: ewentualnie czekam na pancake 14mm (-:
Olek zrobił też telekonwerter 2x który podobno nie zmienia światła
podpinasz do tele i masz 2 x tele czyli np 200 mm u Olka to 400 i z telekonwerterem daje to 800 mm!!!
Ciekawe ile w tym prawdy? ale jak się to czyta, to nie powiem, wrażenie robi. Czy ktoś to sprawdzał i może potwierdzić?
Miałem okazję fotografować E-3 z 12-60 na warsztatach fotografii aktu zorganizowanych przez Olympusa i "prowadzonych" przez Leonarda Karpiłowskiego.
Tak więc po kolei:
1. Szumy w E-3 na ISO 1600 są na minimalnie większym poziomie niż w 400d. Ale degradacja obrazu w cieniach jest na o wiele większym poziomie i jest bardziej zauważalna.
2. Obsługa - miałem kiedyś Olympusa C5060 i filozofia obsługi jest mi znana, tak więc większych problemów nie miałem. Jednak osoby które nie miały wcześniej olka miały problem aby włożyć kartę pamięci lub włączyć aparat.
3. Same warsztaty to była porażka. Pan Leonard stwierdził, że on nie zna się na Olympusie, stał zniechęcony z boku i dopiero wyraźnie naciskany wybąkał kilka słów o fotografowaniu aktu i współpracy z modelką.
Ogólne moje wrażenie było następujące: mimo sentymentu do marki, systemu raczej nie zmienię.
łoj... dzieje się... ciekawe czy takie rozwiązania się przyjmą z czasem...: http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp
Wyjdzie z tego taki zaawansowany, lekki kompakt z dużą matrycą i wymiennymi szkłami...
łoj... dzieje się... ciekawe czy takie rozwiązania się przyjmą z czasem...: http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp
Wyjdzie z tego taki zaawansowany, lekki kompakt z dużą matrycą i wymiennymi szkłami...
jakby to powiedziec... w systemie, w ktorym tak czy siak celownik optyczny byl malenka dziurka od klucza, przy ktorej trabanty mialy "celowniki", to ten krok byl nieunikniony. tam musialo dojsc do zastapienia tej dziurki od klucza przez malpkoekraniki...
aczkolwiek skracanie odleglosci mocowania i wypuszczanie nowych obiektywow to dosc radykalny krok i prawdopodobnie Oly ma cos gotowego na ruszcie, bo inaczej byloby to mocne granie na nosie istniejacym uzytkownikom...
z innej beki - to chyba konczy marzenia sympatykow 4/3 o pelnej klatce i wywoluje nowa fale dowodow, ze nikt nie potrzebuje ISO powyzej 400, ze pelnej klatki nie bylo, nie ma i nie bedzie... i ze mniejsze jest lepsze...
W zasadzie należy się chyba dziwić, że dopiero teraz ktoś wpadł na taki pomysł. Tym bardziej, że - nieco zbliżony koncepcyjnie (z naciskiem na "nieco" :wink - "kompakt APS-C" Sony (model R1) chyba nieźle się sprzedawał, mimo dość wysokiej ceny (z drugiej strony - nie był aż taki drogi, zważywszy na jakośc zastosowanego obiektywu Zeissa), sporych rozmiarów i niewymiennej optyki, co może stanowić wskazówkę, że na rynku jest miejsce dla aparatu, który nie jest typową lustrzanką, ale zapewnia zbliżoną*) jakość obrazowania, zwłaszcza na wyższych ISO. A możliwość stosowania wymiennych szkieł byłaby sporym udogodnieniem. Puszka mogłaby być parowana, jako "kit" z przyzwoitym standardem, zapewniającym ogniskową rzędu (equiv.) 28-100mm a każdy użytkownik o bardziej specyficznych wymaganiach (np. makro) mógłby sobie dokupić prawdziwe, specjalizowane obiektywy (nie jakieś soczewki nasadkowe o dyskusyjnej jakości i przesadzonej cenie), bez jakościowych kompromisów.
No ciekawe, jak to przyjmie rynek.
*) oczywiście w porównaniu do "typowego" kompaktu z matrycą o rozmiarze 1/2,5" i upchniętą na niej jakąś kosmiczną liczbą pikseli
Komentarz