[rasialdo] ...zimny Bałtyk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rasialdo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 19

[rasialdo] ...zimny Bałtyk

...to jest praktycznie mój pierwszy "występ" na forum więc witam wszystkich serdecznie.

Staram się śledzić forum w miarę na biężąco, ale do tej pory jakoś brakło mi odwagi (... i trochę też dobrych chęci,) aby coś pokazać. Przeglądając "fotograficzny urobek" z zakończonego właśnie krótkiego wypadu nad kapryśny Bałtyk coś mnie naszło, aby poddać się ostrej krytyce CB. A zatem do dzieła:

1.
    ...oczywiście będę "dźwięczny" za wszelkie refleksje - tylko jak mocno będziecie bić to już więcej nic nigdy nie pokażę ;-)

pzdr,
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

Za mało Bałtyku za dużo nieba...
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• aleks
      Bywalec
      • 2007
      • 163

Albo zmienić tytuł zdjęcia Podoba mi się niebieskość "centralnych" chmur.
      --------------------

Komentarz

• qNick
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 31

Zamieszczone przez rasialdo
        tylko jak mocno będziecie bić to już więcej nic nigdy nie pokażę
        To tak nie działa...czasami trzeba dostać kopa żeby się zmobilizować Twoje zdjęcie choć bardzo poprawne pod względem obróbki jest tylko tłem. Brakuje w nim istotnego elementu który przyciągałby uwagę. Może to być molo, łódka, postać...itd, i w każdym pejzażu musisz tego szukać.

Pozdrawiam.
        Moje fotki
        CB

Komentarz

• Sito1301
          • 2008
          • 3

aleks ma racje zmień tytuł i będzie idealnie
          Eos 40D|Sigma 28-105 f/3.8-5.6|Sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG macro|Speedlite 430EX II|

Komentarz

• aleks
            Bywalec
            • 2007
            • 163

Zamieszczone przez Sito1301

A na poważnie, jak słusznie zauważył qNick, powinno być coś, na czym można oko zahaczyć.
            --------------------

Komentarz

• rasialdo
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 19

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i cenne uwagi. ...aczkolwiek widzę, że co niektórzy są skorzy do żartów

Zamieszczone przez aleks
              Albo zmienić tytuł zdjęcia Podoba mi się niebieskość "centralnych" chmur.
              oraz
              Zamieszczone przez Sito1301
              ... będę twardy - tytuł pozostaje ten sam! (...przynajmniej póki co) ;-)

W kwestii "czegoś co, przyciągałoby uwagę" lub jak kto woli "czegoś do zahaczania oczu" to proponuję kolejną fotę: to samo miejsce i prawie ten sam czas.
              2.

Komentarz

• wojkij
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1915

1 Efektowne i w sumie przyjemne w odbiorze

2 Nie mam zdania - chyba dosc ciekawe
                www.kwapisz.org

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

fajne
                  www albo tez flickr

Komentarz

• aleks
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 163

No i od razu lepiej!
                    Gdyby jeszcze tak od burty go ... było by jeszcze bardziej
                    --------------------

Komentarz

• Paenka
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 727

jade nad morze i w końcu chciałabym coś konkretnego ustrzelić...
                      na co mierze światło? Pomiarem segmentowym, punktowym? Na odblaski słońca w morzu? czy na s łonce? Jak to już jest bo sie naczytałam i nasłuchałam tyle, że mam totalny mętlik.
                      Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• jedrucha
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 110

Ostatnie przyjemne. Może kompozycja by zyskała gdybyś ten statek trochę w prawo przesunął tak, by płynął prosto na obserwatora a nie w lewą krawędź kadru. Takie jest moje zdanie.
                        Jędrek

Komentarz

• werek
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 404

1. nice - podobaja mi sie kolorki, kompozycyjnie tak bardziej na sciane to zdjecie badz duzy format ogolnie
                          2. not so nice - mozna bylo dodac troche nasycenia kolorkow bo wydaje mi sie ze ten zachod nie byl taki zimny, na pewno dodaloby uroku temu zdjeciu.

ogolnie to zdjecia maja w sobie cos, ale w 2. jakos nie do konca kompozycja sie uklada, ludka centralnie a odbicia na falach slabna w prawo.
                          Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• jedrucha
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 110

Zamieszczone przez werek
                            ...ludka centralnie a odbicia na falach slabna w prawo.
                            Mniemam że nie chodziło o małego człowieczka, a słowo łódka?
                            Jędrek

Komentarz

• rasialdo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 19

Zamieszczone przez aleks
                              No i od razu lepiej!
                              Gdyby jeszcze tak od burty go ... było by jeszcze bardziej
                              ...aleks mógłbyś rozwinąć, bo nie do końca złapałem

Zamieszczone przez Paenka
                              jade nad morze i w końcu chciałabym coś konkretnego ustrzelić...
                              ...hmmm, to brzmi dwójznacznie o ile nie trójznacznie :-)
                              Zamieszczone przez Paenka
                              na co mierze światło? Pomiarem segmentowym, punktowym? Na odblaski słońca w morzu? czy na s łonce? Jak to już jest bo sie naczytałam i nasłuchałam tyle, że mam totalny mętlik.
                              ...w tym przypadku pomiar segmentowy, górny punkt AF wycelowany w statek, korekta -1EV. Tu uczciwie muszę, się przyznać, że problemem są odblaski na wodzie tworzące swego rodzaju mgiełkę. są szczególnie upier... po lewej stronie na 1/3 wysokości patrząc od dołu (na zmniejszonej fotce tego aż tak nie widać), pewnie przydałby się polar, ale niestety nie miałem go akurat pod ręką .

Zamieszczone przez werek
                              2. not so nice - mozna bylo dodac troche nasycenia kolorkow bo wydaje mi sie ze ten zachod nie byl taki zimny, na pewno dodaloby uroku temu zdjeciu.
                              ...zdjęcie zrobione w pochmurnych, deszczowych i chłodnych okolicznościach. przejaśniło się na wąskim pasie nieba może na 20 minut (ale ciągle padało i wiał dość silny wiatr). tak naprawdę było już po zachodzie - rzekłbym to był dogorywający zachód - stąd też taka tonacja.

Komentarz

Pracuję...