Ustawianie ostrośći

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawello91
    • 2008
    • 3

Ustawianie ostrośći

na nieskonczoność w Canonie Eos 350d.

Mam problem z tym podczas zdjec nocnych proszę o jakaś pomoc
    z góry dziekuje
    Pozdrawiam
    Fotografia Warsztaty Podróże
    www.szkolakrajobrazu.pl
    https://www.facebook.com/PawelUchorczakFotografia
  • Misiaque
    Początki nałogu
    • 2007
    • 392

To raczej zależy od konkretnego obiektywu, a nie aparatu. Jeśli obiektyw wyjeżdża poza nieskończoność, to nie wiem, czy są jakieś tricki poza metodą prób i błędów czy czymś podobnym.

Komentarz

• pawello91
      • 2008
      • 3

ostrosc

no ja mam obiektyw kitowy moze dlatego
      Fotografia Warsztaty Podróże
      www.szkolakrajobrazu.pl
      https://www.facebook.com/PawelUchorczakFotografia

Komentarz

• HenrykG
        Początki nałogu
        • 2007
        • 276

Kitowy też powinien dać się ustawić ręcznie na nieskończoność
        Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• fret
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1503

Ustaw w dzień i i oklej obiektyw taśmą , albo ustaw ręcznie ostrość na księżyc, albo kup stare, manualne szkło (i adapter), które nie ogniskuje poza nieskończonść.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez pawello91
          no ja mam obiektyw kitowy moze dlatego
          Raczej odwrotnie, prędzej bym się spodziewał oporu na nieskończoności w kicie.
          Ostatnio edytowany przez fret; 10441. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tryton
            Uzależniony
            • 2008
            • 557

Uczyniłem podobnie jak ci radzi Fret tyle, że nie oklejałem a zapamiętałem, bo było w miejscu łatwym do zapamiętania. Natomiast zwróć uwagę, że w danym szkle nieskończoność może być różna dla różnych ogniskowych (np. dla 18 do oporu a dla 200 ciut wcześniej - musisz popróbować).
            Tryton
            --------------------------------------------------------------
            5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• pan.kolega
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2817

Zamieszczone przez fret
              Ustaw w dzień i i oklej obiektyw taśmą . [...]
              Z uwagi na rozszerzalnosc cieplna plastyku, jesli w nocy sie znacznie ochlodzi, to moze byc zawodne, np. kiedy sie fotografuje w Afryce.....:cool:
              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• jceel
                Początki nałogu
                • 2007
                • 282

Hm, powinno zadziałać ustawienie AF, przysłonięcie soczewki dłonią by AF dojechał do nieskończoności, a potem przestawienie na MF. AFAIK AF nie wyjeżdża poza nieskończoność.
                EN57D DIGITAL.

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

Zamieszczone przez jceel
                  Hm, powinno zadziałać ustawienie AF, przysłonięcie soczewki dłonią by AF dojechał do nieskończoności, a potem przestawienie na MF. AFAIK AF nie wyjeżdża poza nieskończoność.
                  Zeby nie wyjezdzal za nieskonczonosc, toby musial wiedziec, gdzie ta nieskonczonosc jest. A wlasnie chodzi o to, ze nie wie, bo za ciemno. Wiec jedzie do samego konca.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Ale zaraz, na księżyc af nie łapie? Nie próbowałem osobiście ale powinien chyba zadziałać. Odległość Ziemia - Księżyc można chyba potraktować jako bliską nieskończoności
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Paenka
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 727

A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale dotyczące ostrości.
                      W trybie one shot ustawiam ostrość punktem centralnym i przekadrowuje tak, że obiekt znajduje się np w prawym górnym rogu kadru. Czy ostrość mi ucieka przy np przyslonie 1,8? Pytam bo na oko jakby troche w trakcie robienia zdjecia ostrosc rozmywala sie...a jak jest w rzeczywistosci? Czy na zdjeciu tez bedzie nieostre?
                      Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• jedrucha
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 110

Zamieszczone przez Paenka
                        Czy ostrość mi ucieka przy np przyslonie 1,8? Pytam bo na oko jakby troche w trakcie robienia zdjecia ostrosc rozmywala sie...a jak jest w rzeczywistosci? Czy na zdjeciu tez bedzie nieostre?
                        Myślę, że przyczyną może być niedoskonałość układu optycznego obiektywu, powodujący stopniowe rozmydlenie w kierunku brzegów.
                        Aha, no i na zdjęciu też wyjdą niestety rozmydlone
                        Jędrek

Komentarz

• Paenka
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 727

hmm....to taka lipa z canonem 50 mm f1,8 jest? łeee
                          Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• jedrucha
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 110

Eee tam, czy piękne zdjęcie = wzorowo ostre zdjęcie? Moim zdaniem nie! No chyba że jakieś totalne mydło wychodzi...
                            Jędrek

Komentarz

• tomdz
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 637

Paenka, wszystko zależy od odległości. Jak ostrzysz centralnie i przekadrowujesz, to przesuwasz płaszczyznę ostrzenia w tył. Przy małej GO możesz z niej wypaść. Problemu nie ma na większe odległości (np. szeroki portret), bo to przesunięcie jest niewielkie w stosunku do szerokości GO (nawet na dużych otworach). Ale przy ciasnych kadrach (np. sama twarz z ostrością na oczy) trzeba ostrzyć bocznymi. I to jest dla mnie chore, bo tam gdzie potrzeba właśnie ekstremalnej precyzji jest się zmuszonym do korzystania z nieprecyzyjnych (przynajmniej w moim 400D) czujników. I jest loteria...
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez jedrucha
                              Eee tam, czy piękne zdjęcie = wzorowo ostre zdjęcie? Moim zdaniem nie! No chyba że jakieś totalne mydło wychodzi...
                              Niby racja, ale moim zdaniem tylko jeśli całe zdjęcie jest równomiernie zmiękczone. Ale jak masz mydło na oczach, a we włóknach swetra kilka cm bliżej widzisz jak się kotłują bakterie to niestety wygląda to paskudnie
                              Ostatnio edytowany przez tomdz; 13573. Powód: Automerged Doublepost
                              Body, stałki, zoomik

Komentarz

Pracuję...