View Full Version : [Intgar] Samotno¶æ
Nie wiedzia³em w jaki dzia³ to wrzuciæ, wiêc daje tu. To moje pierwsze próby. Co o tym my¶licie?
Pozdrawiam
Intgar
"Samotno¶æ"
http://img502.imageshack.us/img502/4244/samotnozh0.jpg
takie samotne to zdjêcie...mo¿e lepiej by by³o gdyby¶ zrobi³ z tego dyptyk i oddali³ kadr i pokaza³ ten jeden grób w wiêkszym morzu inno¶ci?
http://img231.imageshack.us/img231/6979/resizeof2vy3.jpg
!!! £±czenie podwójnego wpisu !!!
http://img231.imageshack.us/img231/9630/resizeof1ts2.jpg
to ostatnie najlepsze ale chyba trzeba ciut wyprostowaæ no i ta flara? (to jest flara, czy odblask...nie znam siê ale chyba nie powinno tego tam byæ ;)....a mo¿e jeszcze z wiêkszej odleglosci ? :D i troszke chyba za du¿e przepa³ki na trawce;) a na cz-b troche kontrastu na plus
A mi siê podoba przedostatnie. Zdjêcie podkre¶la inno¶æ tego jednego nagrobka.
Misiaque 14-07-2008, 19:59 Bardzo ciekawy motyw, najlepiej chyba wykorzystany na zdjêciu drugim, choæ na pewno mo¿na sporo lepiej. Wygl±d taki trochê jak z kompaktu, a widze, ¿e jest robione 400D, czyli materia³ powinien byæ dobrej jako¶ci, zawini³a pewnie obróbka. Rozmycie a'la Picasa raczej ¼le siê kojarzy. Mo¿e lepsza by³aby winieta. K±ty, kadry, tu jest pole do eksperymentów. Kadr centralny mi pasuje, pewnie mo¿naby osi±gn±æ wiekszy dramatyzm przerysowuj±c perspektywê szerokim k±tem z nagrobkiem muzu³manina na pierwszym planie.
Zastanawia mnie tytu³ i czy naprawdê mo¿na mówiæ tu o samotno¶ci. Inno¶æ, ale czy samotno¶æ? Je¶li istniej± za¶wiaty, to chyba jedne dla wszystkich ludzi, je¶li nie istniej± - tak samo. Powszechnie uwa¿a siê, ¿e cmentarz to jest to miejsce, które jedna ludzi. Zw³aszcza, ¿e wszyscy na cmentarzu jak g³osz± napisy, "umarli za Francjê".
za sam tytu³ powiniene¶ dostaæ nagrodê Darwina
z prezentowanych zdjêæ drugie wygl±da przyzwoicie, przy czym stopieñ i nieudolno¶æ ingerencji w obróbce przekracza moje mo¿liwo¶ci adaptacyjne
¿eby nie by³o, ze jakie¶ z³e zamiary mam: zamiast uderzaæ w patetyczno-wynios³y ton, poszukaj dla tego zdjêcia kadru i ¶wiat³a na miejscu. Bo sam temat ma jaki¶ potencja³ ale po fakcie niewiele da siê pomóc.
Kubaman: Wybacz, ¿e urazi³em Twoje poczucie estetyki, lecz jestem dziennikarzem, nie fotografem tudzie¿ informatykiem, st±d wysoki poziom nieudolno¶ci w obróbce zdjêcia.
Mam nadziejê, ¿e moje dyletanctwo w istotny sposób poszerzy Twoje zdolno¶ci adaptacyjne, wszak cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie.
Nagrodê Darwina móg³bym dostaæ, co najwy¿ej, gdybym przy kadrowaniu skrêci³ sobie kark, w przysz³o¶ci staraj siê jednak bardziej trafiaæ w kontekst, bo mia³o byæ ¶miesznie, a wysz³o g³upio.
Pozosta³ym dziêki za s³owa krytyki.
Misiaque: to niestety jest Picassa, postaram siê nauczyæ czego¶ bardziej wyrafinowanego:)
ewa_olsztyn 18-07-2008, 10:13 Kubaman: Wybacz, ¿e urazi³em Twoje poczucie estetyki
Intgar! Wyluzuj!
S± dwa g³ówne powody pokazywania zdjêæ na CB - ¿eby siê pochwaliæ i ¿eby siê czego¶ nauczyæ dziêki kole¿eñskiej krytyce. Pochwalenie siê trzeba zaznaczyæ na wstêpie i ma cz³owiek spokój, nikt nie krytykuje.
W drugim przypadku nale¿y siê przygotowqaæ na krytykê, czasem Ci kto¶ powie sympatycznie, czasem z³o¶liwie, czasem nawet wrednie, ale nie ma siê o co obra¿aæ. Jakkolwiek ludzie chwal± czy krytykuj± moje zdjêcia, powiem Ci to, co czêsto powtarzam: z nies³usznym chwaleniem moich zdjêæ spotka³am siê wiele razy, z nies³uszn± krytyk± jeszcze nie.
Nie urazi³e¶ wcale estetyki Kuby, raczej niedoceni³e¶ krytyki Kolegi, który po¶wiêci³ Ci swój czas i wiedzê, bo to dobry fotograf. Tyle ¿e ciêty w s³owach, ale co on - dobra ciotka, czy jak?
Pozosta³ym dziêki za s³owa krytyki.
A Kubie nie?
Do rzeczy: poza porz±dnym programem do obróbki przyda³oby Ci siê trochê wiedzy o kompozycji malarskiej oraz przyjêcie zasady, ¿e zjêcia plenerowe robi siê, gdy s³oñce jest nisko nad horyzontem. W godzinach po³udniowych kontrast jest taki, ¿e zabije Ci naj³adniejszy motyw.
Spróbuj powtórzyæ to zdjêcie o ¶wicie, bo motyw jest ciekawy. Umie¶æ nagrobek Mohameda w mocnym punkcie (brak absolutnie powodu kadru centralnego) i poeksperymentuj z przys³on±, w domu wybierzesz. Ja bym nawet zaryzykowa³a ramiê krzy¿a w nieostro¶ci naje¿d¿aj±ce na czê¶æ pó³ksiê¿ycowych motywów.
Je¿eli trafisz na ³adne, poziome ¶wiat³o - nawet picasa Ci wystarczy, zmniejszysz, podostrzysz i to wszystko co trzeba.
Ewa: Dziêki za rady. Pokombinujê, muszê siê jeszcze sporo nauczyæ.
Co do pierwszej sprawy, sposób krytykowania ¶wiadczy o cz³owieku. To, ¿e kto¶ jest ¶wietnym fotografem nie zwalnia z savoir-vivre'u, bo jak widaæ na Twoim przyk³adzie, obie cechy mo¿na bez trudu ³±czyæ.
Intgar, masz racjê. Niepotrzebnie siê odzywa³em.
ewa_olsztyn 23-07-2008, 14:13 To, ¿e kto¶ jest ¶wietnym fotografem nie zwalnia z savoir-vivre'u, bo jak widaæ na Twoim przyk³adzie, obie cechy mo¿na bez trudu ³±czyæ.
Dziêki, ale mylisz siê - ja nie jestem ¿adnym fotografem, a zw³aszcza w porównaniu z Kub± :D. Pisaæ zaledwie umiem o tym co "widzi mi siê", ale we¼ i to zrób aparatem cz³owieku!!
Tu sobie mo¿emy ³apki podaæ.
A Kuba to robi.
Panowie!! jak dla mnie liczy siê pomys³ na kadr a to tu zagra³o doskonale jak zrobiê jeszcze z 1000000 zdjêæ i je obrobiê to mo¿e siê wypowiem na temat obróbki i techniki
Zazdroszczê oka i wy³apania czego¶ z t³umu
|
|