[jar14] pierwsze makro i takie tam

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar14
    Bywalec
    • 2007
    • 104

[jar14] pierwsze makro i takie tam

1.

2.

3.

4.

5.

to na razie tyle czekam na opinie i porady;-)
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: resize image 1024pix -> 800pix
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

zdjęcia nie bardzo mi podchodzą, kompozycja kuleje, kolory jakieś takie mdłe.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• popi
      Początki nałogu
      • 2007
      • 390

ostrości brakuje....................................
      sigpic

Komentarz

• jar14
        Bywalec
        • 2007
        • 104

6
        no to jeszcze to a propo makro to obiektyw pancolar + pierścienie i kiepski statyw może dlatego ostrość uciekła. A może jakieś sugestie co poprawić. ptaszki były robione odradzanym mi obiektywem 75-300 III canon . dzieki za krytykę tylko proszę o konstruktywną pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez jar14; 13747.

Komentarz

• popi
          Początki nałogu
          • 2007
          • 390

no to ciennnniutkie fotki jak na 75-300 popatrz na moje wiewiorki tez sa z 75-300 (nasze zdjecia/przyroda - makro)
          sigpic

Komentarz

• Jedi
            Coś już napisał
            • 2008
            • 80

Ostatnie na nie. Kolory nie za. Poza tym te wielkie plecy na 1 planie, jakby one były najważniejsze, a nie widzę żadnej twarzy. Było trzeba przejść z 2 strony, a nie robić plecy.
            http://www.arkadiuszdembinski.com

Komentarz

• jar14
              Bywalec
              • 2007
              • 104

a czemu kolory na nie a jeśli chodzi o plecy to właśnie tak miało być dowódca i jego oddział fotka nie jest fajna bo nie ma twarzy na niej

Komentarz

• Paenka
                Uzależniony
                • 2008
                • 727

mało tego oddziału widać i mam wrażenie że twoja ostrość jest jakaś miękka a co do kolorów może odrobinkękontrastem podciągnij
                Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• Jedi
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 80

Nie leży mi ten kadr. Nie dość, że plecy to jeszcze noga ucięta. Mogłeś zrobić to z drugiej strony. "Po tarczach" w kierunku dowódcy, lub ostatecznie spróbować aby z oddziałem tworzył delikatną literę V (nie wiem jak wyglądałoby to w rzeczywistości).
                  http://www.arkadiuszdembinski.com

Komentarz

• majcz
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 83

1. Zimorodek za mały w stosunku do kadru, nieostry i centralnie, chyba byłeś za daleko jak na 300mm.
                    2. Te same uwagi + przepalone tło
                    3-5 Kuleje ostrość, znowu centralne kadrowanie, i tak jak radzi Panenka spróbuj podciągnąć kontrast
                    6. Nie moja kategoria, ale jakoś mi nie leży.
                    Ponadto spróbuj robić o innej porze, ostre około południowe światło nie sprzyja fotografowi.
                    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
                    ---------------------------------------------
                    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

• mssk
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 244

Zamieszczone przez jar14
                      ... ptaszki były robione odradzanym mi obiektywem 75-300 III canon ...
                      Nie jest to zapewne najlepszy obiektyw do ptaków, ale jedno jest pewne, że można z niego robić dużo lepsze (ostrzejsze, wyraźne, kontrastowe, zdjęcia). Przez wiele lat korzystałem z niego w połączeniu z analogowym EOSem 50E. Po przesiadce na 400d jeszcze przez ponad rok dzielnie służył jako jedyne tele. Dopiero od stycznia przesiadłem się na 70-200 2.8L
                      OK, jest różnica! Ale i tak uważam, że 75-300 jest przyzwoitym szkłem.

Co do makro - do czasu, aż nie kupiłem C100mm 2.8 macro, była to zabawa!
                      Z manualną optyką mogę się bawić w warunkach studyjnych, a nie w plenerze. Tam mi się wszystko rusza...
                      Regulamin pkt 8.

Komentarz

Pracuję...