bardzo jasne zdjęcia ale bez przepaleń

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz123

bardzo jasne zdjęcia ale bez przepaleń

Witam Szanownych forumowiczow;-)

Mam pytanie jak osiągnąc taki efekt jak jest na zdjęciach poniżej?
    Chodzi o to, że te zdjęcia są bardzo jasne, ale nie wszystkie kolory, więc nie ma przepałów. Poprostu wychodzą biało-szare pola. Tak, wiem opis bardzo nie profesjonalny, ale mam nadzieję, że mnie zrozumieliście;-)
    Jestem prawie pewien, że jest to robota w PS, oryginalnie zdjęcie było poprostu jasne... Dzięki za wszelkie rady.

• sluzalekmichal
    Bywalec
    • 2008
    • 115

Witam

Możesz to zrobić na kilka sposobów -

1. Przy wywoływaniu pliku RAW obciąć światła -odradzam
    2. W PS narzędziem światła/cień - zmnieszyć lekko intensywność światłem, następnie wymaskowac obszary o nadmiernej ilości światła.
    3. Podobnie jak wyżej pomanipulować poziomami i wymaskować
    4. Krzywe - najbardziej godna polecenia metoda. W tym przypadku masz również kilka możliwości.
    a. Wyznaczasz kroplomierzami punkty odniesienia czerni i bieli - każde z nich robisz na osobnej warstwie. W większości przypadków wystarczy wyznaczenie tylko bieli. W przypadku bieli - klikasz w miejscu gdzie obraz jest bardziej szary niż biały i tym samym zmniejszasz na zdjęciu intensywność białego. Dostosowujesz krycie warstwy i maskujesz.
    b. Ręcznie zmieniasz wykres krzywych w zakresie świateł - czyli prawa strona wykresu lekko w dół - to tak najprościej.
    5. Tworzysz nową warstę - ustawiasz ją na samym szczycie warst- wypełniasz ją w 30% - 50% szarością, ustawiasz tryb mieszania na Multiplay, zmniejszasz krycie warstwy i maskujesz.

To moje sposoby.
    Pozdrawiam
    M.S.

Komentarz

• senner
      Początki nałogu
      • 2007
      • 328

po tytule myślałem że chodzi o high-key..

in film we trust

Komentarz

• nor
        Bywalec
        • 2006
        • 220

Zamieszczone przez sluzalekmichal
        Witam

Możesz to zrobić na kilka sposobów -

1. Przy wywoływaniu pliku RAW obciąć światła -odradzam
        2. W PS narzędziem światła/cień - zmnieszyć lekko intensywność światłem, następnie wymaskowac obszary o nadmiernej ilości światła.
        3. Podobnie jak wyżej pomanipulować poziomami i wymaskować
        4. Krzywe - najbardziej godna polecenia metoda. W tym przypadku masz również kilka możliwości.
        a. Wyznaczasz kroplomierzami punkty odniesienia czerni i bieli - każde z nich robisz na osobnej warstwie. W większości przypadków wystarczy wyznaczenie tylko bieli. W przypadku bieli - klikasz w miejscu gdzie obraz jest bardziej szary niż biały i tym samym zmniejszasz na zdjęciu intensywność białego. Dostosowujesz krycie warstwy i maskujesz.
        b. Ręcznie zmieniasz wykres krzywych w zakresie świateł - czyli prawa strona wykresu lekko w dół - to tak najprościej.
        5. Tworzysz nową warstę - ustawiasz ją na samym szczycie warst- wypełniasz ją w 30% - 50% szarością, ustawiasz tryb mieszania na Multiplay, zmniejszasz krycie warstwy i maskujesz.

To moje sposoby.
        Pozdrawiam
        M.S.
        Dlaczego 2, 3 jest gorzej niż krzywymi ?

Komentarz

• Niedzwiedz
          Uzależniony
          • 2004
          • 578

jasne foto

Efekt podobny do stylu Kaliny jednak zrobiony nieudolnie
          Ostatnio edytowany przez Niedzwiedz; 10.
          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Bingant
            Uzależniony
            • 2006
            • 507

No to może by tak Kalina sama podała przepis na takie zdjęcia(chodzi mi o pracę w PS). Chyba, że to tajemnica zawodowa.
            6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• miklo
              Uzależniony
              • 2006
              • 681

No na 100% Kalina opowie dokładnie, co robi. I reszta zarabiających też. Pewnie już piszą i walczą, kto pierwszy

Komentarz

• Kalina
                Początki nałogu
                • 2006
                • 292

Miklo - ironia niepotrzebna

Gdyby tajemnica mojego warsztatu polegała na tych kilku trickach - to co to byłby za warsztat

Tak więc jasne zdjęcia (od których ja osobiście już odchodzę, ileż można), to przede wszystkim odpowiednie wołanie rawa. W ACRze którego używam jest wiele suwaczków - nie tylko exposure. I radzę sie nimi pobawić.

W razie potrzeby składanie na warstwach kilku wywołań rawa, aby rozświetlać niedoświetlone partie:

Ostatnio edytowany przez Kalina; 5297.
                Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Niedzwiedz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 578

kalina pięknego masz avatara !
                  www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                  www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Kalina
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 292

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                    kalina pięknego masz avatara !
                    No ba
                    Niebylejaki fotograf do niego rękę i oko przykładał
                    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• liquidsound
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1956

Ja to robie tak (jest 6:30 i wlasnie to odkrylem hehe). Bierzesz sobie kopiujesz warste Brightness (tzn nie sama warstwe ale jakis filtr, nie wiem jak to poprawnie nazwac), zmniejsza kontrast -20, jasnosc z +40, do tego kolejna warstwa z levels gdzie srodkowy suwaczek w lewo (tyle zeby nie stracic szczegolow), a potem trzecia warstwa gdzie levelsami zaciemniasz ciemne i srednie partie. Ustawiasz mieszanie warstw na overlay i mieszasz proporcje wg uznania.
                      1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                      Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Paenka
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 727

to ja już nie wiem co to jest przepalenie a co to jest ta wlasciwa jasnosc...mnie sie wszystko podoba
                        Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• MaciekCi
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 149

Zamieszczone przez lukasz123
                          Witam Szanownych forumowiczow;-)

Mam pytanie jak osiągnąc taki efekt jak jest na zdjęciach poniżej?
                          Chodzi o to, że te zdjęcia są bardzo jasne, ale nie wszystkie kolory, więc nie ma przepałów. Poprostu wychodzą biało-szare pola. Tak, wiem opis bardzo nie profesjonalny, ale mam nadzieję, że mnie zrozumieliście;-)
                          Jestem prawie pewien, że jest to robota w PS, oryginalnie zdjęcie było poprostu jasne... Dzięki za wszelkie rady.

Ja stawiam, że oryginalne zdjęcie było poprostu ciemne.

Potem, Shadow/Highlights w PSie i w szczególności rubryczna "Shadows" - Radius , i na samym dole "Miditone Contrast" , potem co najwyżej drobne korekty - Burn/Light tool'em. Opcjonalnie "Pro Contrast" z "nik color efex pro". Generalnie łatwe do osiągnięcia.
                          -| Canon 5D | Canon 7D |
                          -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Komentarz

• asdfasfd
                            Zablokowany
                            • 2007
                            • 341

W sumie to bardzo prosto. Robisz kopię warstwy i ustawiasz mieszanie na screen. Jeżeli nie wygląda jak chcesz to bawisz się dalej z przezroczystością, krzywymi i maskami.

Komentarz

• bakek
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 126

Kalina nie podała dokładnego opisu. Czy ktoś próbował którąś z podanych tutaj metod i wie, która daje pożądane efekty?
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Acha... być może posiada ktoś tego typu akcje w Photoshopie lub gotowe (sprawdzone) instrukcje?

Temat według mnie nie został wyczerpany- są Ci, którzy chcą się podzielić wiedzą i Ci, którzy nadal mają problem z tym, aby uzyskać odpowiedni efekt końcowy (bo przecież nie chodzi tutaj tylko o rozjaśnienie i nasycenie cieni- to nie daje odpowiedniego efektu).
                              Ostatnio edytowany przez bakek; 13839. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...