[rimko]Pierwsze lustro-pierwsze próby

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rimko
    • 2006
    • 8

[rimko]Pierwsze lustro-pierwsze próby

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Z przyjemnością usłyszę wszelkie uwagi i wskazówki by eliminować błędy i uczyć się,uczyć.....
    1 2 3 4
  • Paenka
    Uzależniony
    • 2008
    • 727

2 najlepsza ale chyba ciekawsza by była w poziomie

w tym sweterku z kapturkiem dziewczynka wygląda przeuroczo i tylko szkoda, że tk bardzo z profilu jest ujęta. Może da się zrobić fotki gdy troszkę bardziej ma buźkę w stronę obiektywu skierowaną?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• echelon

1,3,4 - są według mnie nieco niedoświetlone, czy to może tylko mój monitor?
      Dużo fotografuj, kombinuj, podpatruj mistrzów, będzie dobrze

Komentarz

• rimko
        • 2006
        • 8

Dziękuje za opinie. Co się tyczy bocznych kadrów-niestety to cudne dziecię jak tylko widzi obiektyw skierowany w swoją stronę to robi taakie miny,że...
        Staram się więc pozostać niezauważony(szkoda,że nie posiadam zooma o większej ogniskowej)
        Niedoświetlenie bardzo prawdopodobne-po pierwszym dniu zabawy i zapoznawania się z aparatem zaobserwowałem w 80% zdjęć histogram ucięty w połowie-wybrany priorytet przysłony,nie wiem dlaczego,więc zrzuciłem winę na automatykę. Staram się teraz robić tylko w manualu,ale upłynie jeszcze troszkę czasu zanim nabiorę wprawy.
        Pozdrawiam

Komentarz

• gunia1990
          Uzależniony
          • 2008
          • 550

jak dl;a mnie właśnie tez niedoświetlone, za to fajne kadry, wiem jak to jest z dziećmi i aparatem
          galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• echelon

Priorytet przysłony to bardzo dobry wybór lecz dochodzi kwestia tego jaki miałeś ustawiony pomiar światła i w którym miejscu było mierzone. Pamiętaj również o kwestii możliwości wprowadzania korekcji ekspozycji.

Komentarz

• Paenka
              Uzależniony
              • 2008
              • 727

dobry sposób na niedoświetlenie to jest pomiar punktowy i system Ansela Adamsa - system strefowy rewelacyjne efekty wg mnie można uzyskać dzięki tej technice, polecam
              Ostatnio edytowany przez Paenka; 15691.
              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• rimko
                • 2006
                • 8

chyba najlepszym sposobem będzie patrzenie na histogram i wprowadzanie odpowiedniej korekty, pomiar punktowy odpada w 400D brak takowego-o ile dobrze pamiętam. Wydaje mi się,że to niedoświetlanie to problem szkła-już ktoś narzekał pod tym kątem na Tamrona. Dorobię się upragnionej 85 1,8 to wyciągnę wnioski.
                Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

Komentarz

• rimko
                  • 2006
                  • 8

Tym razem krajobrazowo i ....

Witam serdecznie. Ponowna porcja zdjęć, proszę o uwagi i sugestie. Pierwsze zdjęcie mało ambitne, ale te stworzonka na prośbę sesji foto stwierdziły,że mają mnie w ....
                  5.
                  a teraz pozostałe
                  6.
                  7.
                  8.
                  9.
                  10.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Witam serdecznie. Ponowna porcja zdjęć, proszę o uwagi i sugestie. Pierwsze zdjęcie mało ambitne, ale te stworzonka na prośbę sesji foto stwierdziły,że mają mnie w ....
                  5.
                  a teraz pozostałe
                  6.
                  7.
                  8.
                  9.
                  10.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  upssss, wkleiło podwójnie. Sorki, jeśli ktoś wie jak mogę to zmienić to proszę o pomoc.
                  Ostatnio edytowany przez rimko; 6698. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• lukasG

W 5,6,7 pogoda chyba nie dopisała Może w ustach początkującego to zabrzmi śmiesznie ale w 9 szkoda, że prawa góra czarna ;-)
                    10 ładne ale jakby ktoś wyjaśnił czemu te góry z tła takie zamglone bo mam niedobór wiedzy
                    To tyle od "czystego" (w sensie niedoświadczonego) oka, teraz czas na lepszych

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Zamieszczone przez lukasG
                      10 ładne ale jakby ktoś wyjaśnił czemu te góry z tła takie zamglone bo mam niedobór wiedzy
                      To tyle od "czystego" (w sensie niedoświadczonego) oka, teraz czas na lepszych
                      Niestety tak to juz w górach jest.Dni z przejrzystym i kryształowym powietrzem ,kiedy to góry nie sa "zamglone"trzeba sobie " wychodzić '.Nie ma lekko. :-)Ale bywa ze mgiełka znika.Jak to w górach.Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...