Reportaż - zasady

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paenka
    Uzależniony
    • 2008
    • 727

Reportaż - zasady

Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć jakichś konkretów co do zasady w reportażu.

Napiszcie proszę jak robić zdjęcia do reportażu na jakimś wydarzeniu aby nie wyglądały one jak przypadkowo cyknięte. Chce uniknąć strzelania na oślep a później przebierania tego wszystkiego.
    Wiem, że reportaż powinien mieć jakiś wątek, opowiadać jakąś hiostorię no ale jak sie d otego zabrać?

I jeszcze czy są jakieś zasady co do techniki? Czy np jak już wybieram kadr poziomy to trzymać się go? Czy są jakieś zasady kompozycyjne?
    Proszę o rady.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
  • poss
    Bywalec
    • 2006
    • 131

Ja bym Ci polecił jedną pozycję - "Fotografia cyfrowa - hobby" autorstwa Jacka Jóźwiaka - chodzi po sieci kilka wersji książki, gdyż była pisana chyba trochę w oparciu o pytania z usenetu, forów itp. Nie jest to rewelacyjny przepis na sukces, ale podejście do problemów związanych z fotografią jest czytelne - jest tam rozdział o reportażu i kilka innych jeszcze
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Komentarz

• iktorn92
      Uzależniony
      • 2007
      • 605

Cieżko jest tak jasno napisac zasady bo tak naprawde chyba nie istnieja. Ogladaj zdjecia mistrzow to sie nauczysz co i jak. Dla mnie zasadami sa szybki AF iszeroki kat i chyba tyle....

Pozdro.
      Flickr
      Portfolio Ślubne

Komentarz

• firley
        Bywalec
        • 2006
        • 135

refleks i bystre oko raczej

aaa no i znajomość sytuacji, trzeba wiedzieć, co np. oznacza pomarańczowy kolor w czasie demonstracji itp. żeby móc wyłapać i podkreślić jakieś sceny, żeby widząc fotkę, było wiadomo o co chodzi. (zamotałem trochę)
        Ostatnio edytowany przez firley; 4591.
        Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...

Komentarz

• kris75
          Początki nałogu
          • 2006
          • 413

jest taka pozycja "Fotograficzne gatunki dziennikarskie" K. Wolny-Zamorznski w-wa 2007 to jest podrecznbik akademicki, a interesujacy Ciebie temat jest tam opisany na 20 stronach ilustrowany przykladami no i sa nawet pytania kontrolne
          ________
          Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
          Immanuel Kant

Komentarz

• BuRton
            Uzależniony
            • 2008
            • 681

Dobry reportaż fotograficzny powinien się składać ze wstępu, rozwinięcia, tematu głównego i zakończenia (w skrócie). Teoretycznie przewaga kadrów poziomych. Ilość zdjęć to np.4, 6, 8, 12. Jeśli jest dużo więcej to już jest esej.
            Dla mnie w reportażu najtrudniejszą sztuką jest wybór właściwych fotografii ze wszystkich wykonanych (czyli praca po fotografowaniu). Zdjęcia nie powinny się powtarzać (tematycznie). Jesli mamy dwie świetne foty, które jednak "mówią" o tym samym to powinnismy z jednej zrezygnować (wybory ).
            Odpowiedni układ-kolejność zdjęć tworzy dopiero pełny reportaż. Opis dotyczy raczej klasycznego reportażu.
            Co do techniki samego fotografowania to panuje dowolność. Oczywiście nie powinno się mieszać w jednym reportażu dwóch, kilku technik (stylów).
            Z literatury (starej) polecam np.książkę Jana Kosidowskiego "Zawód: fotoreporterzy" z 1984 roku (dobry tekst i zdjęcia) , katalogi World Press Photo, Polskiej Fotografii Prasowej itp.itd. .
            To tyle w telegraficznym skrócie.

Pozdrawiam
            Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

szerokie plany, portrety, detale starac sie zdjeciami oddac dynamike tematu moze byc spokoj i cisza, moze byc halas i predkosc moze byc roznie - postarac sie sfotografowac to czego sie nie da jak np zapach ;-) wyraz twarzy grymas... - poza tym niedopowiedzenia, nie wprost nie wszytko ... po kawalku... duzo pracy duzo zdjec, trzeba meczyc temat i na koniec selekcja zdjec - chyab najtrudniszy etap ;-) wybrac kilka 4-10 raczej nie wiecej...

mi sie podoba miedzy innymi to http://jarekjaworski.net/ (jest tez lekcja Jarka w Bazie Wiedzy)
              Instagram

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

A co do kompozycji - ukazała się nakładem NG książeczka M.Freemana:
                "Okiem fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych"
                Chyba warto na to rzucić okiem
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• josif
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 380

Zasady :
                  1 wiedzieć dokładnie co się fotografuje
                  2 wiedzieć po co się to fotografuje
                  3 wiedzieć kto to ma oglądać (ewentualnie za to płacić)
                  4 zrobić takie zdjęcia żeby nie wymagały półstronnicowego opisu
                  5 zrobić takie zdjęcia żeby podobały się innym ale nie doprowadzały autora do pełnej satysfakcji

Komentarz

• decha
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 110

Moim zdaniem najważniejsze jest oglądanie jak największej ilości zdjęć. Mając w pamięci dobre kadry jakie już widzieliśmy łatwiej jest "zobaczyć" gotowy kadr już w trakcie pracy. Inna sprawa to robienie jak największej ilości reportaży żeby zbierać doświadczenie. Książki postawiłbym dopiero na trzecim miejscu. Owszem jest w nich wiele przydatnych informacji ale mnie osobiście ciężko sobie przypomnieć coś z tekstu pisanego w trakcie focenia a obrazy jakie kiedyś oglądałem przypominają mi się bez problemu.
                    www.piotrdeska.pl
                    www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

jak zrobisz powiedzmy 10 000 zdjęć reporterskich, to będziesz miała podstawy oraz pewne wyczucie.

Ja na razie zrobiłem 7 000 więc mam podstawy a wyczucia jeszcze nie do końca.
                      Bierz aparat i rób zdjęcia.

Jak porobisz trochę takich zdjęć, to potem wchodzisz w daną sytuację i walisz zdjęcia. Nie myślisz za dużo, to samo przychodzi.
                      moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

Raczej watpie by samo robienie zdjec rozwijalo, podczas pracy i pozniejszej obrobki wymagalo by jeszcze myslec i wyciagac wnioski:P
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• Fatysek

zasady..eehh

nie ma zasad! wychwyc to co czujesz..jesli myslisz ze dane ujecie bedzie dobre wyciagnij z niego to co najlepsze..co skupia uwage..

bless you
                          !

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Zamieszczone przez Fatysek
                            nie ma zasad!
                            generalnie jest jedna zasada - ciezka praca ;-), reszta to sa pewne kanony, utarte sciezki - trzeba je poznac, liznac, - nie trzeba nimi chodzic
                            Instagram

Komentarz

• Paenka
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 727

Noo to już mi lepiej w portrecie nie sprawdzę sie bo nie mam pomysłów na ujęcia niebanalne a ostrości w Kicie mi brak to będziem próbować co innego

Jak macie jakieś linki do ciekawych reportaży, natkneliście się może na jakieś perełki to ja poproszę podlinkujcie
                              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

Pracuję...