Podgląd glębi ostrości

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • XGrzesX
    Bywalec
    • 2008
    • 107

Podgląd glębi ostrości

Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć na czym polega działanie podglądu głębi ostrości ? Zastanawiam się nad kupnem 450D i oglądając go włączałem funkcje podglądu głębi ostrości ale nie bardzo wiem jak to działa.
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

a zmieniłeś wartość przysłony czy tylko przyciskałeś guzik na pełnwej dziurze ??
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• XGrzesX
      Bywalec
      • 2008
      • 107

Zamieszczone przez mattnick
      a zmieniłeś wartość przysłony czy tylko przyciskałeś guzik na pełnwej dziurze ??
      Zmieniałem. Efekt był taki, że obraz w wizjerze robił się ciemniejszy.

Komentarz

• zxzx
        Coś już napisał
        • 2007
        • 99

Zmieniajac przeslone obraz bedzie ciemniejszy tylko na pelnej dziurze masz jasniej .Ta funkcja sluzy do podgladu ale uzyteczna chyba tylko na pelnej dziurze bo przymykajac widocznosc znacznie spada , wiec nie uzywam tego , jakos sie nie przekonalem do tego , ale moze kiedys ..........
        CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
        www.wesolowski-photography.co.uk

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Zamieszczone przez zxzx
          Ta funkcja sluzy do podgladu ale uzyteczna chyba tylko na pelnej dziurze
          Akurat na pełnej dziurze jest kompletnie nieprzydatna, bo po wciśnięciu podglądu nie dzieje się kompletnie nic. Z wyjątkiem sytuacji, w której masz podłączoną zewnętrzną lampę błyskową, która na to reaguje tzw. błyskiem modelującym.

Natomiast w pozostałych sytuacjach podgląd GO polega na domknięciu przysłony do wartości roboczej, czego oczywistą konsekwencją jest przyciemnienie obrazu oraz zwiększenie GO w wizjerze.

Zresztą, polecam instrukcję obsługi aparatu.

PS. I niech to któryś mod będzie uprzejmy i przeniesie do działu dla początkujących.
          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• zxzx
            Coś już napisał
            • 2007
            • 99

Ok , dawno sie tym nie bawilem , poprostu nie uzywam tego , co do reszty to mam nadzieje ze sie nie pomyliem
            CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
            www.wesolowski-photography.co.uk

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez zxzx
              Ok , dawno sie tym nie bawilem , poprostu nie uzywam tego , co do reszty to mam nadzieje ze sie nie pomyliem
              Prawdopodobnie nie pomyliłeś się w tym fragmencie:
              Zamieszczone przez zxzx
              nie uzywam tego , jakos sie nie przekonalem do tego , ale moze kiedys ..........
              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• XGrzesX
                Bywalec
                • 2008
                • 107

Zamieszczone przez Kolaj
                Akurat na pełnej dziurze jest kompletnie nieprzydatna, bo po wciśnięciu podglądu nie dzieje się kompletnie nic. Z wyjątkiem sytuacji, w której masz podłączoną zewnętrzną lampę błyskową, która na to reaguje tzw. błyskiem modelującym.

Natomiast w pozostałych sytuacjach podgląd GO polega na domknięciu przysłony do wartości roboczej, czego oczywistą konsekwencją jest przyciemnienie obrazu oraz zwiększenie GO w wizjerze.

Zresztą, polecam instrukcję obsługi aparatu.

PS. I niech to któryś mod będzie uprzejmy i przeniesie do działu dla początkujących.
                I jak interpretować fakt, że cały obraz w wizjerze jest ciemniejszy ? Czy to zaciemnienie obrazu nie powinno być tylko w części kadru ?

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez XGrzesX
                  I jak interpretować fakt, że cały obraz w wizjerze jest ciemniejszy ? Czy to zaciemnienie obrazu nie powinno być tylko w części kadru ?
                  Zaciemnienia nie interpretujesz. Interpretujesz to, co widzisz w tym ciemniejszym wizjerze. Po prostu więcej elementów jest ostrych. Swoją drogą chciałbyś, żeby Twoje zdjęcia były ciemniejsze w części kadru od jego reszty? Przysłona nie może działać w ten sposób bo byłaby nieużywalna.

Komentarz

• XGrzesX
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 107

Może za słabo się przyglądałem ale nie widziałem różnic w ostrości. Wydawało mi się, że może te ciemniejsze fragmenty kadru należy uznać za te które nie będą ostre.

Komentarz

• Greg S
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 188

Wydawało mi się, że może te ciemniejsze fragmenty kadru należy uznać za te które nie będą ostre.
                      Nie

Może za słabo się przyglądałem.
                      Tak

Następnym razem porównaj obraz np f4 z f11
                      Pozdr.

Komentarz

• Riccardo
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 691

Zacznij od tego że w słoneczny dzień potrenujesz z jakąś przysłoną f16 powiedzmy. Najlepiej jak będziesz ustawiony powiedzmy 45 stopni do jakiegoś płotu. To oczywiście przykład, potrenuj na czym chcesz.
                        Pozdrawiam
                        Riccardo
                        --
                        Fuji & Ricoh

Komentarz

• Paenka
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 727

Jako użytkownik analoga bardzo chwalę sobie opcję podglądu GO jednak zawsze mam problem ze znalezieniem tzn wymacaniem tego przycisku

Jednak ni emialam nigdy problemu z zinterpretowaniem jak to działa...może wnikliwieej instukcje w tym miejscu przeczytalam

POtwierdzam to co napisali przedmówcy.
                          Gdy puzywasz podgladu to fakt obraz się przyciemnia ale to nie znaczy ze na zdjeicu bedzie ciemniejszy bo chyba jasnym jest, ze wraz ze wzrostem liczby przyslony wydluzamy czas naswietlenia, ktory rekompensuje nam ilosc swiatla?
                          Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• jedrucha
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 110

Zamieszczone przez Paenka
                            Jako użytkownik analoga bardzo chwalę sobie opcję podglądu GO jednak zawsze mam problem ze znalezieniem tzn wymacaniem tego przycisku
                            Swoją drogą, ciekawe dlaczego w trójce i trzydziestce zrezygnowano z możliwości przymknięcia przysłony za pomocą eye control, jak to było w 50E i 5-tce...
                            Jędrek

Komentarz

• jceel
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 282

Zamieszczone przez Paenka
                              To fakt, nie wiem dlaczego Canon mimo upływu lat nic z tym nie zrobił
                              EN57D DIGITAL.

Komentarz

Pracuję...