[Aleph] Poczatki focenia - Prosze o porady

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aleph

[Aleph] Poczatki focenia - Prosze o porady

Witam serdecznie szanownych kolegow i szanowne kolezanki podzielajace te sama pasje co i ja ale dysponujacy potezna przewage wiedzy i doswiadczenia. Niedawno rozpoczalem przygode z fotografia cyfrowa i bardzo prosze Was o wskazowki techniczne, porady, uwagi, itd, itp... Dzieki nim mam nadzieje dojde, na tyle na ile inteligencja mi pozwoli, kiedys do poziomu przypominajacy Wasz. Prosze o wyrozumialosc i konstruktywna krytyke.

Zatem zaczynamy.

1. Babaji z Vrindavan

2. Odpoczynek w starej swiatyni Sivy.

3. Maly hinduski aniolek

4. A tu mlody kelner.

5. Chlopczyk w czerni i bieli.

6. Spojrzenie mieszkanki Vrajy (Czyli Vrindavan)

7. Proste zycie wzniosle myslenie. Rowniez Vrindavan.

I to na tyle w pierwszej serii. Ogromnie dziekuje za pomoc i wskazowki jak tu rozwijac swoja pasje i umiejetnosci aby moc przekazywac zjawiska tego otaczajacego nas swiata. Bede staral sie co jakis czas dorzucic jakies nowe prace, zatem prosze o czeste odwiedziny

Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 12895.
  • Riccardo
    Uzależniony
    • 2005
    • 691

1. żółte kwiaty w tle odwracają uwagę i mogłoby być trochę jaśniej, może inny kadry i byłoby bardzo fajne
    2. podoba mi się
    5. trochę nie leży mi kadr ale ujęcie fajne
    7. tutaj kadr mnie rozprasza, dałbym aparat trochę w lewo. W sumie zdjęcie jakich tysiące ale coś mnie do niego przyciąga.
    No ale ja się nie znam
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Komentarz

• Tomek S.
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 37

Witaj aleph :smile:
      Moim skromnym zdaniem:
      1. Doświetlił bym twarz lampą, a kadr np: trochę wyżej i w prawo - kwiatki
      2. Trochę w lewo - słup... się pokazał,
      3. Extra - bardzo mi się podoba,
      4. Butelki i tło mi nie podchodzą,
      5. Zgadzam się z przedmówcą,
      6. Jeśli chciałeś pokazać "niesamowite spojrzenie" dziewczynki (cienie pod oczami dodały dziewczynce czrnego charakteru), to trochę za szeroko,
      7. ... mi się podoba, co do kadru trudno mi powiedzieć. Początkowo myślałem jak Riccardo, ale z czasem patrzenia na zdjęcie, nie mogłem się zdecydować, przesunąć czy nie.

Uważam że pamiątkę z podróży do Indii masz super. :-)

Pozdrawiam Tomek.

P.S. Dzięki za priv-a. :-)
      Umiejętność wykorzystania w pełni tego co posiadamy jest wspaniałym darem, który otrzymujemy z rąk stwórcy.
      Tomek S.

Komentarz

• KarolinaCagowska

zdecydowanie najbardziej podoba mi się nr 3 - podoba mi się kadr, a przede wszystkim kolory, które moim zdaniem ładnie eksponują nie tylko urodę dziecka ale i nadają bardzo ciepły i miły charakter. szkoda tylko, że tło nie jest jednolite, ale mi to osobiście tak bardzo nie przeszkadza w odbiorze.
        ładne żywe kolory w galerii, zapewne to i zasługa kraju, tętniącego kolorami
        pozdrawiam

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Bardzo ładna kolorystyka, zdjęcia tętnią życiem.
          W #2 i #7 drażni nieco bałagan w kadrze, #6 widziałbym bardziej skadrowaną, bez brody mężczyzny z boku.
          Najbladziej podoba mi się #3.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• aleph

Witam serdecznie. Toscie mi drodzy koledzy troszke przycukrzyli. Fajnie, ze Wam sie podoba, znaczy sie ogolnie debiut moge uznac za udany chyba co?
            Nie ma jakis drastycznych uwag czy jak? Skrytykujcie pozadnie bo mi ego spuchnie i nie bede mogl sie dalej rozwijac

Zamieszczone przez Riccardo
            1. żółte kwiaty w tle odwracają uwagę i mogłoby być trochę jaśniej, może inny kadry i byłoby bardzo fajne
            Tez te kwiatki jakos zwrocily moja uwage, ale nie bawilem sie juz jakos, a widze, ze powinienem. Ale tylko same kwiatki zmniejszyc kontrast, nie? Same swiatlo mnie sie podoba, moza dlatego, ze ja wiem iz to bylo z wieczora.

5. trochę nie leży mi kadr ale ujęcie fajne
            Co z tym kadrem nie tak? Jest jakas zasada, ze nie mozna centralnie umiescic postaci, czy jak? Niby mnie sie podoba, ale jak tak dluzej patrze to moze bym scial jedna z prawej. Choc ja osobiscie lubie takie rozmazane tlo w portretach, jakies takie zycie nieokreslone tam sie toczy sobie.

Aha no i przedewszystkim jak konwersja na B&W. Bo to pierwsze podejscie i zupelnie nic o tym nie piszecie...

7. tutaj kadr mnie rozprasza, dałbym aparat trochę w lewo. W sumie zdjęcie jakich tysiące ale coś mnie do niego przyciąga.
            Znowu cos z ta zasada centralnej postaci? Akurat jesli chodzi o te fote ja bym tak zostawil, ale w sumie ja tez sie nie za bardzo znam. Podoba mi sie jednak tak kadr. A co przyciaga? Mysle, ze wlasnie to proste zycie.

PS. A co z tym przejasnieniem na nogach, takie jakies przepalenie i troszke niebieskiego, nie moglem sobie z tym poradzic, a jakos tego tez nie skrytykowaliscie. Zatem jak jest?
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Dzieki Tomek.

Zamieszczone przez Tomek S.
            1. Doświetlił bym twarz lampą, a kadr np: trochę wyżej i w prawo - kwiatki
            Wlasciwie to ja jakos z zasady jestem przeciwko lampie. Nie wiem dlaczego, jakos nie lubie blyskac, wydaje mi sie to nienaturalne. A po drugie to nie mam Ale chcialbym jakos probowac lapac swiatlo naturalne bez doswietlania lampa. Co myslicie o takim podejsciu?

2. Trochę w lewo - słup... się pokazał,
            No ja nie wiem. Tak zamierzylem, zeby od lewa do prawa zamykalo sie kawalkiem slupka. Czy to zle?

6. Jeśli chciałeś pokazać "niesamowite spojrzenie" dziewczynki (cienie pod oczami dodały dziewczynce czrnego charakteru), to trochę za szeroko,
            Chcialem pokazac spojrzenie ale nie tylko. Chcialem zeby tam jakie zycie bylo, cos sie dzialo i ze ona tak z takiego tlumku malego spoglada. Czy teraz ma to sens?

Pozdrawiam serdecznie.
            Ostatnio edytowany przez Gość; 12895. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• aleks
              Bywalec
              • 2007
              • 163

Witaj
              Bardzo podoba mi się kolorystyka i klimat twoich zdjęć
              1 - chyba przydałby się troszkę ciaśniejszy kadr
              2 - nie wiem, nie widzę
              3 - ok
              4 - chyba coś nie tak z kadrem... chociaż....
              7 - bardzo mi się widzi
              6 - gdyby odciąć brodę... było by super, ale i tak jest nieźle
              Moim skromnym zdaniem oczywiście
              Zazdroszczę takich tematów
              --------------------

Komentarz

• aleph

[QUOTE=aleks;459363]Witaj
                Bardzo podoba mi się kolorystyka i klimat twoich zdjęć
                1 - chyba przydałby się troszkę ciaśniejszy kadr
                QUOTE]

Chyba czy na pewno? Ja do konca nie wiem czy to dobre podejscie, ale nie lubie takich do konca ciasnych kadrow. Podoba mi sie jak cos tam w tle gra, cos sie dzieje, jakas taka rozmyta historia sie toczy, choc nie do konca okreslona. Takie kadry jak na przyklad w zdjeciu 3, takie zamkniete fajne sa rzeby sama osobe pokazac, nie wiem jakiejs agencji aby wybrala ja jako modelke albo co. Ale nie sa do konca "artystyczne".

Czy ma to jakis sens co ja bredze w ogole? Jak Wam sie widzi takie podejscie?

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

Świetne zdjęcia! Najbardziej podoba mi się #1. Na prawdę masz sporo fantazji Oczywiście są małe niedociągnięcia jak np. ucięty łokieć na #3, czy niepotrzebna broda na #6. Podobnie na #5 też za mało dołu. Ze względu jednak na to, że zdjęcia robione raczej w formie reportażu niż pozowania gdzie można wszystko ustawić lub ewentualnie ponownie wykonać zdjęcie pewne bardzo drobne braki wcale nie przeszkadzają w odbiorze zdjęć. Na plus dałbym też to, że przygotowałeś zdjęcia do prezentacji zarówno pod względem obróbki jak i selekcji - ostatnio coraz bardziej irytują mnie galerie użytkowników,którzy wrzucają co popadnie pokazując jedynie, że ich aparat działa.
                  Czekam na następne !!
                  pozdrawiam

EDIT: napisałeś: " Ja do konca nie wiem czy to dobre podejscie, ale nie lubie takich do konca ciasnych kadrow. Podoba mi sie jak cos tam w tle gra, cos sie dzieje, jakas taka rozmyta historia sie toczy, choc nie do konca okreslona." - ja też jestem tego zdania, szczególnie w przypadku zdjęć robionych jak te w ciekawych i niecodziennych dla nas okolicznościach, bo chyba lepiej pokazać ludzi żyjących w Indiach w ich naturalnym, dla nas nawet egzotycznym otoczeniu. Lepiej opowiadać historię niż robić headshota
                  Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• aleks
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 163

Ok, co, do kadrów, rzecz dyskusyjna, o! widzę 2 i dla mnie jest ok
                    Jeszcze raz powtórzę niesamowicie fantastyczne kolory, plastyka.
                    --------------------

Komentarz

• Paenka
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 727

Ja się generlanie podpisuję pod MacGyver'em

Baaaaardzo mi się podobają twoje zdjęcia. Jestem ciekawa kiedy kolorystyką dojdę do tego co cyfra oferuje...ehh.....przede mną testowanie klisz różnorakich...Pozdrawiam
                      Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• sowask8
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 166

Na wstępie dzieki za priva
                        co do nowych fot fajne kadry szczególnie
                        5czarnobiała
                        3
                        2
                        1 tez ale troszke za ciemna
                        6 ten facet mi nie pasuje albo nie powinno go byc albo jego głowa tez powinna byc w kadrze a nie sama reka z wiaderkiem
                        7fajny obrazek i tyle
                        pozdrawiam
                        Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• Riccardo
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 691

Zamieszczone przez aleph
                          Co z tym kadrem nie tak? Jest jakas zasada, ze nie mozna centralnie umiescic postaci, czy jak? Niby mnie sie podoba, ale jak tak dluzej patrze to moze bym scial jedna z prawej.
                          Kadry "nie centralne" są bardziej dynamiczne, więc ciekawsze dla oglądającego. Nie są obowiązkowe
                          Dla mnie nadal nr1 jest fotka nr3 z poprzedniego wątku.
                          Te fotki tez są bardzo fajne, zazdroszczę Ci podróży do Indii, ale nie są jakieś wybitne. Jak ktoś napisał - z Indii bardzo łatwo jest przywieść dobry materiał. Nie mniej jednak, uważam, że masz potencjał. Nie skupiaj się na sprzęcie (vide PM) a na zdjęciach. Sprzęt masz OK, z czasem sam dojdziesz do tego, czego potrzebujesz.
                          Pozdrawiam
                          Riccardo
                          --
                          Fuji & Ricoh

Komentarz

• sowask8
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 166

Jak ktoś napisał - z Indii bardzo łatwo jest przywieść dobry materiał.
                            to byłem ja-jarząbek
                            sorry za offtop
                            Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• fret
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1503

Jest dobrze.

1. Kolorki w tle trochę przesadzone, ale na twarzy głównej postaci ok. Nie ma rady, nasycać trzeba selektywnie. Jeśli chodzi o kadr, to bym obcinał trochę dołu i prawej strony.
                              2.Ciasniejszy kadr, od góry tniemy wiadro, z lewej też sporo, ale szczegóły zależą od prawej. Jest tam trochę do wycięcia. Ja bym sie pozbył cieńszej części prawego słupka.
                              3. Słodka Trochę za dużo prawej strony, moze jeszcze na dole mozna trochę przyciąć, ale fotka super
                              4. Coś mi tutaj nie gra, twarz jakaś płaska. Kompozycyjnie, to bym zrobił kwadrat tnąc prawą stronę.
                              5. Dobre, tylko troche za dużo z prawej strony, tam sie nic nie dzieje. może jeszcze małe cięcie góry, zeby te trzy światełka wyrzucić.
                              6. Jako rejestracja chwili fajna, ale trudna do uratowania. Chyba zostaje cięcie brody od góry i od dołu prawie do wiaderka. Jeszcze trochę z lewej i jest ok. Oczy w cieniu, to w końcu wina słonecznej pogody
                              7. Ciasniejsze kadrowanie, szczególnie z góry i z lewej.

Miło poogladać, wrzucaj więcej

Komentarz

Pracuję...