Kiedy używać szarej,białej,czarnej karty?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Kiedy używać szarej,białej,czarnej karty?

Kiedy używać szarej,białej,czarnej karty?Szczerze mówiąc nigdy tego nie robiłem więc pytam.Czy szarej karty mam użyć np na urodzinach robię zdjęcie karty i póżniej pstrykam pozostałe ( oczywiście po ustawieniu karty jako WB ) kiedy jej używać.Tylko jak jest słabe oświetlenie lub różne odcienie oświetlenia?A co np na plaży bo czytałem jakiś artykuł że szarej karty używa się wszędzie.
    Ostatnio edytowany przez wojtek_j; 4771.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Tjaaa,Po pierwsze to wyreczajac kolegów moderujacych forum odsłam do:google,szukaj w CB,Literatury.Na czarnych kartach sie nie znam wiec nie doradzę .Sposób uzycia szarej i białej karty jest opisany w instrukcji kazdego aparatu z mozliwoscią ingerencji w nastawy .Idea stosowania wymaga zrozumienia tematu,więc nie ma innej drogi jak powyzsza.[fotografujac w RAW mozesz w duzym stopniu na poczatek "uciec " od wiedzy na ten temat]Pozdrawiam.:smile:
    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

http://canon-board.info/showthread.p...ht=szara+karta
      http://canon-board.info/showthread.p...ht=szara+karta
      http://canon-board.info/showthread.php?t=1899

Koledzy moderatorzy widzieli :-) Jako że pytanie ma charakter ogólny, szare karty służą głównie do ustawiania światła a nie WB, to wątek, założony w złym miejscu, przeniosłem tutaj, czyli do składnicy mało odkrywczych wątków, bez ładu i składu :-)
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• zxzx
        Coś już napisał
        • 2007
        • 99

Z tymi kartami to rzecz sprzeczna , wiele poradnikow pisze o np szarej karcie iles tam procent inny poradnik jeszcze inaczej , kiedys probowalem na karcie z National Geographic i szczerze nie polecam , poddalem sie robie w rawach i mam spokoj , przewaznie automatyka nie zawodzi jedynie w pomieszczeniach przy sztucznym swietle nie jest najlepiej ale w PS lub DPP mozna to szybko skorygowac , wiec moim zdaniem nie warto bawic sie w karteczki ale to tylko moje zdanie moze ta karta byla felerna
        CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
        www.wesolowski-photography.co.uk

Komentarz

• werek
          Początki nałogu
          • 2007
          • 404

z takich wynalazkow posiadam akurat karte whibal g6 i uzywam jej zgodnie z przeznaczeniem czyli do ustawiania WB, ale nie przed zdjeciami, tylko jako odczyt informacyjny jaki jest poprawny WB w danym oswietleniu. po zebraniu odczytow w ACR badz Lr (lub innym sofcie do wywolywaniu raw) ustawiam WB na odpowiednie probki ze zdjec kontrolnych i po klopocie.

biale i czarne obszary sa celem sprawdzenia czy aparat potracfi ci w danych warunkach zmiescic sie z kontrastem i ew. o ile musialaby byc korekcja.

pod tym linkiem znajdziesz tutek jak korzystac w Lr z szarej karty (akurat whibal ale filozofia jest taka sama)
          Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• Riccardo
            Uzależniony
            • 2005
            • 691

Zamieszczone przez zxzx
            Z tymi kartami to rzecz sprzeczna , wiele poradnikow pisze o np szarej karcie iles tam procent inny poradnik jeszcze inaczej , kiedys probowalem na karcie z National Geographic i szczerze nie polecam ,
            Bo ta akurat jest do ustawiania ekspozycji, a nie WB.
            Pozdrawiam
            Riccardo
            --
            Fuji & Ricoh

Komentarz

• zxzx
              Coś już napisał
              • 2007
              • 99

Riccardo - fakt , nie jasno sie wyrazilem , chodzilo mi o sam fakt tych wszystkich kart , czy do ekspozycji czy tez WB , czasem widac spory w internecie a takze w dobrych ksiazkach co do ich jakosci i zastosowania, procentowego odzwierciedlenia koloru itp i dlatego mysle ze do WB nie warto sie bawic bo automatyka radzi sobie dosc dobrze , w kazdym razie u mnie , fakt wiekszosc zdjec robie na zewnatrz gdybym mial robic wciaz w pomieszczeniach to wtedy dla wygody ustawil bym konkretny balans . Wiec to chyba kwestia gdzie glownie sie robi zdjecia ,ile i jak czesto np zmienia sie pogoda ( u mnie co 15 min. ) wiec utrudnieniem bylo by dla mnie zmieniac wciaz cos w puszce
              CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
              www.wesolowski-photography.co.uk

Komentarz

Pracuję...