S5 IS i modernizacja softu, CHDK i RAW

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • budziko
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 17

S5 IS i modernizacja softu, CHDK i RAW

Na stronie http://chdk.wikia.com/wiki/S5IS jest opisana ale niestety w niezrozumiałym dla mnie jezyku mozliwość podłubania w S5 IS, czy ktoś wie o co cho?
    Jak to ugryść, do czeo to służy i jak zastosować w aparacie to?
    Ostatnio edytowany przez budziko; 11918.
    Fotograf Garwolin, Tła fotograficzne dziecięce
  • winiarro
    Bywalec
    • 2007
    • 156

To informacje dla osób piszących CHDK na ten aparat. Nam na nic się to nie przyda.
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• budziko
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 17

Wielka szkoda, ale chyba prace już trwają skoro są takie wpisy. Nie mogę się już doczekać softu do S5

Komentarz

• daw_kon
        • 2008
        • 7

Canon S5 IS CHDK i RAW

Witam, udało mi się wgrać CHDK na S5, ale mam pewnien problem...

nie mogę otworzyć plików CRW i CR2 na kompie, mam CS3 i wszelkie upgate i win Vista Ultimate...

Proszę o pomoc...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ten projekt zabrał mi 3 godziny z życia ;P i jedną kawę rozpuszczalną z mlekiem i łyżeczką cukru ;P

Do całej "operacji" potrzebnych jest kilka rzeczy:
        1. Czytnik kart.
        2. Karta pamięci.
        3. Canon S5 IS
        ---------------------------------------------------------------------

1. Wkładamy karte w czytnik i formatujemy w systemie FAT (nie FAT32).
        2.Po sformatowaniu karty wklejamy plik bootable.exe
        3.Klikamy START=> URUCHOM... => i wpisujemy komendę CMD
        4.Otwiera się nam okno. Jeśli karta pamięci jest oznaczona jako dysk E: wpisujemy E:
        5.Następnie bootable.exe E:
        6.Wciskamy "y" i ENTER =D
        7.Na karcie tworzymy dwa pliki CDIM i MISC
        8.Luźno na karcie wklejamy pliki: DISKBOOT i PRIMARY
        9.Wyciągamy karte z czytnika, blokujemy ją (LOCK na karcie) i wkładamy w Canona
        10.Po odpaleniu aparatu (np. w menu przeglądania zdjęć) wciskamy przycisk PRINT, po czym pokazuje się nam <alt> wchodzimy MENU
        11.Aby spolszczyć program wkładamy odblokowaną karte w czytnik, otwieramy plik CHDK i wklejamy tam folder LANG
        12.Karta (LOCK) zablokowana wkładamy do S5 i w meny widok, wybieramy język polish

Po sformatowaniu karty w aparacie bąź czytniku, wszystkie 12 czynności należy powtórzyć
        Plik bootable.exe można usunąć po punkcie nr 6.
        Miłej zabawy,

DejwiD
        Ostatnio edytowany przez daw_kon; 16555. Powód: Automerged Doublepost
        GG: 3895582
        mail: [email protected]
        http://dawidkonieczny.blogspot.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Zamieszczone przez daw_kon

nie mogę otworzyć plików CRW i CR2 na kompie, mam CS3 i wszelkie upgate i win Vista Ultimate...
          Możesz spróbować ufrawa w wersji cvs lub pobaw się jakimś dng converterem. Więcej info jest tu: http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ#Q._I....rocess_them.3F
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Juriko
            Początki nałogu
            • 2007
            • 485

http://canon-board.info/showthread.p...397#post396397
            a tutaj, najnowszy konwerter dng4ps2-0.2.2beta-21 niezbędny do nowej serii z digicIII.

Komentarz

• daw_kon
              • 2008
              • 7

RAWtherapee jest dobrym programem, ale spodziewałem się czegoś lepszego ;P
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              I dziekówka za konwerter na DNG... nie mogłem tego znaleźć

Teraz wszystko śmiga Sajo
              Ostatnio edytowany przez daw_kon; 16555. Powód: Automerged Doublepost
              GG: 3895582
              mail: [email protected]
              http://dawidkonieczny.blogspot.com

Komentarz

• budziko
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 17

Super, ze w końcu eSpiatkowcy mają CHDK. Już mam wgrane, konwertuje do DNG i jest gitarka.

Komentarz

• Juriko
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 485

Jaka firma może się pochwalić tyloma modelami kompaktów robiących w rawach? Nie jestem tylko pewny czy ta firma się z tego cieszy. Ale w końcu liczy się (dla firmy) zadowolenie klienta.

Komentarz

• sebgab

prośba

1. Wkładamy karte w czytnik i formatujemy w systemie FAT (nie FAT32).
                    2.Po sformatowaniu karty wklejamy plik bootable.exe
                    3.Klikamy START=> URUCHOM... => i wpisujemy komendę CMD
                    4.Otwiera się nam okno. Jeśli karta pamięci jest oznaczona jako dysk E: wpisujemy E:
                    5.Następnie bootable.exe E:
                    6.Wciskamy "y" i ENTER =D
                    7.Na karcie tworzymy dwa pliki CDIM i MISC
                    8.Luźno na karcie wklejamy pliki: DISKBOOT i PRIMARY
                    9.Wyciągamy karte z czytnika, blokujemy ją (LOCK na karcie) i wkładamy w Canona
                    10.Po odpaleniu aparatu (np. w menu przeglądania zdjęć) wciskamy przycisk PRINT, po czym pokazuje się nam <alt> wchodzimy MENU
                    11.Aby spolszczyć program wkładamy odblokowaną karte w czytnik, otwieramy plik CHDK i wklejamy tam folder LANG

DejwiD

Proszę napisać skąd wziąć pliki diskboot i primary. Czy chodzi o stworzenie folderów CDIM i MISC a nie plików tak?
                    Czemu z kartami extreme high speed nie można tego zrobić?

Komentarz

• Juriko
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 485

Zamieszczone przez sebgab
                      Proszę napisać skąd wziąć pliki diskboot i primary. Czy chodzi o stworzenie folderów CDIM i MISC a nie plików tak?
                      Czemu z kartami extreme high speed nie można tego zrobić?
                      Uściślijmy;
                      Po pierwsze soft zawiera plik DISKBOOT.BIN i czasami PS.FIR. Są zawarte w archiwum plików zip softu CHDK, bierzemy np, stąd Kopiujemy te pliki na kartę do root'a, czyli bez tworzenia folderów.
                      Nie ma potrzeby tworzenia samemu żadnych folderów, zostaną utworzone samoistnie przez oprogramowanie aparatu i nie CDIM, tylko DCIM.
                      Na czym utknąłeś pisząc :Czemu z kartami extreme high speed nie można tego zrobić? i jaką pojemnosć mają te karty?

Komentarz

• sebgab

Zamieszczone przez Juriko
                        Na czym utknąłeś pisząc :Czemu z kartami extreme high speed nie można tego zrobić? i jaką pojemnosć mają te karty?
                        Gdzieś przeczytałem że na kartach SD extreme II nie działa soft na S5. Karta ma pojemność 1GB

Komentarz

• dikamilo

Dziwie się widząc to cudowanie z wgrywaniem CHDK, wystarczy skopiować te 2 pliki z softu DISKBOOT.BIN (BOOT) i PS.FIR (CHDK) na kartę pamięci przez czytnik lub wgrać przez uplaodera do podłączonego aparatu. Następnie robimy update softu z menu aparatu, chdk sie załaduje, wchodzimy do menu CHDK i tam szukamy "make bootable" zaznaczamy to i wyłączamy aparat. Zmieniamy zwrotkę na naszej karcie pamięci na tylko do odczytu i teraz CHDK się ładuje automatycznie przy każdym włączeniu aparatu.

Komentarz

• Juriko
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 485

Dikamilo, w nowych kompaktach Canona z DigicIII, jest nieco inaczej, z tej racji, że nie ma w menu opcji 'Firm update". Stąd zapis w bootsektorze dokonuje narzędzie zewnętrzne, bootable.exe
                            Poza tą różnicą z zapisem bootsektora, reszta jest taka jak poprzednio.
                            Chociaż warto też wiedzieć o problemach i jak sobie z nimi radzić w przypadku kart większych od 2GB. W przypadku karty 4GB, wystarczy format w windows, natomiast przy kartach 8Gb i większych, konieczny jest podział na partycje, przy założeniu że pierwszą partycję formatujemy na FAT(16) drugą natomiast na FAT32.

Komentarz

• jimi997

Panowie ten soft umożliwia tylko strzelanie fotek w RAW'ie, czy może poprawia inne parametry aparatu?

Komentarz

Pracuję...