CHDK Motion Detection

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rambler
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 22

jak to w jakim jezeli wlacze np md to jak mam go pozniej wylaczyc jesli njiechce z niego w danej chwili kozystac

Komentarz

• Kociałko
      Coś już napisał
      • 2007
      • 98

każdy skrypt przerywa się naciskając spust migawki
      na ekranie skryptowym wychodzi wtedy napis INTERRUPTED
      potem naciskasz ALT (print) i wychodzisz z trybu skryptowego
      (w nowej wersji Fingalo jest dostępna opcja exit_alt ,którą można kończyć skrypty-wtedy przycisku już włączać nie trzeba żeby wyjść z trybu skryptowego)

a jeżeli miałeś właczoną w skrypcie funkcję Autostart to ją wyłaczasz

Komentarz

• Kociałko
        Coś już napisał
        • 2007
        • 98

jest nowe forum o CHDK
        na razie wpisów niewiele ale być może tam przeniesie się dyskusja z dpreview.com

http://chdk.setepontos.com/index.php

Komentarz

• Kociałko
          Coś już napisał
          • 2007
          • 98

"get_usb_power"

niezrównany Fingalo myśli podobnie jak ja i próbuje wykorzystać tą komendę do wykonywania różnych komend/skryptów w zależności od czasu trwania sygnału na usb (z pilota)

na razie napisał coś takiego :

Some testing with remote signaling to see if it is possible to make a multibutton control.

I found that the USB signal need to be at minimum 50-60ms in length in order to be detected at all.
          Under this length I could not detect any signals.
          Also the length varies a lot, when setting a signal 0.2sec long it will be detected between .19 to .23s.

I just used the length of the signal as a code for a simple test.
          5 different signal with following timing (seconds)
          0.065, 0.21, 0.33, 0.44, 0.60
          In the keydecode routine just adding a counter every 10ms when the USB signal is high and set the value to the usb_power variable when usb signal goes low.
          This way I just get a value (in 10ms counts) for USB signal. It is decoded with the following script:

@title Remote button

do
          do
          a = get_usb_power
          until a>0

rem remote button 1
          if a>0 and a<15 then
          release "zoom_in"
          release "zoom_out"
          endif

rem remote button 2
          if a>15 and a<25 then press "zoom_in"

rem remote button 3
          if a>25 and a<38 then press "zoom_out"

rem remote button 4
          if a>38 and a<47 then shoot

rem remote button 5
          if a>50 then exit_alt

if a>0 then print a

rem clear my internal usb_power signal, fix for now.
          wait_click 1
          a = is_key "remote"
          until is_key "set"
          end

This works stable, but the timing is really not what I expected, I thought it should be a 10ms resolution for the USB signal.
          I tested by a 5 V signal from the PC's printer port and a program to time the signal to the camera.
          (I have not made any testbuild, it need some cleanup and adjustment to be useful!)

więc możliwe ,że w końcu zrealizuje ten super pomysł

Komentarz

• RoboD
            Bywalec
            • 2007
            • 100

Zamieszczone przez Juriko Zobacz wpis
            Przy długich czaach opcja robienia pustego zdjęcia (czarnej ramki) powinna być włączona, w celu wyeliminowania hot pikseli.
            1. Nie zagłębiałem się jeszcze dokładnie w ten temat... znaczy aparat robi dodatkową czarną klatkę i trzeba potem samemu to obrabiać, czy automatem procek obrabia fotkę w aparacie, wypuszczając już jedną skorygowaną klatkę?

2. Czy udało się komuś zmusić cananowski Digital Photo Professional do łykania RAWów z kompaktów (w moim przypadku A630). Ewentulnie może polecicie jakiś program do RAWów przejmujący dane fotki z aparatu. Chciałbym, aby zdjęcie z programu do wywoływania RAW (na automacie) wyglądało jak zapisany razem JPG.
            Pozdrawiam Robert
            sigpic

Komentarz

• Juriko
              Początki nałogu
              • 2007
              • 485

1. Proces zachodzi w aparacie.
              2. Bezpośrednie pliki RAW robione softem CHDK otwiera Raw Therapee. Po konwersji do DNG softem dng4ps-2 można użyć Adobe Camer Raw z photoshopa CS2.
              http://canon-board.info/showthread.p...604#post367604
              Zarówno jednym jak i drugim, nie uzyska się "z automatu" fotki będącej wierną kopią jpg'a.
              Konwerter dng4ps-2 uwzględnia już pewne ustawienia aparatu w przeciwieństwie do wersji DNG For PowerShot 1.1.4, działa opcja As shot w ACR, ale i tak nie obejdzie się bez "jeżdżenia" suwakami.
              Ostatnio edytowany przez Juriko; 11187.

Komentarz

• RoboD
                Bywalec
                • 2007
                • 100

Wypróbuje tego dng4ps-2...

Ogólnie nie mam problemów z otwieraniem RAWów, ale chciałbym coś do auto. Digital Photo Professional podobno to załatwia, ale niestety RAWów z A630 nie widzi. Dokładniej widzi, ale nie otwiera do edycji. Najgorszy jest dla mnie balans bieli. O ile na niektórych fotkach załatwiam to dość sprawnie, to na innych jest to czyność dość wkurzająca. Może za mało jeszcze eksperymentowałem... i do tego właśnie przydałaby mi się auto obróbka, na którą nanosiłbym ewentualnie swoje korekty.
                Pozdrawiam Robert
                sigpic

Komentarz

• Kociałko
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 98

nowości od Fingalo-get_power_usb

nowości od Fingalo-pracuje usilnie nad kontrolą aparatu wykorzystując ktrótkie lub długie sygnały (podanie napięcia) na USB-co umożliwi wykorzystanie w wielozadaniowym pilocie i sterowaniu aparatu z kompa:

"Some testing with remote signaling to see if it is possible to make a multibutton control.

I found that the USB signal need to be at minimum 50-60ms in length in order to be detected at all.
                  Under this length I could not detect any signals.
                  Also the length varies a lot, when setting a signal 0.2sec long it will be detected between .19 to .23s.

Function get_usb_power will now give how long the USB signal is active. I leave this decoding to the script as I suspect different cameras can give different timing.
                  This way you can design your own method for timing, even manual 'keying' is possible, a long or short press on the button.
                  Note: the 'old' is_key "remote" signal still works the same as before.
                  Difference between get_sub_power and is_key "remote" is that is_key "remote" is activated as soon as USB power is detected but get_usb_power is set when USB power
                  go low (giving the lengt of the signal).

I used 5 different signal with following timing (seconds).
                  0.085, 0.21, 0.33, 0.44, 0.60
                  This way I just get a value (in 10ms counts) for USB signal. It is decoded with the following script:

Code:
                  @title Multi remote

do
                  do
                  a = get_usb_power
                  until a>0
                  rem remote button 1
                  if a>0 and a<15 then
                  release "zoom_in"
                  release "zoom_out"
                  endif
                  rem remote button 2
                  if a>15 and a<25 then
                  press "zoom_in"
                  endif
                  rem remote button 3
                  if a>25 and a<38 then
                  press "zoom_out"
                  endif
                  rem remote button 4
                  if a>38 and a<47 then
                  shoot
                  endif
                  rem remote button 5
                  if a>50 then exit_alt
                  rem show button timecount (used for calibrating the script)
                  if a>0 then print a

until is_key "set"

end

To calibrate your own timing just use this part of the script to begin with

do
                  do
                  a = get_usb_power
                  until a>0
                  if a>0 then print a
                  until is_key "set"
                  end

This works stable, but the timing is really not what I expected, I thought it should be a 10ms resolution for the USB signal.
                  I tested by a 5 V signal from the PC's printer port and a program to time the signal to the camera.

- multi remote on s2is, s3is, a610, a620, a630, a640, a710
                  (I only publish remote supported cams in this release as it is not useful for the other cams.)"

dostępne beta firmwary na stronie Fingalo http://hem.passagen.se/fsmmal/chdk2.html

Komentarz

• Kociałko
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 98

Fingalo Chdk Wersja 128

pojawiła się nowa wersja firmware Fingalo 128

do wersji alfa trzeba wgrać nowy plik językowy na kartę SD do chdk/lang

wesja Alfa na razie do testów
                    poprawiono i dodano funkcje do multiprzyciskowego sterowania aparatem poprzez podawanie sygnału 5V na USB
                    oraz UWAGA!!! zwiększono możliwość robienia zdjęć z szybką migawką rzędu 1/10000 a może i więcej
                    podane czasy są wyliczone ponoć matematycznie i dokładnie mogą nie odzwierciedlać rzeczywistej szybkości ale prędkości uzyskiwane przez ludzi na forum robią wrażenie
                    w EXIFIE powyżej nominalnych wartości oczywiście aparat pokazuje bzdury-więc czy szybka migawka działa trzeba testować na żywo

"Alfa builds
                    - multi remote (on s2is, s3is, a610, a620, a630, a640, a710)
                    - highspeed exposure override for 1/640, 1/800,1/1000,1/1250,1/1600, 1/2000, 1/2500, 1/3200, 1/4000, 1/6400, 1/8000, 1/10000
                    - stereodatamaker's menu modifications"

przykłady działania szybkiej migawki http://chdk.wikia.com/wiki/Samples:_...%26_Flash-Sync

dyskusja na nowym forum CHDK http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,32.0.html

na stronie 4 tego wątku podają linka do programu ,dzięki któremu na monitorze CRT (zwykłym nie LCD) możemy sprawdzić działanie szybkej migawki

Komentarz

• Kociałko
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 98

get_power_usb-multibutton remote

potestowałem sobie tą nową wersję 128
                      przerobiłem skrypt-bo dobór czasu jak pisze Fingalo do działania multiprzycisków to indywidualna sprawa każdego aparatu-trzeba sobie dobrać samemu (widełki dla parametru a)

@title Multi remote

do
                      do
                      a = get_usb_power
                      until a>0
                      rem remote button 1
                      if a>0 and a<200 then
                      release "zoom_in"
                      release "zoom_out"
                      endif
                      rem remote button 2
                      if a>200 and a<300 then
                      press "zoom_in"
                      endif
                      rem remote button 3
                      if a>300 and a<400 then
                      press "zoom_out"
                      endif
                      rem remote button 4
                      if a>400 and a<500 then
                      shoot
                      endif
                      rem remote button 5
                      if a>500 then exit_alt
                      rem show button timecount (used for calibrating the script)
                      if a>0 then print a

until is_key "set"

end
                      włączyłem tez dla skryptu Autoboot i Remote enable w menu

podpinałem na zadaną ilość czasu aparat do PC przez usb i wypinałem i patrzyłem co się dzieje
                      czasami funkcje działały mi OK zoom in działał ,strzelało fotki,zoom out
                      niestety nie wiem czem czasami skrypt ?zawieszał się?
                      po wykonaniu komendy zoom in wpinam/wypinam aparat ,a tu wartość "a" się nie pojawia
                      czasami się pojawia właściwa np 376 ale aparat nie wykonuje "zoom out"
                      nie wiem czemu-no ale to w końcu alfa wersja

podobno przez port drukarki da się wysyłać definiowane krótkie impulsy 5V
                      znalazłem jakiś krótki opis http://www.seetron.com/ser_an1.htm
                      ale jeszcze nie rozgryzłem jak to wykorzystać i sterować aparatem z kompa-precyzyjniej ,a nie wpinając wypinając wtykę
                      a tu schemat łopatologiczny pilota do naszych Canonów

może jakiś zdolny elektronik da cynk jak wysyłac krótkie definiowalne impulsy na usb lub przez port drukarki
                      Ostatnio edytowany przez Kociałko; 13159.

Komentarz

• Kociałko
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 98

no okazało się ,że trochę zbładziłem podając stronę o porcie drukarki post wcześniej
                        pomyliłem port szeregowy z LPT
                        szeregowy daje +-12V a LPT 5V
                        a 5V akurat potrzebujemy
                        na razie ojciec założyciel GrAnd się przyznał ,że używa drivera giveio.sys i napisał własny program ,który wysyła dane na port drukarki i dzięki temu ustawia na pinach (prawdopodobnie 18 pin GND i 1 lub 2-9) 5V

Fingalo się przyznał ,że używa ".NET program with inpout32.dll" i własnego programu

może bedą wspaniałomyślni i się podzielią

Komentarz

• Kociałko
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 98

sterowanie aparatem z komputera

dzięki uprzejmości Fingalo mamy teraz do dyspozycji program do wysyłania krótkich definiowanych sygnałów z LPT do USB i naszych Canonków
                          (5 przycisków,nie zapamiętuje konfiguracji)

jak ktoś ma lutownicę i trochę zacięcia może się pobawić

połączenia:
                          wtyk LPT pin 25 (masa) do gniazdka USB na pin 4
                          wtyk LPT pin 2 (+5V) do gniazdka USB na pin 1

obrazek poglądowy gniazdka USB z przodu tu http://s3users.com/forum/showpost.ph...&postcount=218

program Fingal-a http://hem.passagen.se/fsmmal/CHDK/remote%20utils.zip
                          (with .net source)
                          (Copy inpout32.dll to windows/system32) and run the .exe file

osobiście testowałem
                          i czasami to działa
                          zdarza mu się wieszać przy zoomie na min lub max
                          wiesza się mniej jak dochodzimy zoomem krokami używając przycisku StopZ (stop zooming)

być może wersja GrAnda jest stabilniejsza ,może czasy trzeba dobrać lepiej -jeszcze nie wiem

niekórzy szczęśliwcy mogą się cieszyć sterowaniem z kompa programem PSRemote http://www.breezesys.com/PSRemote/features.htm#ps
                          ale nie rozpoznaje on części modeli (no i nie da się za jego pomocą wykonywać skryptów CHDK )

Komentarz

• Kociałko
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 98

przysłona F/9...10...11

Evavr wydał testową wersję firmware z poszerzona przysłoną F od 9 do 11

o ile to działa pewnie niedługo Fingalo to doda do swojej wersji

niektórzy na forum chwalą siż zdjęciami z migawką rzędu 1/40 000...i więcej

chłopaki myślą również nad wykrywaniem twarzy....

no niedługo nasz Canonek będzie prał ...gotował i sprzątał

Komentarz

• winiarro
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 156

To super, za kilka dni Fingalo's powinien wypuścić nową wersję
                              Mam przy okazji pytanie. Czy możliwe byłoby dodanie sterowania balansem bieli w stopniach Kelvina? Niby można to samo zrobić na kompie z RAWem, ale nie zawsze się chcę nad tym siedzieć. Może Kociałko ma jakieś możliwości w tym kierunku?
                              R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
                              https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• Kociałko
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 98

balans bieli

za pomocą komendy "set_prop 5 wartość" da się ponoć ustawić balans bieli
                                prawdopodobnie jeśli masz powiedzmy 7 definiowanych pozycji balansu bieli to można to przełączać w skrypcie
                                set_prop 5 1 to da ci ustawienie auto
                                set_prop 5 2 to da ci ustawienie dzień
                                set_prop 5 3 to da ci ustawienie pochmurno
                                set_prop 5 4 to da ci ustawienie światło żarowe
                                set_prop 5 5 to da ci ustawienie fluorescencyjne
                                set_prop 5 6 to da ci ustawienie fluorescencyjne H
                                set_prop 5 7 to da ci ustawienie pod wodą

ale nie testowałem
                                napisz sobie prosty skrypt i sie pobaw i daj znać co wyszło

"The Digic III camera have different property number assignments (for example, the A570 ISO is at #149, not #21, and the white balance control is #268, not #206"

pisze niby ,że balans bieli czasem jest 206 ,a czasem 268 też -to zależy jaki aparat
                                w innym miejscu znów
                                "206 White Balance 0=OFF, 1-11 for various setting"

hmmm no to się pogubiłem lekko
                                czyli set_prop : albo 5 albo 206 albo 268 najprawdopodobniej

Komentarz

Pracuję...
                                X