Mam do was pytanko bo kupiłem niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłem błąd bo kupiłem 50% a tak doczytałem że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie. Robiłem zachody własnie z tym filtrem, ale nie ma zadnej różnicy tzn chciałbym żeby oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej, ale z tym filtrem to lipa......
Szara połówka (filtr połówkowy szary)
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
ja uzywam i 50% i 25%. roznica musi byc widoczna w przeciwnym razie nie widze potrzeby zakladania filtra.
przy czym, nie bardzo rozumiem sformulowanie: "oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej". co ma w takim razie byc dodatkowo: wschod slonca, zacmienie ksiezyca, gola sasiadka spod 5, ... ?
tak powazniej: okresl jaki obiektyw i co to dokladnie jest za filtr. mam podejrzenie, ze gradacja jest za miekka/za dluga na uzywany obiektyw i po prostu jej nie widac. -
chodzi o to że robiąc zachód słońca żeby były ładne nasycone kolory trzeba przymknąć przysłone i skrócić troche czas, wtedy zachód czy może np niebo oświetlone zachodzącym slońcem jest ok ale reszta jest już całkowicioe czarna a kiedy zmieniam ekspozycje to juz zachód nie jest taki nasycony a czasami wręcz prześwietlony.Komentarz
-
25% czyli 2 dzialki tlumienia to czesto za malo, zeby zrownowazyc ekspozycje. zwlaszcza o zachodzie slonca kiedy roznica w jasnosci nieba i ziemi moze byc bardzo duza. mnie sie zdarza czesto nawet i 5 dzialek tlumienia wciskac i nadal niebo jest jasniejsze niz ziemia.
50% to raptem 1 dzialka tlumienia. na pewno bedzie to za malo na zachod slonca jesli chcesz mocno przytlumic niebo.Komentarz
-
Z połówek preferuję 40%, "szarej" niestety nie próbowałem.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
i własnie cholera nie wiem co zrobić czy się pozbyć tej 50ki i kupić 25ke?? sam juz nie wiem. dzieki za rady.Komentarz
-
Pozwolę sobie na podpięcie pod wątek.
Mam w zasobach polarek, uchwyt do cokina P i do tego połóweczkę
P.120. Do normalnego użytkowania przy wschodach i zachodach utrata światła za mała. Zastanawiam się w jakie filtry (połówki) warto zainwestować dodatkowo w miarę ekonomicznie ale z zachowaniem względnie dobrej jakości aby uzyskać w miarę uniwersalny zestaw?
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszamKomentarz
-
Ale kto rozumie ?? Może chodziło o rozumiem ? Jeśli tak to dlaczego taka niekonsekwencja ?? Trzeba było już napisać:
Mam do was pytanko bo kupiłe niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłe błąd bo kupiłe 50% a tak doczytałe że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie. Robiłe zachody własnie z tym filtrem, ale nie ma zadnej różnicy tzn chciałbym żeby oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej, ale z tym filtrem to lipa......[/QUOTE]Ostatnio edytowany przez mattnick; 4561.Komentarz
-
Ja kupiłem płytkę Hitech'a - soft grad ND 0,9 i bardzo sobie chwalę.Pozwolę sobie na podpięcie pod wątek.
Mam w zasobach polarek, uchwyt do cokina P i do tego połóweczkę
P.120. Do normalnego użytkowania przy wschodach i zachodach utrata światła za mała. Zastanawiam się w jakie filtry (połówki) warto zainwestować dodatkowo w miarę ekonomicznie ale z zachowaniem względnie dobrej jakości aby uzyskać w miarę uniwersalny zestaw?
Pasuje do holderów Cokin P.
Komentarz
-
Pytanie która wersja będzie odpowiedniejsza soft czy hard do
a) kita
b) 17-55f2,8
c) 10-2240D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszamKomentarz
-
soft czy hard to w zależności od tego co będziesz fotografowałKomentarz
-
fotografowanie z filtrem połowkowym szarym
Mam problem: kupiłem szarą polówkę hiteh nd 0,9 soft ale fotki nie moge zrobić zadnego dobrego zdjęc z tym filtrem, zawsze niebo wychodzi przepalone przykład:
co robie nie tak jak dokonać pomiaru żeby poprawnie wyszło? może ktoś podpowie jak to dobrze zrobić?Komentarz
-
wlasnie mialam o to samo pytac bo wlasnie kupilam szara polwke ale w systemie cokina...jednak tez sie zastanawiam nad rodzajem pomiaru i na co mierzyc?
Jeszcze nie probowalam ale sama pewnie sprobowalabym pomiaru skupionego w malym polu i mierzyla na ziemie bez kompensacjiTzn. tak teoria mówi
o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj sięKomentarz
-
Załóż tym ciemnym do góryMam problem: kupiłem szarą polówkę hiteh nd 0,9 soft ale fotki nie moge zrobić zadnego dobrego zdjęc z tym filtrem, zawsze niebo wychodzi przepalone przykład:
co robie nie tak jak dokonać pomiaru żeby poprawnie wyszło? może ktoś podpowie jak to dobrze zrobić?
Komentarz
Komentarz