Szara połówka (filtr połówkowy szary)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prezes81
    Coś już napisał
    • 2007
    • 89

Szara połówka (filtr połówkowy szary)

Mam do was pytanko bo kupiłem niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłem błąd bo kupiłem 50% a tak doczytałem że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie. Robiłem zachody własnie z tym filtrem, ale nie ma zadnej różnicy tzn chciałbym żeby oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej, ale z tym filtrem to lipa......
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

ja uzywam i 50% i 25%. roznica musi byc widoczna w przeciwnym razie nie widze potrzeby zakladania filtra.

przy czym, nie bardzo rozumiem sformulowanie: "oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej". co ma w takim razie byc dodatkowo: wschod slonca, zacmienie ksiezyca, gola sasiadka spod 5, ... ?

tak powazniej: okresl jaki obiektyw i co to dokladnie jest za filtr. mam podejrzenie, ze gradacja jest za miekka/za dluga na uzywany obiektyw i po prostu jej nie widac.
    www albo tez flickr

Komentarz

• prezes81
      Coś już napisał
      • 2007
      • 89

chodzi o to że robiąc zachód słońca żeby były ładne nasycone kolory trzeba przymknąć przysłone i skrócić troche czas, wtedy zachód czy może np niebo oświetlone zachodzącym slońcem jest ok ale reszta jest już całkowicioe czarna a kiedy zmieniam ekspozycje to juz zachód nie jest taki nasycony a czasami wręcz prześwietlony.

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

25% czyli 2 dzialki tlumienia to czesto za malo, zeby zrownowazyc ekspozycje. zwlaszcza o zachodzie slonca kiedy roznica w jasnosci nieba i ziemi moze byc bardzo duza. mnie sie zdarza czesto nawet i 5 dzialek tlumienia wciskac i nadal niebo jest jasniejsze niz ziemia.

50% to raptem 1 dzialka tlumienia. na pewno bedzie to za malo na zachod slonca jesli chcesz mocno przytlumic niebo.
        www albo tez flickr

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Z połówek preferuję 40%, "szarej" niestety nie próbowałem.
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez Wats0n
            Z połówek preferuję 40%, "szarej" niestety nie próbowałem.
            A siwą ? ;-)
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• prezes81
              Coś już napisał
              • 2007
              • 89

i własnie cholera nie wiem co zrobić czy się pozbyć tej 50ki i kupić 25ke?? sam juz nie wiem. dzieki za rady.

Komentarz

• Zigi
                Uzależniony
                • 2005
                • 532

Pozwolę sobie na podpięcie pod wątek.
                Mam w zasobach polarek, uchwyt do cokina P i do tego połóweczkę P.120. Do normalnego użytkowania przy wschodach i zachodach utrata światła za mała. Zastanawiam się w jakie filtry (połówki) warto zainwestować dodatkowo w miarę ekonomicznie ale z zachowaniem względnie dobrej jakości aby uzyskać w miarę uniwersalny zestaw?
                40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• mattnick
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1735

Zamieszczone przez prezes81
                  Mam do was pytanko bo kupiłem niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłem błąd bo kupiłem 50% a tak doczytałem że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie...
                  Ale kto rozumie ?? Może chodziło o rozumiem ? Jeśli tak to dlaczego taka niekonsekwencja ?? Trzeba było już napisać:
                  Mam do was pytanko bo kupiłe niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłe błąd bo kupiłe 50% a tak doczytałe że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie. Robiłe zachody własnie z tym filtrem, ale nie ma zadnej różnicy tzn chciałbym żeby oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej, ale z tym filtrem to lipa......[/QUOTE]
                  Ostatnio edytowany przez mattnick; 4561.
                  30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                  CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Bagnet007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1344

Zamieszczone przez Zigi
                    Pozwolę sobie na podpięcie pod wątek.
                    Mam w zasobach polarek, uchwyt do cokina P i do tego połóweczkę P.120. Do normalnego użytkowania przy wschodach i zachodach utrata światła za mała. Zastanawiam się w jakie filtry (połówki) warto zainwestować dodatkowo w miarę ekonomicznie ale z zachowaniem względnie dobrej jakości aby uzyskać w miarę uniwersalny zestaw?
                    Ja kupiłem płytkę Hitech'a - soft grad ND 0,9 i bardzo sobie chwalę.
                    Pasuje do holderów Cokin P.

Komentarz

• Zigi
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 532

Pytanie która wersja będzie odpowiedniejsza soft czy hard do
                      a) kita
                      b) 17-55f2,8
                      c) 10-22
                      40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                      Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• mattnick
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1735

soft czy hard to w zależności od tego co będziesz fotografował
                        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• janosik121
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 50

fotografowanie z filtrem połowkowym szarym

Mam problem: kupiłem szarą polówkę hiteh nd 0,9 soft ale fotki nie moge zrobić zadnego dobrego zdjęc z tym filtrem, zawsze niebo wychodzi przepalone przykład:

co robie nie tak jak dokonać pomiaru żeby poprawnie wyszło? może ktoś podpowie jak to dobrze zrobić?

Komentarz

• Paenka
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 727

wlasnie mialam o to samo pytac bo wlasnie kupilam szara polwke ale w systemie cokina...jednak tez sie zastanawiam nad rodzajem pomiaru i na co mierzyc?
                            Jeszcze nie probowalam ale sama pewnie sprobowalabym pomiaru skupionego w malym polu i mierzyla na ziemie bez kompensacji
                            Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• basala
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 615

Zamieszczone przez janosik121
                              Mam problem: kupiłem szarą polówkę hiteh nd 0,9 soft ale fotki nie moge zrobić zadnego dobrego zdjęc z tym filtrem, zawsze niebo wychodzi przepalone przykład:

co robie nie tak jak dokonać pomiaru żeby poprawnie wyszło? może ktoś podpowie jak to dobrze zrobić?
                              Załóż tym ciemnym do góry

Komentarz

Pracuję...