Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mam dylemat... zastanawiam się nad kupnem mojej pierwszej "stałki" z przeznaczeniem na koncerty i tu wybór padł na 135 f2.0 L - czy może ktoś z Was posiada sample z tego szkła ( nie koniecznie koncert). Do tej pory pracowałem głownie na 70 - 200 f2.8L i 24 -70 f2.8 (sprzęt agencyjny) jednak "prywatnie" chciałbym kupić coś dla siebie. Dodam że na koncercie jestem w tej komfortowej sytuacji że nie muszę się przepychać i walczyć o miejsce przed sceną czy na ...
Czytałem wiele w zasadzie same pochlebne opinie na temat tego szkła i jego możliwości optycznych, jednak wśród agencyjnych fotografów to szkło pojawia się bardzo rzadko więc i nie ma skąd zaczerpną "obiektywnych" opinii a jak wiadomo każdy ma to NAJlepsze szkło...
Do tej pory pracowalem i pracuje na 70-200 f4 L i robię głównie koncerty. 135 L to zapewne świetne szkło, ale na koncertach jak wiesz sytacja często się zmienia wbrew pozorom i czasami to 135 bedzie za wąsko, albo za szeroko. Na naprawdę dużych koncertach mi czasami 200mm nie wystarczy....
Jeżeli potrzebujesz krótszych czasów, to może lepiej rozejrzeć się za wersją f2.8 IS ?
Do tej pory pracowalem i pracuje na 70-200 f4 L i robię głównie koncerty. 135 L to zapewne świetne szkło, ale na koncertach jak wiesz sytacja często się zmienia wbrew pozorom i czasami to 135 bedzie za wąsko, albo za szeroko. Na naprawdę dużych koncertach mi czasami 200mm nie wystarczy....
Jeżeli potrzebujesz krótszych czasów, to może lepiej rozejrzeć się za wersją f2.8 IS ?
Pewnie masz rację ...
Jednak przede wszystkim mam na myśli właściwości optyczne 135f2.0 świetlistość, bokkeh etc... tak jak pisałem mam dostęp do zoomów 70-200 f2.8 z is i bez, jednak prywatnie powoli myślę o stałkach, najlepsze foty koncertowe które widziałem wykonane były stałkami ...
(oczywiście nie wszystkie, ale to jasne z podpisów)
Są to zdjęcia z 30d, więc trochę inny zakres niż na 5d. Moim podstawowym szkłem koncertowym jest właśnie 85/1.8, która odpowiada zakresem 135 na 5d i nie mam problemów z tym, że to jest stałka.
Ja myślę, że powinieneś sobie zostawić 70-200, bo to znakomite szkło koncertowe i osobiście nie wyobrażam sobie pracy bez niego. Koncerty bywają różne, a dynamika - poruszający się po scenie artyści i nie zawsze możliwość podejścia sprawia, że ogniskowa 200 (i to na cropie) bywa niezbędna. Do takiego szkła dobrałbym jeszcze coś poniżej 70 mm - jakieś szeroki i jasne (ja mam w tej chwili 35L) i cały koncert załatwiony. Poniżej relacja z festiwalu, gdzie najlepsze zdjęcia mam z 70-200 f/2.8 i to moje podstawowe szkło. http://www.pbase.com/hofi/jazz
Robiłem kiedyś koncert Marillion w poznańskim Eskulapie - temp. 40 stopni, tłok niesamowity, pot lał się z nas strugami, brak możliwości przemieszczania się i wtedy cały koncert zrobiłem tylko 70-200. W takim przypadku stałką byłoby trudniej ... http://www.pbase.com/hofi/marillion
I w tej kwestii popieram Scream-a
zajrzyj do mojej galerii www.jakubszyma.pl do działu taniec. Zdecydowana większość, a ostatnio wszystkie zdjęcia robnionę sa tym szkłem w czasie publicznych spektakli. Polecam gorąco.
zajrzyj do mojej galerii www.jakubszyma.pl do działu taniec. Zdecydowana większość, a ostatnio wszystkie zdjęcia robnionę sa tym szkłem w czasie publicznych spektakli. Polecam gorąco.
Ponieważ nie zacytowałeś żadnej wypowiedzi, więc nie wiadomo które szkło polecasz, jako że w stopce masz i 135 i 70-200.
Nb. gdybyś zalecał stałkę, to czy brak możliwości zmiany ogniskowej nie przeszkadza na koncercie, gdzie możliwości przemieszczania się (zoom nożny) z natury są ograniczone ?
Pozdrówka
odnoszę sie do tytułu i polecam 135/2
ja nie mam problemu z wyborem miejsca do odpowiedniego kadrowania, choć może to być problem. Stałka jest dużo lepsza optycznie i jaśniejsza i dlatego ją polecam.
odnoszę sie do tytułu i polecam 135/2
ja nie mam problemu z wyborem miejsca do odpowiedniego kadrowania, choć może to być problem. Stałka jest dużo lepsza optycznie i jaśniejsza i dlatego ją polecam.
O legendarnej jakości 135 powszechnie wiadomo, uchodzi za jedno z najlepszych szkieł w całej szklarni Canona, tyle że z natury rzeczy stałka jest mniej wygodna w użyciu niż zoom.
Pozdrówka
ja nie mam problemu z wyborem miejsca do odpowiedniego kadrowania, choć może to być problem ...
I często bywa problemem, kiedy jest np. kilku fotoreporterów i trzeba zachować dyskrecję i nie przeszkadzać artystom. Czasem w ogóle trudno dostać jest akredytacje a jak już się ją otrzyma to wraz z nią obowiązują ścisłe warunku poruszania się ...
Na koncercie - http://www.pbase.com/hofi/jantar
było ok 10 fotoreporterów, którym kazano usiąść w jednym miejscu i nie wolno było się poruszać, gdyż kręciła to TVP2. Jak pamiętam, to 95% kolegów obok mnie miało właśnie 70-200, czy to Sigmy, Canona czy Nikkora. I był jeden ze 135L ale miał konwenter x2 .
Jestem również zwolennikiem stosowania stałek, ale myślę, że wówczas najlepszym rozwiązaniem jest mieć 2 body - 1. 85 lub 135 i 2. 24, 35mm. Nie robisz zamieszania ze zmianą szkła i sięganiem do torby, plecaka, tym samym kontrolując sytuację na scenie.
Pewnie, że się da, ale zależy od rodzaju i rangi koncertu. Na niektórych, jak Tomek, owszem folk, szanty można , jak widzę się przemieszczać http://tomaszg.pl/foto/07poznan/refy/img_2352.html i jest dużo miejsca, oj dużo. W innych to niemożliwe
Też pewnie kupię kiedyś 135L i uważam, że warto. Ale lepiej sprawdzi się w portrecie, reportażach ślubnych i innych. Świetne szkło ...
Zgadzam się, że wybór stałka-zoom zależy od konkretnego koncertu. Na niektórych nie pogardziłbym 70-200/2.8 (niestety nie mam), ale na większości wolę lepsze światło 85 lub 135. Nadążam zmieniać i specjalnie dużego problemu z tym nie mam (teraz mam nową plecakotorbę, jeszcze nie przetestowaną w akcji ).
Ostatnio kupiłem 135/2 oraz 70-200/4 (w innych celach). Wolałem taki zestaw, niż 70-200/2.8
Komentarz