Obiektywy nudne i nijakie - Wasze rozczarowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lete
    Coś już napisał
    • 2007
    • 52

Obiektywy nudne i nijakie - Wasze rozczarowania

Witam,

Moj typ nr 1 to Canon 70-200/4.

Uzasadnienie:
    Szklo nudne do bolu, kompletnie bez klimatu - slowem: produkt masowy jak zarcie z McDonald'sa i zupelnie pozbawiony "tego czegos", co fascynuje mnie w fotografii... Ok, zgoda - zdjecia ostre, wysycone, ale jedoczesnie... kompletnie pozbawione "czaru". Zdjec z tego szkla zupelnie nie mam ochoty ogladac i rozpoznaje je bezblednie...

Alternatywa: Canon 135/2
    Wszystko na zdecydowanie wyzszym poziomie, a co najwazniejsze - to "cos"...

Jakie sa Wasze typy i dlaczego?
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez lete
    Witam,

Uzasadnienie:
    Szklo nudne do bolu, kompletnie bez klimatu ...kompletnie pozbawione "czaru". Zdjec z tego szkla zupelnie nie mam ochoty ogladac i rozpoznaje je bezblednie...
    Akurat o tym decyduje autor a nie szklo. Po porostu nie potrafisz nim robic zdjec, ot co.

Komentarz

• marekk_ok
      Uzależniony
      • 2007
      • 821

Zamieszczone przez lete
      Witam,

Uzasadnienie:
      Szklo nudne do bolu, kompletnie bez klimatu - slowem: produkt masowy jak zarcie z McDonald'sa i zupelnie pozbawiony "tego czegos", co fascynuje mnie w fotografii...

Ok, zgoda - zdjecia ostre, wysycone, ale jedoczesnie... kompletnie pozbawione "czaru". Zdjec z tego szkla zupelnie nie mam ochoty ogladac i rozpoznaje je bezblednie...

Moze jeszcze mam za małe doświadczenie aby móc powiedziec iz szklo jest nudne do bolu/bez klimatu lub bez "czaru" zdjęcia - czy mozesz to jakos przyblizyc - bo zupelnie nie "kumam" o co Ci chodzi i podejrzewam ze wielu tutaj tez nie wie jak to oceniasz?

Komentarz

• iREM
        Uzależniony
        • 2005
        • 951

Zamieszczone przez lete
        Witam,

Uzasadnienie:
        Szklo nudne do bolu, kompletnie bez klimatu - slowem: produkt masowy jak zarcie z McDonald'sa i zupelnie pozbawiony "tego czegos", co fascynuje mnie w fotografii... Ok, zgoda - zdjecia ostre, wysycone, ale jedoczesnie... kompletnie pozbawione "czaru". Zdjec z tego szkla zupelnie nie mam ochoty ogladac i rozpoznaje je bezblednie...

O matko! To dla mnie najlepsze szkło jakie widziałem w życiu :-) Jakie różne mogą być odczucia :-)
        Wszystko można zrobić lepiej.
        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• comatus
          Uzależniony
          • 2006
          • 725

Obiektywy nudne i nijakie?
          A może autorzy nudni i nijacy? Bo to ponoć człowiek robi zdjecia, a nie aparat...

Komentarz

• Robson01
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1574

Jedyne szkła jakie mnie rozczarowywują to te nieostre :-)
            Canon
            Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Gringo997
              Uzależniony
              • 2007
              • 516

no ja powiem tak, nie znam żadnego nudnego do bólu obiektywu i uważam że takich nie ma, bo to autor robi zdjęcia i później je obrabia przez co mogą nabrać owej magii
              Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• mattnick
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1735

Zamieszczone przez lete
                Witam,

Wszystko na zdecydowanie wyzszym poziomie
                Szczególnie ogniskowa...

Jedyne nudne i nijakie coś to tc x2 który podłączałem do aparatu...zdjęcia z nim wychodzą beznadziejne...
                30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• maxbmx
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 364

idąc tym tokiem sigma 70-200 2.8, canon 70-200 2.8, canon 70-200 2.8 is są tez nudne? hmmm nie rozumiem
                  Moje zdjęcia
                  RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

Rozumiem że ten post to jakaś prowokacja.
                    70-200 4,0 czy 2,8 to jedno z najbardziej kreatywnych i pożądanych szkieł w torbie fotograficznej. Przydatne do portretu krajobrazu architektury przyrody itd ... Ma piękne kolory, ostrość, rozmycie, kontrast generalnie wszystko. Jedynie gdzie jest słabsze ( wersja 4,0 ) to na 70mm .Nie wiem czym zasłużyło ono u ciebie na tak negatywna opinie ale chyba brakiem obeznania w fotografi.
                    Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.

Komentarz

• Adam Kasprzak
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 278

ale ja myślę, że autorowi chodziło o wygląd obiektywu w końcu dużo tu onanistów sprzętowych

Pozatym 70-200L czaru nabiera na FF.

Dla mnie największy czar mają 85L i 200L pod tym względem
                      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Bajo
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 99

Dawno sie nie wypowiadałem aczkolwiek uważam że owa elka (f/4) to sprzęt który jest niemalże doskonały i ma klimat, o ile można klimacie można mówić. Uważam że,,fotograf robi zdjęcie a nie aparat/obiektyw" jednakże idąc dalej tropem obiektywów które nie mają tego ,,czegoś,, to myślę że należy wyróżnić canon'a 38-76 f/4,5-5,6. wydaje mi sie że w tym to nawet ogórków sie zakisić nie da !
                        Ostatnio edytowany przez Bajo; 8822.
                        Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex

Komentarz

• Tomasz1972
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3042

Zamieszczone przez Bajo
                          Dawno sie nie wypowiadałem aczkolwiek uważam że owa elka (f/4) to sprzęt który jest niemalże doskonały i ma klimat, o ile można klimacie można mówić. Uważam że,,fotograf robi zdjęcie a nie aparat/obiektyw" jednakże idąc dalej tropem obiektywów które nie mają tego ,,czegoś,, to myślę że należy wyróżnić canon'a 38-76 f/4,5-5,6. wydaje mi sie że w tym to nawet ogórków sie zakisić nie da !
                          O słabych szkłach jest : http://canon-board.info/showthread.php?t=19419

Sam jestem ciekaw o co autorowi chodziło w tych rozczarowaniach

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez paweleverest
                            Rozumiem że ten post to jakaś prowokacja.
                            70-200 4,0 czy 2,8 to jedno z najbardziej kreatywnych i pożądanych szkieł w torbie fotograficznej. Przydatne do portretu krajobrazu architektury przyrody itd ... Ma piękne kolory, ostrość, rozmycie, kontrast, wszystko jedynie gdzie jest słabsze ( wersja 4,0 ) to na 70mm .
                            Sęk w tym że jak się założy dobrą stałkę (nie koniecznie L) to już z 70-200/f4 ani kolory nie są piekne, kontrast jest przeciętny itd. Całkowicie się zgadzam z inicjatorem wątku - szczególnie że wiele osób tworzy tu kult tego obiektywu jakoby był on najlepszy na świecie... A na prawdę jest średni - jak nie muszę to go nie zakładam, wolę np. takie 100/2.0 które go w bezpośrednim porównaniu niszczy mimo że L-ką nie jest i wyobrażam sobie podobne rezultaty porównania z 135/2.0L (nie używałem dlatego sobie tylko wyobrażam)...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Krzych
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 96

Za 1000zł uratuję Cię od tego szkiełka - no dobra niech będzie 1500zł
                              Ernest Hemingway i Irvin Penn:
                              Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
                              Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Komentarz

Pracuję...