[swiatlo] Ridgefield Park, The Kiss

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swiatlo

[swiatlo] Ridgefield Park, The Kiss

Kochani, jestem tutaj nowy, ale zauważyłem paru speców od krajobrazu, więc bardzo proszę o fachową opinię.
    Otóż jest to mój drugi rok kiedy robię krajobraz, za ileś tam lat planuję być może pójście pro, jeszcze nie wiem.
    Ostatnio był organizowany lokalny konkurs na zdjęcie z pewnego parku, więc się zdecydowałem wysłać moje dwie prace.
    Najpewniej będę pożarty na tym konkursie, lokalni spece to jeszcze dla mnie za wysoko, ale trzeba zacząć. Do odważnych świat należy.
    Wyniki konkursy będą znane w październiku.
    No więc oto są te dwie moje prace. Czy są obiektywnie akceptowalne na wysokim poziomie, czy dalej jeszcze leci amatorskością?
    Proszę o bezlitosną krytykę.

#1.

#2.

• iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

1 fajna naprawde dobra cos z niej moze być.
    2 taka sobie jest już gorsza.

Ale z ramkami to przesadziłeś. Widział bym jakieś waskie czarne. Jaki sprzęt?
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• 1507
      Początki nałogu
      • 2006
      • 327

1 i 2 świetna , kolorki w ps?
      http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

ramki mi nie ten teges ;-) oraz prawie centralny horyzont
        Instagram

Komentarz

• swiatlo

Zamieszczone przez Jac
          ramki mi nie ten teges ;-) oraz prawie centralny horyzont
          Dzięki za opinię
          Ramki jak ramki, można udać że się nie widzi.
          Co do horyzontu, to chętnie się dowiem według jakiej książki albo według jakiej teorii horyzont w kreatywnych przypadkach nie może być "prawie centralnie".. ?
          Poza tym czy można prosić o szczegółową definicję "prawie-centralności"?
          Ostatnio edytowany przez Gość; 12745.

Komentarz

• Fan nr 1
            Początki nałogu
            • 2005
            • 284

Centralny horyzont to grzech smiertelny i wielkie FUJ ( nawet jak pasuje):wink:

Mnie się zdjęcia podobają choć w jedynce dodałby troche dołu ( jakoś tak nagle ten mostek mi sie kończy). Poza tym zastanwiaja mnie te promienie słoneczne w 1 - to naturalne czy dodałeś w PS ?
            Moja galeryjka na CB

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

Zamieszczone przez swiatlo
              Dzięki za opinię
              Ramki jak ramki, można udać że się nie widzi.
              Co do horyzontu, to chętnie się dowiem według jakiej książki albo według jakiej teorii horyzont w kreatywnych przypadkach nie może być "prawie centralnie".. ?
              Poza tym czy można prosić o szczegółową definicję "prawie-centralności"?
              to nie o to chodzi ze horyzont nie moze byc centralnie, to chodzi o to ze na tych zdjeciach mimo ze sa fajne to brakuje albo dolu albo gory, nie mozna pokazac na jednym zdjeciu wszystkiego co widac bo sie robi misz-masz ;-) trzeba skupic sie na jakims jednym elemencie i postarac sie go wydobyc z pozostalych centralny horyzont w takich wypadkach przeszkadza, na zdjeciu #1 brakuje dolu - mostek jest wlasciwie na styk do ramki co jest kolejnym bledem ;-) - trzeba unikac "dotykania" krawedzi zdjecia przez elementy ktore sa wazne dla zdjecia, na tym zdjeciu skupil bym sie na mostku
              zdjecie #2 zdecydowanie ma ciekawsze niebo i na nim bym sie skoncentrowal

oczywiscie jesli chcesz pokazac jakas symetrycznosc, odbicie itp cos co uzasadnia centralny przebieg horyzontu - to oczywiscie nie mozesz zrobic inaczej - wtedy musi byc centralnie - no ale w tych przypadkach jest to blad
              Instagram

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

Oba fajne, ale pierwsze bardziej mi przypadlo do gustu
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• swiatlo

Zamieszczone przez Jac
                  to nie o to chodzi ze horyzont nie moze byc centralnie, to chodzi o to ze na tych zdjeciach mimo ze sa fajne to brakuje albo dolu albo gory, nie mozna pokazac na jednym zdjeciu wszystkiego co widac bo sie robi misz-masz ;-) trzeba skupic sie na jakims jednym elemencie i postarac sie go wydobyc z pozostalych centralny horyzont w takich wypadkach przeszkadza, na zdjeciu #1 brakuje dolu - mostek jest wlasciwie na styk do ramki co jest kolejnym bledem ;-) - trzeba unikac "dotykania" krawedzi zdjecia przez elementy ktore sa wazne dla zdjecia, na tym zdjeciu skupil bym sie na mostku
                  zdjecie #2 zdecydowanie ma ciekawsze niebo i na nim bym sie skoncentrowal

oczywiscie jesli chcesz pokazac jakas symetrycznosc, odbicie itp cos co uzasadnia centralny przebieg horyzontu - to oczywiscie nie mozesz zrobic inaczej - wtedy musi byc centralnie - no ale w tych przypadkach jest to blad
                  Dzięki za opinię, bardzo dobrze jest się zaznajomić co myślą inni.
                  Co do konkretów, jednak, to w 100% wiem co i jak chciałem pokazać. Jeżeli coś pokazałem tak jak pokazałem znaczy że był to 100% świadomy kreatywny zamiar.
                  Czyli pomimo mojej życzliwości do Ciebie, to pozwolę sobie na wolność niezgodzenia się się z tezami jakie zawarłeś. Rzeczywiście sformułowania jak "trzeba", "nie należy", "takie zasady" itd itp są wskazane w komentarzach dla początkujących amatorów. Jednak na pewnym poziomie już takich sformułowań się nie używa. Nie pójdę do zaawansowanego fotografa i nie powiem jemu że model się nie mieści w 1/3 bo on to potraktuje jako obrazę.
                  Tak czy inaczej dziękuję.

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

No więc oto są te dwie moje prace.
                    <ciach>
                    Zamieszczone przez pyt #1
                    Czy są obiektywnie akceptowalne na wysokim poziomie,
                    Zamieszczone przez pyt #2
                    czy dalej jeszcze leci amatorskością?
                    Proszę o bezlitosną krytykę.
                    Co do konkretów, jednak, to w 100% wiem co i jak chciałem pokazać. Jeżeli coś pokazałem tak jak pokazałem znaczy że był to 100% świadomy kreatywny zamiar.
                    to ze cos jest swiadome i w 100% przemyslane, nie oznacze jeszcze ze jest dobre ;-) a wypracowanie swojego stylu nie polega na łamaniu podstaw fotografi - dla mnie odpowiedz #2 ;-)
                    Instagram

Komentarz

• swiatlo

Zamieszczone przez Jac
                      to ze cos jest swiadome i w 100% przemyslane, nie oznacze jeszcze ze jest dobre ;-) a wypracowanie swojego stylu nie polega na łamaniu podstaw fotografi - dla mnie odpowiedz #2 ;-)
                      Tak abstrahując od tematu to jeszcze dodam że z tego typu recenzjami wiąże się też czasami ryzyko że okazuje się że recenzent po prostu nie jest na pozycji aby wytykać błędy danemu wykonawcy.
                      Tak samo jakby jakiś amator który właśnie się oczytał teorii i udaje mądrego zaczął wytykać Adamsowi że jakieś drzewo ucięte. Naraziłby się na śmieszność..

Komentarz

• swiatlo

The Kiss

Z kategorii "What a Wonderful World".

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Nie ma to jak poszanowanie prywatności i wizerunku ...
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• stdanielo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1081

Zamieszczone przez ripek
                            Nie ma to jak poszanowanie prywatności i wizerunku ...
                            Dokładnie
                            www.kondereszko.pl
                            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• swiatlo

Zamieszczone przez stdanielo
                              Dokładnie
                              Rozumiem że wasze komentarze byłyby identyczne gdyby to była dziewczyna i chłopak...
                              Po pierwsze to zdjęcie było zrobione w publicznym miejscu.
                              Po drugie zdjęcie to jest dość dobrze znane w gay community w moim mieście i zostało bardzo dobrze przyjęte.
                              To zdjęcie będzie częścią mojej galerii na pbase:
                              http://www.pbase.com/pulkownik_swiatlo/wonderful_world

Komentarz

Pracuję...