C 400d z Tamron 28-75 nieostrzy!!!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schuvi
    Bywalec
    • 2007
    • 197

C 400d z Tamron 28-75 nieostrzy!!!!

Witam,mam mega problema. Otoz jestem od niedawna posiadaczem Tamrona- SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Makro (Model A09), i meczy mnie poniekad jego nieostrosc. Wczoraj wpadlem na pomysl ze to moze poprzes UV filtr, ale po sciagnieciu bylo to samo. Na poczatku myslalem i bylem poniekad pewny ze to moze moja jeszcze niska znajomosc kamery.
    Mialem wczesniej 3 fociaki Fuji, i foty byly naprawde czyste.
    Najciekawsze jest to ze gdy zaloze mojego tele 70-300 IS USM, fotki sa naprawde ladne!! Co radzicie mistrzowie???
    Ozenic tego tamrona czy co?Ona ma zaledwie 2 tygodnie;(
    -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Pokaż zdjęcie z EXIF-em.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• schuvi
      Bywalec
      • 2007
      • 197

Moge zo zrobic ale dopiero wieczorem,bo jestem teraz w firmie i niemam tu fotek.
      Ale dzieki szybkim zainteresowaniem
      -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

jesli chodzi Ci o fotki robione z kilku metrów na 28mm i przyslonie 2.8 to jest to czesto opisywany juz problem FF w niektyrych egzemplarzech tego szkla.. rozwiazanie - sprzedac szklo albo ostrzyc na 75mm ia potem zjazd do 28..

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Moze wyda wam sie to dziwne ale na problem z FF na 28 pomoglo mi wyjecie dwoch podkladek spod uchwytu bagnetowego w obiektywie. Nie rozwiazalo to problemu FF calkowicie, jednak poprawa jest widoczna.
          Plusy:
          + mniejszy FF na 28, nie wyeliminowany calkowicie ale miesci sie teraz w GO
          Minusy:
          - nie trzyma ostrosci w punkcie przy zmianie ogniskowych (opisywany powyzej 'zjazd')
          - pierscien ostrosci pokazuje nieco inna odleglosc niz jest w rzeczywistosci (na szczescie niewiele, przesuniecie w kierunku 'do aparatu')
          .

Komentarz

• schuvi
            Bywalec
            • 2007
            • 197

To co w takim razie kupic zamiast niego??Canona L??Ma ktos takiego do sprzedania??Musze cos miec bo mam wesele za kilka tygodni i musze miec czym focic!!Pomocy

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez schuvi
              To co w takim razie kupic zamiast niego??Canona L??
              myślisz o 24-70L?

http://canon-board.info/showthread.php?t=25993
              http://canon-board.info/showthread.php?t=21890
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez dr11
                Moze wyda wam sie to dziwne ale na problem z FF na 28 pomoglo mi wyjecie dwoch podkladek spod uchwytu bagnetowego w obiektywie.
                Faktycznie dziwne ale najważniejsze, że pomogło Sam na to wpadłeś?

Komentarz

• dr11
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1143

Zamieszczone przez aptur
                  Faktycznie dziwne ale najważniejsze, że pomogło Sam na to wpadłeś?
                  Sam 8)

Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. Wyciagajac podkladki spod pierscienia bagnetu przesuwa sie uklad optyczny nieco w kierunku aparatu, czyli punkt ostrosci w kierunku nieskonczonosci. Aby ostrosc byla dobra AF aparatu 'kreci' obiektywem, lecz ten zatrzymuje sie na mniejszych wartosciach odleglosci zaznaczonych na pierscieniu, niz jest to w przypadku z podkladkami. Krotko mowiac, przesuwa sie zakres pracy autofocusa w obiektywie w strone mniejszych odleglosci. Z jakiegos powodu skutkuje to zwiekszeniem precyzji mechanizmu focusujacego . Sprawdzenie wykonalem dzieki LiveView: po ustawieniu ostrosci przez aparat, normalnie musialem przestawic pierscien focusa w kierunku inf. powiedzmy o ok. 4 mm, zeby zlapac maksymalna ostrosc na 28. Po zabiegu usuniecia podkladek jest to ok 1 mm. Mankamentem rozwiazania moze tez byc przesuniecie minimalnej odleglosci ogniskowania nieco 'w przod' .
                  .

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez dr11
                    Sam 8)

Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. [...].
                    Sprawdzałeś jak to teraz działa na 75mm?

Komentarz

• dr11
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1143

Zamieszczone przez aptur
                      Sprawdzałeś jak to teraz działa na 75mm?
                      Tak, dziala OK :-)
                      .

Komentarz

• schuvi
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 197

Wychodzi wiec na to ze niema co inwwestowac w Canona L-ke???
                        Przeciez uchodza one za podstawowe szkla canona.IS USM L,podobno wypas,drogie bo drogie,ale zanim sie bede wkurzal przez caly okres jego posiadania,to moze jakos uskrobie te pare zlotych.

Komentarz

• Zemun
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 97

Zamieszczone przez schuvi
                          Wychodzi wiec na to ze niema co inwwestowac w Canona L-ke???
                          Dziwne wnioski wyciągasz... Z drugiej strony jak ktoś, fotografuje od czasu do czasu to faktycznie nie ma sensu inwestować w eLki.
                          Strona

Moje

Komentarz

• schuvi
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 197

Mam pytanie,jak mam pokazac to zdjecie tu z exifem??Wiem co to jest itd ale jak go mam tutaj zamiescic???
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez Zemun
                            Dziwne wnioski wyciągasz... Z drugiej strony jak ktoś, fotografuje od czasu do czasu to faktycznie nie ma sensu inwestować w eLki.
                            Zemun,zle zrozumialem te opinie,ogladalem dzis 24-70 L USM,kosztuje sobie 1100 euro,i jestem gotow jakos to wypalic,ale zanim go kupie to chcialbym wiedziec czy rzeczywiscie mam sie pozbywac nowego tamrona.
                            Ostatnio edytowany przez schuvi; 11236. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• remol71
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 371

Zamieszczone przez dr11
                              Sam 8)

Sprobuje przedstawic krotkie wyjasnienie. Wyciagajac podkladki spod pierscienia bagnetu przesuwa sie uklad optyczny nieco w kierunku aparatu, czyli punkt ostrosci w kierunku nieskonczonosci. Aby ostrosc byla dobra AF aparatu 'kreci' obiektywem, lecz ten zatrzymuje sie na mniejszych wartosciach odleglosci zaznaczonych na pierscieniu, niz jest to w przypadku z podkladkami. Krotko mowiac, przesuwa sie zakres pracy autofocusa w obiektywie w strone mniejszych odleglosci. Z jakiegos powodu skutkuje to zwiekszeniem precyzji mechanizmu focusujacego . Sprawdzenie wykonalem dzieki LiveView: po ustawieniu ostrosci przez aparat, normalnie musialem przestawic pierscien focusa w kierunku inf. powiedzmy o ok. 4 mm, zeby zlapac maksymalna ostrosc na 28. Po zabiegu usuniecia podkladek jest to ok 1 mm. Mankamentem rozwiazania moze tez byc przesuniecie minimalnej odleglosci ogniskowania nieco 'w przod' .
                              Ale to jest IF. Przy kręceniu pierścieniem ostrości odległość tylnej soczewki od matrycy nie ulega zmianie. Przesuwa się tylko zespół szkieł w środku obiektywu. Możesz dokładnie opisac po kolei co zrobiłeś, aby się dostac do tych podkładek??

Komentarz

Pracuję...