canon 24-70 L ostrosć przy f 2,8 oceńcie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hertzline

canon 24-70 L ostrosć przy f 2,8 oceńcie

Witajcie, proszę oceńcie fotki z mojego 24-70 L bo że AF mnie czasem wnerwia to inna sprawa ale jeśli macie dobre sztuki tego szkła to obejżyjcie fotki w zał. i porównajcie ze swoimi, i czekam na odpowiedzi i opinie. Wersja UTxxxx. Poradźcie co mam zrobić dalej, Żytnia czy Allegro w planach jeszcze motocykl na lato !!!! bo już nie mam słów na tę firmę "C" sample www.hertzline.pl/584CANON.ZIP moj gg4148715 chetnie nawiąze z kimś kontakt bądx mail bądź gg w celu porównania szkieł. Body C 20D z pozostałymi szkłami w tym 50mm f1,8 AF w 97% w punkcie.
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

Trudno mi ocenić te wycinki. Jedne są ostre, inne nie. Pokazuję ci, jak wygląda mój (bez PSa, bez żadnego ostrzenia w RAWie)
    EDIT: ostrość typowa, założony filtr Heliopan UV

Komentarz

• c42
      Początki nałogu
      • 2005
      • 266

ostatnio moj tamron wraca do lask i patrzac na samle z C to chyba jednak nie bede go zmienial na elke... brakuje mi sampli ludzi bo wtedy jakos najlepiej mi ocenia sie szklo...

Komentarz

• hertzline

dziś dołoze jeszcze sample C24-70 przez duuuze L i maleńki "kit". Pierwsze próby są szokujące, postaram się teraz zrobić te same kadry. Szkoda ze za róznice w cenie miałbym new 30D Mam juz doła po dzisiejszym dniu.

Komentarz

• slawi_3000
          Uzależniony
          • 2006
          • 568

Hertzline, 24-70 to najlepszy zoom Canona, nie ma co się denerwować. Mini CA przy 2.8 to norma. Być może twój wymaga korekcji, po twoich zdjęciach nic nie mogę powiedzieć. Nie ma co się przejmować, trzeba diagnozować, a potem działać. Nie wiem, skąd jesteś, ale może skontaktuj się z kimś, kto ma 24-70 i porównaj z nim osiągi. Na pewno 400d z 24-70 jest wiele więcej warte, niż 30-ka z kitem.
          PS. Coś z nim musi być, bo ja mam poniżej 1% błędów AF.

Komentarz

• hertzline

testy kit kontra C24-70 www.hertzline.pl/test.zip Kto ma lub miał taką "L" niech się wypowie.
            PS: Miałem kiedyś tamrona 28-75, później 17-50, ale człowiek głupim jest i wciaż kąbinuje.Przed tym 24-70 miałem 24-105 L (z kita od 5d oczywiscie) i też trafiłem na mydło. Osochozi??????????????
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            slawi_3000 z Nowego Tomysla jestem przecie

aha, do testu wszystko jest w exif. Pragnę podkreslic ze przesłona dla L to max ostrosci f5,6 !!!!
            Ostatnio edytowany przez Gość; 10468. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• slawi_3000
              Uzależniony
              • 2006
              • 568

No to szkoda, że nie napisałeś tego tydzień temu, bo w sobotę byłem w NT :smile: .
              EDIT: w idealnych warunkach i przysłonie 10 + umiejętny, delikatny postprocessing ni ejesteś w stanie poznać, co jest z L, a co z kita
              Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583.

Komentarz

• hertzline

a powinna być tyci tyci rużnica chyba hahaha
                cena za tego kita to 2tyś zł :P żartuje oczywiscie
                Czasem jestem w poznaniu to się odezwę zostaw mi namiar jakis na gg 4148715. Być moze nawet jutro.
                No i będę w poznaniu jak pojadę po tamrona do Cichego

Przy tym 24-105L to choć kontrast był powalający a tu.....

Komentarz

• slawi_3000
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 568

Nie przesadzaj, 24-70 jest debeściak:

EDIT:Sorry. od wczoraj i jakiś czas jeszcze nie będzie mnie w Poznaniu
                  Zdjęcia :Kit na 400d i 24-70 na 30d
                  Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez hertzline
                    testy kit kontra C24-70 www.hertzline.pl/test.zip Kto ma lub miał taką "L" niech się wypowie.
                    ....
                    aha, do testu wszystko jest w exif. Pragnę podkreslic ze przesłona dla L to max ostrosci f5,6 !!!!
                    Z tego testu to NIC sie nie da powiedzieć. Obrabiałeś zdjęcia ACDSee ??!!! - to już zupełna klapa. Najlepiej połóż gdzieś RAWa. Inaczej, na małych jpegach to se można... a na jpegach obrabianych ACDSee (z włączonym smoothingiem) to se juz zupełnie można - pochlastać się

Jasno wynika jaka przysłona jest najostrzejsza.

EDIT: Jak będziesz robił zdjęcie to postaw aparat na statywie i zrób coś co się nie rusza na wietrze. Tuje czy cyprysiki ładne są ale do oceny ostrości zdjęcie nie bardzo....
                    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• hertzline

Janusz, dzięki za info, choć te jpg-i nie były obrabiane, tak jak zeszły z body tak poszły na serwer poza tymi wycinkami ze 100%. Decyzja zapadła szkło idzie na Żytnią razem z body potem następne testy, moze będzie już ok.Potrzebuje go do pracy nie czas teraz na wymianę.Aha ten ostatni link, to wszystkie fotki były ze statywu właśnie, pozdrawiam.

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez hertzline
                        ...choć te jpg-i nie były obrabiane, ....
                        Były. W Exifie stoi ACD System Digital Imaging - to niestety kładzie jakąkolwiek ocenę ostrości. Mowię to zupełnie poważnie. ACD wyczynia cuda ze zdjęciami i do cropów się mało nadaje

Pozdrówka

EDIT: W jpegach stopien kompresji wystarczy żeby zamieszac z wynikami - to sie po prostu tak nie da
                        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

Chyba troszke przesadzasz Janusz. Taki poziom "mydla" nie wytlumaczy niczego. To szklo albo jest walniete, albo body kombinuje na maxa.

Komentarz

• TOPOL
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 321

Zamieszczone przez Pikczer
                            Chyba troszke przesadzasz Janusz. Taki poziom "mydla" nie wytlumaczy niczego. To szklo albo jest walniete, albo body kombinuje na maxa.

Tak jak się patrzę, to raczej to pierwsze...
                            http://www.topol.pl

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez Pikczer
                              Tak, trochę przesadzam ale... nie wiedząc nic o "metodologii" robienia tych sampli (Kolega zupełnie nic nie napisał, dopiero "ciągnięty za język" coś tam chlapnął), nie wiedząc nic o obróbce, właściwie o umiejętnościach obróbki (kolega herzline nic nam nie powiedział) a widząc cropy maleńkie potraktowane ACDSee można podejrzewać wszystko. W ACDSee jest automatycznie/domyslnie włączany smoothing i już sporo osób skarżyło się na mydło, którego nie było. Różne kadry, różne sposoby kompresji - to przecież jpegi - to co tu można wnioskować. Kolega nawet nie napisał, że to są cropy. Można by podejrzewać, że zamieścił całe zmniejszone klatki. Zwykle najpierw szukam błędu u siebie a wadę nowego obiektywu zakładam na samym końcu. Kolega herzline dostarczył wyjątkowo mało informacji - chyba specjalnie ją ukrywał.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...