Kiepska ostrość w Tamronie 17-50/2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mesino47

Kiepska ostrość w Tamronie 17-50/2.8

Kupiłem dzisiaj powyższy obiektyw. Zrobiłem wiele zdjęć testowych i wyszło że ostrość jest słaba. Proszę o wasze opinie. Zamieszczam adres do zdjęcia.

Dla porównania miałem okazję robić zdjęcia Tamronem 28-75/2.8 i o niebo jepsze od 17-50. Poniżej adres do zdjęcia z drugiego szkła.

Nie wiem co mam robić wymieniać na inny egzemplasz czy może na 28-75 ?
  • minek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1386

Zamieszczone przez mesino47
    Kupiłem dzisiaj powyższy obiektyw. Zrobiłem wiele zdjęć testowych i wyszło że ostrość jest słaba.
    To po co kupiłeś?
    No chyba żeby testować...

Dla porównania miałem okazję robić zdjęcia Tamronem 28-75/2.8 i o niebo jepsze od 17-50. Poniżej adres do zdjęcia z drugiego szkła.

Nie wiem co mam robić wymieniać na inny egzemplasz czy może na 28-75 ?
    Sprawdzasz na różnych ogniskowych i różnym ustawieniu ostrości.
    To z krótszą ogniskową jest równie ostre, tylko ostrość jest ustawiona bliżej (lampa na pierwszym planie po lewej).

Komentarz

• mesino47

Ostrość ustawiona jest w obu zdjęciach na środkowy bildboard na przysłonie 5,6 na krótkich czasach więc nie ma mowy o drganiach.

Komentarz

• werek
        Początki nałogu
        • 2007
        • 404

ostrosc masz ok ale rzeczywiscie ten twoj tamron 17-50 cos slabo ostrzy (pomijajac wariacje swiatla, tamronem 28-75 robiles fotke przy ostrzejszym swietle co moze dodac troche detali). niestety nie odesle cie do serwisu tamron'a bo takowego w polsce nie ma (tu pech)
        Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• fret
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1503

Co masz robić? Najlepiej rób zdjęcia, a wolnych chwilach zerknij do słownika, pewnie masz w domu jakiś egzemplasz . Jeśli kupiłeś obiektyw do testów, to koniecznie zrób jeszcze na FF i BF.

Komentarz

• iblip
            Coś już napisał
            • 2007
            • 59

a w gdańsku nie ma autoryzowanego serwisu tamrona?
            "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• werek
              Początki nałogu
              • 2007
              • 404

tylko ta autoryzacja polega ew. na odeslaniu do glownego serwisu na europe. poszukaj na forum a znajdziesz tam juz jeden watek na temat tego tamrona

vide http://canon-board.info/showthread.php?t=24009

watek akurat o tym tamronie
              Ostatnio edytowany przez werek; 11140. Powód: znalazlem link to tematu
              Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3609

Zamieszczone przez mesino47
                Kupiłem dzisiaj powyższy obiektyw. Zrobiłem wiele zdjęć testowych i wyszło że ostrość jest słaba. Proszę o wasze opinie. Zamieszczam adres do zdjęcia.
                A jakie są parametry tego zdjęcia (EXIF)?

Komentarz

• werek
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 404

exif jest w tej fotce

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3609

Wg mnie zdjęcie nie spełnia kryteriów zdjęcia testowego. Np. tablica "dywany" może już znajdować się poza głębią ostrości. Od biedy mieszczą się w niej może samochody. Więc trudno coś powiedzieć. "Na oko", ezemplarz nie należy do szczególnie złych ani wybitnie dobrych. Zrób porządne zdjęcie, to popatrzę. Czas i przesłonę miałeś dobre, zawiódł kadr i ustawienie ostrości.

P.S. Hiperfokalna przy 50mm i f/5.6 wynosi ponad 23 metry...
                    Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• iblip
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 59

Zamieszczone przez werek
                      tylko ta autoryzacja polega ew. na odeslaniu do glownego serwisu na europe. poszukaj na forum a znajdziesz tam juz jeden watek na temat tego tamrona

vide http://canon-board.info/showthread.php?t=24009

watek akurat o tym tamronie

jak dzwoniłem do sprzedawcy mojego tamrona (sklep internetowy), to pytałem się czy ewentualne naprawy są w polsce czy wysyłają go gdzieś za granice...
                      Odpowiedział mi, że w trójmieście jest autoryzowany serwis i nie ma żadnej potrzeby żeby wysyłać gdziekolwiek indziej do naprawy.
                      "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• miklo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 681

iblip: Jeśli masz PL gwarancję. Jeśli zakup był od TIPa, to trzeba wysyłać do DE. Z dwojga złego lepiej już chyba do DE :-)

Komentarz

• iblip
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 59

mam PL ;-)
                          a co to jest TIP??

Komentarz

• szymcik
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 95

Tanio I Pewnie

jak w Biedronce :P
                            Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Komentarz

• 777
                              Uzależniony
                              • 2006