Do użytkowników Tamrona 17-50 2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mancat
    Bywalec
    • 2006
    • 153

Do użytkowników Tamrona 17-50 2.8

Witam!

Mam do Was pytanie. Stoję bowiem przed wyborem obiektywu, pod lupę wziąłem Canona 20-35 3.5-4.5 USM i Tamrona 17-50 2.8. Jedyne co mnie zniechęca do Tamrona, prócz aberracji chrom. przy 17mm i otwartej dziurze, to głośność AFa. Czy jest z tym aż tak źle? Mocno Was wkurza to "denerwujące wysokotonowe bzyczenie" (jak określił to testujący na optyczne.pl)?

Pozdrawiam!
  • heniek
    Uzależniony
    • 2004
    • 614

jest bzyczenie ale tylko wtedy jak ma problem z ustawieniem ostrości, jeśli jest światło ok nie ma problemu, ostrzy szybciej jak 28-75(z moim 30D).
    Mnie tylko raz tym wkurzył w bardzo ciemnym kosciele, poza tym moim zdaniem problem nie istnieje.
    Heniek

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

W kościele jak jest cisza,to bzyczenie T17-50 MOŻE denerwować. Mnie denerwuje kłapanie migawki
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mancat
        Bywalec
        • 2006
        • 153

To może nie będzie tak źle :-). Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Czy AF ma funkcję FTM tzw doostrzanie? Trzeba przełączyć AF na manual zeby pokręcić samemu pierścieniem ostrości?

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Nie ma FTM.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mancat
            Bywalec
            • 2006
            • 153

Trudno, zdaje się, że i tak wezmę Tamrona. Dzięki za odpowiedzi!

Komentarz

• Hubert01
              Bywalec
              • 2006
              • 182

...miły kojący dla ucha dźwięk, prawie jak muza Mandaryny

Chyba raz tylko zdażyło mi się żeby przejechał po całym zakresie, gdy niechcąco celowałem w biały sufit:] A tak to jest tylko "dzdz" i juz...
              5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• KubaZowsik
                Zablokowany
                • 2006
                • 103

Mnie w nim denerwuje wodogłowie u osób których czaszkę umieszczę blisko któregoś rogu. AF - głośny, ale szybki i w miarę precyzyjny.

Generalnie, jeśli wymagania przyszłego kupcy będą adekwatne do zapłaconej ceny - będzie on bardzo zadowolony. Jeśli ktoś wyda na niego ~1450 zł - a wymagania będą jak za obiektyw za 3 tysie - to się srodze rozczaruje. Wiem że są tacy zawodnicy... Jeśli do nich należysz, nie kupuj... niczego ...

Komentarz

• szandor
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 624

T 17-50 to dobre szkło pod warunkiem, że trafisz na dobry egzemplarz. Zwróć uwagę na AF na szerokim końcu, mój tami miał kolosalny FF, po wymianie jest lepiej. Gdybym wiedział ile krwi mi zepsuje to bym go nie kupił. No ale za cenę poloneza nie można mieć mercedesa.
                  Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                  R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• franker
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 305

ja nic nie testuje- zdałem się na Cichego, dlatego wolałem trochę doplacić... ale nie wiem czy było warto i nie chcę wiedzieć

Komentarz

• mancat
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 153

W moim przypadku chodzi głównie o to żeby kita wymienić. Lubię szeroki kąt (dla analoga 35mm i mniej) więc Tamron spełnia te oczekiwania. Nie liczę, że będzie niczym Canonowska L-ka za 4000 zł. Odnośnie BF-ów i FF-ów, tu może pytanie do Szandora... Jak sobie z tym poradziłeś? Gdzie serwisuje się Tamrony? Aha, ja raczej nie będę w stanie sprawdzić AFa, bo zapewne kupię obiektyw na allegro. Mam nadzieję, że sie srodze NIE zawiodę :-).

Komentarz

• mattnick
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1735

Zamieszczone przez franker
                        ja nic nie testuje- zdałem się na Cichego, dlatego wolałem trochę doplacić... ale nie wiem czy było warto i nie chcę wiedzieć
                        Cichy nie sprawdza bf/ff...
                        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• ecki74
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 289

Zamieszczone przez mancat
                          W moim przypadku chodzi głównie o to żeby kita wymienić. Lubię szeroki kąt (dla analoga 35mm i mniej) więc Tamron spełnia te oczekiwania. Nie liczę, że będzie niczym Canonowska L-ka za 4000 zł. Odnośnie BF-ów i FF-ów, tu może pytanie do Szandora... Jak sobie z tym poradziłeś? Gdzie serwisuje się Tamrony? Aha, ja raczej nie będę w stanie sprawdzić AFa, bo zapewne kupię obiektyw na allegro. Mam nadzieję, że sie srodze NIE zawiodę :-).
                          Serwis Tamrona to jego (ich) najciemniejsza strona. Wiele już pisano na ten temat na forum, ale jak będziesz miał Tamiego od Cichego to wszystko powinno byc OK.
                          -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• Thunder
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 307

Na poczatku draznilo mnie dosc mocno to brzeczenie, ale mozna przywyknac. Choc dzwiek jakis taki nieprzyjemny, przynajmniej dla mojego ucha
                            Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• franker
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 305

Zamieszczone przez ecki74
                              Serwis Tamrona to jego (ich) najciemniejsza strona. Wiele już pisano na ten temat na forum, ale jak będziesz miał Tamiego od Cichego to wszystko powinno byc OK.
                              powinno... mam na 17mm dosyć spory BF i będę się odwoływał
                              kit jest ostrzejszy więc coś "nie halo"

Komentarz

Pracuję...