Starsze serie obiektywow z serii L?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gonzo71
    Bywalec
    • 2007
    • 124

Starsze serie obiektywow z serii L?

Czy byly jakies ciekawe obiektywy z serii L, ktore aktualnie juz nie sa produkowane?
    Glownie aktualnie szukam szeroki zoom typu 17-40 ale chetnie dowiem sie o innych juz nieprodukowanych eLkach.

Pozdr
  • zOOn
    Bywalec
    • 2006
    • 220

Tutaj mozesz sobie poszperac:

zoom1

Mam 20-35 2.8 L z 1991 roku. Jakosc obrazu, kontrast, kolory bardzo podobne do 24-105, ostrosc jedynie spada do brzegow wyrazniej. Kupilem jako uzupelnienie tego drugiego i jestem zadowolony. Z 5D to juz bardzo szerokie szklo.

Na ebay-u za 350-450 euro od czasu do czasu.

17-35 2.8 szerszy i ma USM - choc cena juz o polowe wyzsza niz 20-35. W rekach nie mialem - wiec sie nie wypowiem.

Pozdrawiam.

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez gonzo71
      Czy byly jakies ciekawe obiektywy z serii L, ktore aktualnie juz nie sa produkowane?
      Oj, były, były...
      ten np. był przeciekawy:

Glownie aktualnie szukam szeroki zoom typu 17-40 ale chetnie dowiem sie o innych juz nieprodukowanych eLkach.
      To tu masz o 20-35L, co o nim kolega wspomniał:

Więcej obiektywów:
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez zOOn
        17-35 2.8 szerszy i ma USM - choc cena juz o polowe wyzsza niz 20-35. W rekach nie mialem - wiec sie nie wypowiem.
        Ja mialem i sie wypowiedzialem:
        http://canon-board.info/showthread.php?t=14374

Komentarz

• kaawka
          Coś już napisał
          • 2006
          • 59

Pozdr
          20-35 2.8L jest godny polecenia. Pewnie gdzieś przeczytasz że z cyfrą efekty nie są najlepsze ale to nieprawda. Warty polecenia byłby także 80-200 2.8L jeśli szukałbyś czegoś długiego. ;-)

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez kaawka
            (...) Warty polecenia byłby także 80-200 2.8L jeśli szukałbyś czegoś długiego. ;-)
            Są tacy co uważają, że dotąd canon w tym zakresie nie zrobił nic lepszego.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• jajurek
              Bywalec
              • 2006
              • 160

Mam 100-300/5.6L, w dobrym stanie. Używam go stosunkowo rzadko, bo wolny, ciemny i bez IS, ale jeżeli chodzi o rozdzielczość dla ogniskowej 300mm, to jest najlepszy z moich obiektywów. Bardzo przyjemny bokeh, odwzorowanie barw raczej ciepłe.
              Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

to jest jeszcze Canon EF 200mm f/1.8L - z tego co można wyczytać to chyba najlepszy obiektyw canona o ogniskowej 200mm, nieprodukowany z powodu jakiś ekologicznych bzdur..

Pozdr
                Artur
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez arturs
                  to jest jeszcze Canon EF 200mm f/1.8L - z tego co można wyczytać to chyba najlepszy obiektyw canona o ogniskowej 200mm, nieprodukowany z powodu jakiś ekologicznych bzdur..

Pozdr
                  Artur
                  Ale ponoć nadal do kupienia: http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• esteper
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 635

Zamieszczone przez Bahrd
                    Jeszcze jakoś niedawno był na cyfrowe.pl za około 14k plnów do łyknięcia
                    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• theremin

Zamieszczone przez arturs
                      to jest jeszcze Canon EF 200mm f/1.8L (...) nieprodukowany z powodu jakiś ekologicznych bzdur..
                      heh... pewnie używali szkła ołowiowego (flint, lub jakaś odmiana), zresztą, tak jak inni prducenci dawniej...

Komentarz

• esteper
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 635

Zamieszczone przez theremin
                        heh... pewnie używali szkła ołowiowego (flint, lub jakaś odmiana), zresztą, tak jak inni prducenci dawniej...
                        Tak właśnie było Właśnie przez przekraczane jakieś tam normy dotyczące związków ołowiu, już nie jest produkowane... a szkoda.
                        5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• theremin

może trochę OT:

Wprowadzone dyrektywy RoHS (Restriction of Hazardous Substances) dotyczące zawartości m.in Pb, oprócz wspomnianego szkła optycznego, odnoszą zarówno do elektroniki, jak i renowacji/naprawy piszczałek w zabytkowych organach (cyna lub stop Sn Pb). Odpowidenie hasła dla googla: rohs, lutowanie bezołowiowe, zaraza cynowa itp, itd...
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 8037.

Komentarz

• KvM
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 208

A czy mogę się grzecznie zapytac co jest wart i mniej więcej po ile chodzi 80-200mm F/2,8 L? Czy jego AF z 5D mocno odstaje od 24-105?
                            Podobnie interesuje mnie 28-70 F/2,8 L
                            hm...

Komentarz

• zOOn
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 220

Zamieszczone przez KvM
                              A czy mogę się grzecznie zapytac co jest wart i mniej więcej po ile chodzi 80-200mm F/2,8 L? Czy jego AF z 5D mocno odstaje od 24-105?
                              Podobnie interesuje mnie 28-70 F/2,8 L
                              Skoro tak ladnie prosisz... to nie bede sie rozpisywal o google.com

Nie znam obiektywu, ale zbiera calkiem niezle recenzje:

http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm

Sprawa podobna, jak z 20-35L i innymi 'muzealnymi' - cos padnie - nie licz na serwis Canona...

Do tego dosc drogi:

[...] That said it may still be worth the risk if you can get one at a good price ... which is quite unlikely when looking at the typical eBay prices for this lens (~750EUR/US$+ in good condition). [...]

eBay:

1. Kup teraz (EU)

2. Aukcja I (EU)

3. Aukcja II (USA)

PS: W rekach nie mialem - moze Vitez 8)

PS2: Przy zakupach spoza EU radze sie zastanowic - zwlaszcza przy przesylce do Polski. Wszystko biore na adres Irlandzki i jest OK - nawet jesli clo i VAT, to wg wartosci na liscie przewozowym. 20-35L (z Australii) poprosilem o przyslanie do Krakowa (bylem w wakacje) i mi Urzad Celny doladowal 6.7% cla i 22% VAT wg zawartosci - nie bylo zmiluj sie. Wartosc podana ich nie interesowala - tylko co jest w srodku. Ale i tak w miare wyszlo.
                              Ostatnio edytowany przez zOOn; 4223.

Komentarz

Pracuję...