Wyznanie neofity czyli przesiadka na Canona ;-)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • c3po
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 38

Wyznanie neofity czyli przesiadka na Canona ;-)

No cóż, stało się. Po latach, trwającej od analoga wierności Nikonowi, stałem się posiadaczem sprzętu Canona. Ostatnio przez rok robiłem zdjęcia D200 ale moje potrzeby oraz trochę obserwacji i przemyśleń skłoniło mnie do zakupu 5D. Dlaczego? D200 jeśli chodzi o korpus, to w porównaniu z 5D tzw. "pełny wypas". Bezdyskusyjnie. Wszystko konfigurowalne, lepiej przemyślane i feeling jakiś taki lepszy. Tyle, że mnie niekoniecznie o to chodzi. Ja chciałbym, żeby mi aparat nie przeszkadzał w robieniu zdjęć TAKICH JAK CHCĘ. Stanęło na tym że D200 to super maszynka - ale nie dla mnie. Jak odebrałem 5D i 35/1.4 i zrobiłem parę zdjęć to... co tam gadać... poezja. Plastyka tego zestawu to jest właśnie TO czego chcę. Że nie wspomnę o takich szczegółach jak fantastyczny ogromny wizjer i świetne, używalne wysokie czułości. Jeszcze tylko sprzedam całą szklarnię Nikona (D200 i 3 obiektywy już sprzedane) i będą 50/1.2 oraz 85/1.2 :-) . Zastanawiam się tylko nad sprzedażą FM3a. Dałem za to tyle pieniędzy a teraz za grosze to ludzie sprzedają. Acha, żeby nie być gołosłownym. Zrobiłem przed chwilą dwie fotki. Nic specjalnego, ale właśnie takie zdjęcia pokazują różnicę, której nie da się wychwycić fotografując na wysokim ISO testowe tablice oświetlone studyjnymi lampami. Robiłem kiedyś taki test pomiędzy d200/fuji s3/d70 i wyszło na to, że przy iso 1600 to właściwie nie ma różnic. Wracając do fotek, jedna jest zrobiona Nikonem D200 i Nikkorem 35/2 a druga Canonem 5D + 35/1.4. Nikonem musiałam się trochę odsunąć by mieć podobny kąt widzenia. Obydwie są zrobione przy ISO 3200, w rawach, nieodszumione, niewyostrzane, zmniejszone tylko do 1200px i zapisane jako JPG10 w PS. Oto linki:

To chyba tyle na dziś. Życzę wszystkim udanych zdjęć ;-)
    Krzysiek
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

To z nikona to jak z telefonu komórkowego

Pozatym chyba ci Nikon nie trafił z ostrością
    Ostatnio edytowany przez snow; 1724.

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

witamy w klubie.

FM-a bym sobie zostawil. wrzucasz jakas najzwyklejsza 50-tke i masz aparat do zabrania w kieszen tam, gdzie calego spakowanego plecaka/torby nie zaciagniesz

co do zdjec, to nawet nie komentuje. no dobra: to pierwsze ma dusze
      i piekne filmowe ziarno. czy jakos tak
      www albo tez flickr

Komentarz

• c3po
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 38

snow: Nikon trafił, tylko przy 3200 ta ostrość niestety tak wygląda. Iso 3200 w D200 to już prawdziwy hardcore

akustyk: Zwłaszcza że mam 50-kę do tego FM3a (28 też). Acha, ja Ci dziękuję za taką duszę . Poza tym wg tej teorii to NIKONY mają duszę a nie zdjęcia z nich ;-)

Komentarz

• emisiaczek
          Uzależniony
          • 2005
          • 548

ja rozumiem ze mozna nie lubic matryc nikona ale ten link pierwszy to mnie sciol

Komentarz

• Fan nr 1
            Początki nałogu
            • 2005
            • 284

He he ale w exifie pisze ,że zdjęcie 5 D jest na 1600, ,
            Ostatnio edytowany przez Fan nr 1; 2371.
            Moja galeryjka na CB

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez c3po
              akustyk: Zwłaszcza że mam 50-kę do tego FM3a (28 też). Acha, ja Ci dziękuję za taką duszę . Poza tym wg tej teorii to NIKONY mają duszę a nie zdjęcia z nich ;-)
              zostaw FM-a. sam mam analogowa puszke z podobnym zestawem szkiel (50/1.9 i 28/3.5) i bardzo lubie tym robic zdjecia. zawsze mozna wrzucic w plecak i zabrac na miasto. male, lekkie i zajefajna frajda
              www albo tez flickr

Komentarz

• c3po
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 38

Fan: faktycznie w exifie jest iso1600 musiałęm się walnąć - żeby nie było skuchy - zaraz powtórzę fotki i wstawię na nowo ok?

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez c3po
                  Fan: faktycznie w exifie jest iso1600 musiałęm się walnąć - żeby nie było skuchy - zaraz powtórzę fotki i wstawię na nowo ok?
                  hehe... dobrze zaczynasz! fotki testowe, zaraz beda testy FF/BF, ceglane mury, niebieskie nieba...

solidny start na tym forum
                  www albo tez flickr

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

Zamieszczone przez c3po
                    snow: Nikon trafił, tylko przy 3200 ta ostrość niestety tak wygląda. Iso 3200 w D200 to już prawdziwy hardcore
                    Przecież widać że te liście ostre są Nie trafił IMHO

Komentarz

• c3po
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 38

Już są nowe fotki. Przepraszam,ale miałem tam wcześniej iso 3200 ale coś poknociłem i wziąłem 1600. Niestety skasowałem i musiałem zrobić nowe. Gości już nie ma, wino się skończyło ale szumy zostały. Zresztą akurat te szumy nie były najważniejszą dla mnie rzeczą ;-). Acha gwoli ścisłości - OBYDWIE fotki są podciągnięte o 0,5 EV żeby nie było że jest niesprawiedliwie. Jeśli ktoś ma wątpliwości służe rawami.

Komentarz

• Maris
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 109

Ostrość imo wyraźnie przestrzelona. A więc póki co to bałamutnie to wygląda. Ale z chęcią obejrzałbym porównania również na innych czułościach.

Komentarz

• c3po
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 38

Maris: w obydwu fotkach ostrość jest ustawiona na kieliszek. Nikkor to przysłona 2 a Canon 1,4 (no i w nikonie mała matryca). Poza tym nawet gdyby była przestrzelona (a tam nic nie jest ostre) to nie bardzo o to mi chodziło. Ostrość na tych zdjęciach ma drugorzędne znaczenie. Nie chodziło mi o laboratoryjne testy tylko takie pstryknięcie w tych samych warunkach.

Komentarz

• Maris
                            Zablokowany
                            • 2007
                            • 109

to daj jeszcze porównania na innych czułościach, takie ekstrema nie bardzo mnie interesują

Komentarz

• c3po
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 38

Maris: Nie bardzo mi chodziło o robienie testów (to drugie zdjęcia "testowe" jakie w życiu zrobiłem). Nie chodzi mi też o udowadnianie wyższości jednego sprzętu and drugim. Chciałem tylko napisać, że jestem bardzo zadowolony z nowego sprzętu i PRZY OKAZJI pokazać jedną z różnic której się dopatrzyłem. Nie ma co robić testów - dla mnie jest dość oczywiste, że z pełnoklatkowej matrycy, którą ma 5D szumy będą mniejsze. I ten post miał głównie na celu poinformowanie świata, że znalazłem tą jakość (i plastykę) obrazu której nie mogłem znaleźć w Nikonie. I nie chodzi tu tylko o korpusy 5D i D200 ale również (o ile nie przede wszystkim) o obiektywy. Te stałoogniskowe, jasne L-ki - w Nikonie (cyfrowym) czegoś takiego nie ma ;-)

Komentarz

Pracuję...