telekonwerter do 70-200mm 4L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maja_1040
    • 2004
    • 6

telekonwerter do 70-200mm 4L

zastsnawiam sie nad kupnem telekonwertera do ww obiektywu. Najpierw mialem problem co wybrac, 1.4 czy 2.0 . Wybralem 1.4 ze wzgledu na "mniejsza strate jasnosci". Teraz pozostala mi kwestia oszczednosci: do wyboru mam canon 1.4
    http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=22 0456&is=USA
    i kenko 1.4
    http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=17 8156&is=REG
    Roznica w cenie jest ok 100$.
    Warto placic za canona wiecej czy moze jednak kenko??
    Canon
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Re: telekonwerter do 70-200mm 4L

Zamieszczone przez maja_1040
    Warto placic za canona wiecej czy moze jednak kenko??
    To nie są moje własne doświadczenia, ale wszystkie źródła pisane podkreślają bardzo dobrą jakość konwerterów Kenko. Spotkałem się wręcz z opinią, że niczym prócz ceny nie różnią się one (no i kolorem :wink: ) względem konwerterów Canona.
    http://plieth.com

Komentarz

• Arkan
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1401

że niczym prócz ceny nie różnią się one (no i kolorem )
      Żeby było łatwiej zgadnąć, to kolorem też nie (seria Pro) . Z tego co mi zeznawali koledzy Kenko Pro to bdobry sprzęt i z tego co pamiętam to jest kompatybilny z większą ilością szkieł Canona niż oryginalny Canon . Trzeba tylko pamiętać, że mówimy o białej serii Pro, a nie o taniej czarnej serii.

Arkan
      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• easyrider
        Coś już napisał
        • 2004
        • 94

Ja bym brał Kenko...
        i niekoniecznie biały - ten czarny też nieźle pracuje - i jest kompatybilny z wszystkimi obiektywami, Canona i innych również.

ps. To są moje własne doświadczenia :P
        zresztą było już o tym w innym wątku...

Komentarz

• rev
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 41

a czy przypadkiem uzywając niefirmowe telekonwertera nie stacimy na full kompatybilnosci? np. przekazywniu do body i lampy (eTTL II) informacji o odległości do fotografego obiektu?

tak se głosno myslę...
          www.sztybel.pl

Komentarz

• ukasz
            Uzależniony
            • 2004
            • 595

Zamieszczone przez rev
            a czy przypadkiem uzywając niefirmowe telekonwertera nie stacimy na full kompatybilnosci? np. przekazywniu do body i lampy (eTTL II) informacji o odległości do fotografego obiektu?

tak se głosno myslę...
            Nie mam pojęcia. Ale jeśli nawet, to w sytuacjach, w których potrzebny jest zestaw teleobiektyw+konwerter, rzadko kiedy używa się jednocześnie lampy.

Komentarz

• rev
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 41

no tu bym polemizował 150 mm to wcale nie tak wiele... z drugiej strony inwestując w nietanie firmowe szkło i posiadając body/lampę kompatybilne z eTTL II, chyba warto utrzymac tą relacje z konwerterem czy tez bez

pozdrawiam
              www.sztybel.pl

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez ukasz
                Zamieszczone przez rev

tak se głosno myslę...
                Nie mam pojęcia. Ale jeśli nawet, to w sytuacjach, w których potrzebny jest zestaw teleobiektyw+konwerter, rzadko kiedy używa się jednocześnie lampy.
                Polemizowałbym... Na lampy zresztą też są specjalne "przedłużacze", specjalnie na takie sytuacje...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez rev
                  no tu bym polemizował 150 mm to wcale nie tak wiele
                  No tu bym polemizowal, TC do 70-200 4L zaklada sie chyba dopiero wtedy gdy tych 200mm zabraknie a nie dla fanaberii by miec TC przy 70mm (nie uwzglednilem mnoznika w tej wypowiedzi :P ).

Komentarz

• rev
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 41

polemiki ciag dalszy...

... tak by było gdybym uzywał stałki 200mm, zakładałbym TC kiedy chciabym ja skonwertowac na dłuzszy, jesli natomiast mam zooma zakładam go po to by skonwetowac peny jego zakres - ot dla wygody, pracowac w innym zakresie ogniskowych, przeciez nie bede go co chwile odpinał przy kazdorazowym zejsciu ponizej 200mm

ekstemalnie moge go sobie podpiąc nawet do 17-40 z braku innego, dłuzszego szkła

ale topik nie o tym, czy ktos wie jak to jest z tym eTTL II przy niefirmowych szkach/konwerterach, etc. bo chyba nawet firmowe (canonowskie) tez nie wszystkie przekazuja info o odległosci do body...?

pozdrawiam
                    www.sztybel.pl

Komentarz

• maku
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 563

ekstemalnie moge go sobie podpiąc nawet do 17-40 z braku innego, dłuzszego szkła
                      Pod 17-40 to chyba raczej go nie podepniesz.

Komentarz

• easyrider
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 94

Zamieszczone przez rev
                        ...jesli natomiast mam zooma zakładam go po to by skonwetowac peny jego zakres - ot dla wygody, pracowac w innym zakresie ogniskowych, przeciez nie bede go co chwile odpinał przy kazdorazowym zejsciu ponizej 200mm
                        Oczywiście tak - w praktyce zakładam konwerter gdy idę focić ptaszki, albo windsurfing - wykorzystuję wtedy cały zakres zoma, ale lampy raczej nie używam

Zamieszczone przez rev
                        Słusznie, konwerter może być "ostatnią deską ratunku" w pewnych sytuacjach...

Zamieszczone przez maku
                        Pod 17-40 to chyba raczej go nie podepniesz.
                        A to niby czemu? Działa z wszystkimi, np.:

- EF 50/1.8
                        - EF 24-85
                        - EF 100-300
                        - z Tamronem 28-75 również :P

Zamieszczone przez rev
                        A jak to sprawdzić? W każdym razie z lampą w ETTL II fotki sę naświetlone prawidłowo.

Przypuszczam że nic nie tracimy (oprócz jasności oczywiście), bo aparat nie wie o istnieniu konwertera,
                        "myśli" że ma podpięte szkło np. EF70-200/4 tylko na dworze zrobiło się ciemniej...

Komentarz

• maku
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 563

A to niby czemu? Działa z wszystkimi, np.:

- EF 50/1.8
                          - EF 24-85
                          - EF 100-300
                          - z Tamronem 28-75 również
                          Canonowski ze wszyskich moich szkieł akceptuje tylko 70-200.
                          Po prostu do innych nie da się podpiąć. Ale może to dlatego że to jest 2X.

Przypuszczam że nic nie tracimy (oprócz jasności oczywiście), bo aparat nie wie o istnieniu konwertera,
                          "myśli" że ma podpięte szkło np. EF70-200/4 tylko na dworze zrobiło się ciemniej...
                          Aparat chyba jednak „wie” z czym ma do czynienia. Tak przynajmniej wynika z exifów.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez maku
                            Canonowski ze wszyskich moich szkieł akceptuje tylko 70-200.
                            Po prostu do innych nie da się podpiąć. Ale może to dlatego że to jest 2X.
                            Nie, to dlatego, że "Canonowski" :-)
                            Zamieszczone przez maku
                            Aparat chyba jednak „wie” z czym ma do czynienia. Tak przynajmniej wynika z exifów.
                            I to chyba też z tego wynika.
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• rev
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 41

e no, nie straszcie panowie z ta niekompatybilnoscią...?!?

w styczniu planuje zakupy i kalkulowałem w ciemno canona zeby miec swiety spokój i full kompatybilnosc z 70-200 f4 L i 17-40 L, no i ten "wypasiony" eTTL II z 580...

więc jak to jest z tymi konwerterami (z naciskiem na x1,4)???

pozdrawiam
                              www.sztybel.pl

Komentarz

Pracuję...