Jaką średnice filtra polaryzacyjnego?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • serbio
    Bywalec
    • 2005
    • 243

Jaką średnice filtra polaryzacyjnego?

Witam
    Zastanawiam się na zakupem filtra polaryzacyjnego Hoya POL CIR SUPER HMC .Posiadam polar Hama ale ze slyszenia nie z przestestowania dowiedzialem się że mogę uzyskać rewelacyjne efekty w stosunku do hamy.
    Czy możecie potwierdzić tę wiadomość??
    Moje pytanie jest następujące jaką kupić redukcję i rozmiar średnicy filtra .Obecnie korzystam z redukcji 52-58 z średnicą filtra 58mm.
    Stosuję go na ogniskową 28mm która ma średnicę 52mm , jak również na kita z średnicą 58mm.Tak myślę czy nie kupić większej redukcję np.52-62 , lub 52-67 a filtr albo 62 lub 67 a może zostać na średnicy 58mm na której caly czas pstrykam chmurki. Czy przy robieniu zdjęć ma jakieś znaczenie jakiej się używa średnice filtra?
    Sami wiecie z wlasnej autopsji że mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
    Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
    • 266

Kup filtr o srednicy ktorej wymaga twoj najwiekszy obiektyw (pod wzgledem srednicy filtra) i do reszty dokrecaj poprzez redukcje. Co do polara to teraz kupil bym chyba wersje slim. Na szerokich katach z zakreconymi dwoma filtrami moze pojawic sie winietowanie. Dlatego tez radze wersje slim, wydaje mi sie ze unikniesz wtery tego problemu.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• serbio
      Bywalec
      • 2005
      • 243

Polara używam w większości na 52mm a największy jaki mam to 58mm.
      Dlaczego radzisz slim ?, nigdy nie używalem wielu filtrów nakręcanych na obiektyw.Jak stosowalem polar na kicie o średnicy 58mm to na szerkim końcu nie zauważylem winiety.
      Kiedyś chcialbym zakupić obiektyw 24-85mm taki spacer zoom.Ma on średnice 62mm .Slyszalem że na 24mm przy normalnym polarze występuje winietowanie i tzrba stosować wersję slim.Ale to tylko w tym przypadku.
      Czy Hoya POL CIR SUPER HMC występuje również w wersji slim?
      Czy wszystko będzie ok jeśli polara
      62mm użyje poprzez redukcję na obiektyw 28mm o średnicy52mm ?
      I jeszcze jeno czy na zdjęciach 13x18 zauważę różnicę pomiedzy czaną Hoyą a fioletową?
      Może nie warto przeplacać i zakupić tańszą.
      Dzięki i pozdrawiam
      Ostatnio edytowany przez serbio; 3491.

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez serbio
        Sami wiecie z wlasnej autopsji że mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
        Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
        Tak, mam tyle filtrów ile średnic obiektywów. Nie lubię się bawić z redukcjami...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• mikeqp
          Bywalec
          • 2006
          • 235

A nie lepiej zainwestować w COKINa?? fakt że trochę kosztuje, ale jakościowo chyba niezły no i wystarczy zestaw "kółek" o różnych średnicach jak ktoś ma sporo obiektywów i każdy inna średnica to chyba najlepszy
          pozdr.

Komentarz

• pantomas
            Bywalec
            • 2004
            • 117

Zamieszczone przez mikeqp
            A nie lepiej zainwestować w COKINa??
            Przejrzyj ten wątek
            Zamieszczone przez mikeqp
            i wystarczy zestaw "kółek" o różnych średnicach jak ktoś ma sporo obiektywów i każdy inna średnica to chyba najlepszy
            Możesz kupić normalny duży i do niego przejściówki - prawie na to samo wyjdzie . Na pewno łatwiej nim kręcić a osłony p/słonecznej i tak nie założysz , trzeba osłaniać ręką , albo kupić pasującą na gwint polara składaną .

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez pantomas
              Możesz kupić normalny duży i do niego przejściówki - prawie na to samo wyjdzie . Na pewno łatwiej nim kręcić a osłony p/słonecznej i tak nie założysz , trzeba osłaniać ręką , albo kupić pasującą na gwint polara składaną .
              Ja na wiele swoich szkieł spokojnie zakładam osłony do obiektywu z nakręconym polarem, m.in. dlatego że polar mam na gwint taki jak jest w obiektywie a nie większy + redukcja...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• pantomas
                Bywalec
                • 2004
                • 117

Zamieszczone przez Krzychu
                Ja na wiele swoich szkieł spokojnie zakładam osłony do obiektywu z nakręconym polarem, m.in. dlatego że polar mam na gwint taki jak jest w obiektywie a nie większy + redukcja...
                Tak , ale ja miałem na myśli pierwszy przypadek , gdzie średnica filtru jest większa niż obiektywu i zakładasz przez przejsciówkę .
                Poza tym system Cokina potrafi dawać winietę już przy 28mm (FF).

Komentarz

• M@riusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 348

Zamieszczone przez serbio
                  mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
                  Owszem macie
                  Podobnie jak Krzychu kupuję filtry do każdej średnicy oddzielnie. Oczywiście można się bawić z redukcjami - lecz nie jest to zbyt wygodne (przynajmniej moim zdaniem) - choćby prozaiczny problem osłony przeciwsłonecznej...
                  Cokin jest jakimś rozwiązaniem - ale nie wszystkim taki system odpowiada. Poza tym - nie oszukujmy się - jest uniwersalny, ale rewelacyjnie wygodny w praktyce nie jest.

M@riusz
                  Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

Pracuję...