Filtr polaryzacyjny kołowy do Cokin P

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Routlaw
    Uzależniony
    • 2005
    • 983

Filtr polaryzacyjny kołowy do Cokin P

Witam,
    Mam już Holder i pierścień mocowania Cokina, po podpowiedzi Akustyka(dzięki wielkie) kupiłem szarą połówkę Hitecha.
    Chce teraz kupić Filtr polaryzacyjny kołowy do rzeczonego Cokin'a P...
    Jednak jest to całkiem spory wydatek.. w różnych zklepach wacha się w okolicach 300zł :-|
    Na allegro znalazłem tylko jeden i dziwnie tani Czy ktoś z Was kiedyś kupował u tego sprzedawcy? Myślicie że cena jest proporcjonalna do jakości? Ryzykowalibyście na moim miejscu kupno tego polarka?
    Z góry dziękuje opinie i rady
    Pozdr
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Po tej aukcji zupelnie nie wiadomo niestety kto jest producentem tego szkielka. To ze pasuje do systemu cokin P to troche za malo informacji.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Routlaw
      Uzależniony
      • 2005
      • 983

Zamieszczone przez Pszczola
      Po tej aukcji zupelnie nie wiadomo niestety kto jest producentem tego szkielka. To ze pasuje do systemu cokin P to troche za malo informacji.
      Wysłałem sprzedawcy maila z prośbą o wiecej danych o tym filtrze.. Zobaczymy co odpisze. Maja napisane na stronie "o mnie" że w ciągu 10 dni od dostawy można zwrócić towar bez podania powodu.. Tylko jak sprawdzić czy polarek jest znośnej jakości...

BLOG

Komentarz

• Theoo
        Bywalec
        • 2006
        • 157

He,he pasuje bo daje sie na niego nakręcic Cokina
        Ja tez miałem PL i pasowała do Cokina tylko że dawał dziwny podbarw i zrazu od razu żem go sprzedał
        MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• SimOn!
          Początki nałogu
          • 2005
          • 371

Ja mysle ze szkoda sie pakowac w ta podrobke. Potem wyjdzie ze to gorsze szkielko niz np w hamie....
          Pamietaj ze kupujesz w systemie Cokina wiec 1(slownie JEDEN) polar na wszystkie szkla i w takim ukladzie 300 zeta to nie tak duzo ...co?
          Ja bym sie powaznie nad tym zastanowil.
          P.S. Mnie tez czeka ten zakup wiec znam bol
          podpis...

Komentarz

• Routlaw
            Uzależniony
            • 2005
            • 983

Zamieszczone przez SimOn!
            Ja mysle ze szkoda sie pakowac w ta podrobke. Potem wyjdzie ze to gorsze szkielko niz np w hamie....
            Pamietaj ze kupujesz w systemie Cokina wiec 1(slownie JEDEN) polar na wszystkie szkla i w takim ukladzie 300 zeta to nie tak duzo ...co?
            Ja bym sie powaznie nad tym zastanowil.
            dostałem odpowiedź od sprzedawcy
            Zamieszczone przez sprzedawca
            jakość jest ok
            producent (TianYa) ma fabrykę w chinach oczywiście - stąd cena
            do amatorskich zastosowań filtr będzie jak najbardziej odpowiedni
            Jakoś mało przekonujący... i chyba faktycznie trzeba będzie kupić oryginalnego polarka.. kurnia kosztuje prawie tyle co 50mm f1,8..

BLOG

Komentarz

• pantomas
              Bywalec
              • 2004
              • 117

Zamieszczone przez Routlaw
              Ryzykowalibyście na moim miejscu kupno tego polarka?
              Nie, nie ryzykowałbym , różnica ok 200 PLN to dużo , ale ten filtr jest dość często używany i dobrze byłoby , gdyby był dobrej jakości .
              A pytałeś o ilość i rodzaj powłok ? I czy w ogóle je posiada , bo jak nie to apage satanas .
              Tutaj jest chyba najtaniej za nowy , czasem zdarzają się oryginały na allegro lub ebay , ja tak kupiłem swój .
              Co do akcesorii niefirmowych na allegro to też się sparzyłem , kupiłem pierscień 77mm i holder lata mi na nim w kółko przy lekkim dotknięciu . Zaoszczędziłem 12 PLN ...
              Powodzenia , cokolwiek wybierzesz .

Komentarz

• Routlaw
                Uzależniony
                • 2005
                • 983

włąsnie przeszperałem sklepy internetowe i fotoraj faktycznie jest najtańszy.. Chyba tam włąsnie kupie.. No chyba że trafie coś taniej ale nie sądze żebym coś jeszcze znalazł...
                Dzięki za podpowiedzi..

BLOG

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

włąsnie przeszperałem sklepy internetowe i fotoraj faktycznie jest najtańszy.. Chyba tam włąsnie kupie.. No chyba że trafie coś taniej ale nie sądze żebym coś jeszcze znalazł...
                  Dzięki za podpowiedzi..
                  wybierz się do Stodoły, nie zapłacisz za wysyłkę a oni zdaje sie też tam sprzedają i ceny mają chyba jeszcze z 5-10% niższe...
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Routlaw
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 983

Zamieszczone przez Tytus
                    wybierz się do Stodoły, nie zapłacisz za wysyłkę a oni zdaje sie też tam sprzedają i ceny mają chyba jeszcze z 5-10% niższe...
                    Hmmm no nic nie trace.. Wstyd się przyznać, ale ja tam jeszcze nigdy nie byłem

BLOG

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Hmmm no nic nie trace.. Wstyd się przyznać, ale ja tam jeszcze nigdy nie byłem
                      no to najwyższa pora

nie stracisz, za to wiele rzeczy w jednym miejscu i w realu zobaczysz, to bardzo czasami w wyborze pomaga
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• pantomas
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 117

No to przemyśl jeszcze jedno : jak często używasz polaru + system P ? Bo jeżeli okaże się że rzadko to zastanów się nad Hoyą czy czymś takim nakręcanym na gwint obiektywu - nie tracisz zastosowania osłony p/słonecznej a wygoda w użytkowaniu przeogromna . Nie trzeba zdejmować i rozkładać całego zestawu do transportu - wystarczy założyć dekielek . Poza tym przy krótkich ogniskowych ( ekwiwalent 35mm i poniżej ) może wystapić winieta - kupując wersję slim Hoyi ten efekt będzie praktycznie niedostrzegalny .
                        Ale jeżeli często używasz ND grad i CPL - to chyba jednak system P ...
                        Sprawa do gruntownego przemyślenia .

Komentarz

• pantomas
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 117

BTW , mam tego cokina P 164 , jeżeli chcesz , to mogę pożyczyć Ci na kilka dni . Nie ma to jak przekonać się na własnej skórze . Info na PW .

Komentarz

• Routlaw
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 983

Zamieszczone przez pantomas
                            No to przemyśl jeszcze jedno : jak często używasz polaru + system P ?
                            Narazie jeszcze nie używałem.. mam go 4dni
                            zastanów się nad Hoyą czy czymś takim nakręcanym na gwint obiektywu - nie tracisz zastosowania osłony p/słonecznej a wygoda w użytkowaniu przeogromna
                            Z osłony przeciw słonecznej jeszcze nie korzystałem mimo że mam dwie..

Nie trzeba zdejmować i rozkładać całego zestawu do transportu - wystarczy założyć dekielek .
                            Hmm pisząc trasport myślisz o wkładaniu aparat do torby/plecaka? Jakos moge to przeboleć..

Poza tym przy krótkich ogniskowych ( ekwiwalent 35mm i poniżej ) może wystapić winieta - kupując wersję slim Hoyi ten efekt będzie praktycznie niedostrzegalny.
                            W "Szkoła Fotografii CB - Lekcja 2 - wykład" Do robienia tego zdjęcia Akustyk zastosował ogniskową 18mm i winiety nie było.. Nie sądze żebym się kiedyś szarpnął na coś szerszego niż 17mm.. No ale nie mam doświadczenia może masz racje..
                            Ale jeżeli często używasz ND grad i CPL - to chyba jednak system P ...
                            Połóweczki szarej mam zamiar używac
                            Sprawa do gruntownego przemyślenia .
                            Dokładnie...

BLOG

Komentarz

• pantomas
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 117

Hmm pisząc trasport myślisz o wkładaniu aparat do torby/plecaka? Jakos moge to przeboleć..
                              Ty - tak , a aparat i filtry ? ;-)

W "Szkoła Fotografii CB - Lekcja 2 - wykład" Do robienia tego zdjęcia Akustyk zastosował ogniskową 18mm i winiety nie było..
                              Tak , ale zdjęcie było robione w pionie i układ filtrów systemu P przy takim położeniu mniej wpływa na winietowanie niż w poziomie .

Nawiasem mówiąc piękny przykład przewagi urody zdjęcia nad pogorszeniem jego jakości przez użycie dwóch filtrów ...
                              pro memoria ...

Komentarz

Pracuję...