AI servo i pola ostrości

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

AI servo i pola ostrości

Krótkie pytanie: czy jeśli używacie AI servo do śledzenia szybko poruszających się obiektów, to używacie jednego pola AF czy wszystkich?

Ja do tej pory miałem zawsze ustawione tylko centralne pole i jakoś to szło, ale właśnie przyszło mi do głowy, że na chlopski rozum, to chyba mając aktywne wszystkie czujniki, aparat może łatwiej wychwycić przesunięcia w każdą stronę...

A może to jedyny słuszny sposób - i do tej pory tylko wydawało mi się, że korzystam z AI servo? ;-)
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com
  • maku
    Uzależniony
    • 2004
    • 563

A co jeśli któryś z czujników trafi na równomierne tło albo wręcz coś przeciwnego czyli coś bardzo kontrastowego ale nieistotnego?
    Wtedy tak jakbyś dodawał dodatkowe informacje do przerobienia jakiemuś tam przetwornikowi. A to może mylić lub wręcz spowalniać. Bo skąd niby ma on wiedzieć który sensor śledzi to co ważne. Chyba że domyślnie przyjmuje że centralny sensor ma priorytet. Tak czy inaczej są to dodatkowe informacje do przetworzenia.

A tak przy okazji bardzo ciekaw jestem twoich wrażeń z szybkości i skuteczności AI servo w 20D.

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez maku
      A co jeśli któryś z czujników trafi na równomierne tło albo wręcz coś przeciwnego czyli coś bardzo kontrastowego ale nieistotnego?
      Wtedy tak jakbyś dodawał dodatkowe informacje do przerobienia jakiemuś tam przetwornikowi. A to może mylić lub wręcz spowalniać. Bo skąd niby ma on wiedzieć który sensor śledzi to co ważne. Chyba że domyślnie przyjmuje że centralny sensor ma priorytet. Tak czy inaczej są to dodatkowe informacje do przetworzenia.
      Czyli podsumowując: Twoim zdaniem tylko centralny?
      Mi to w zasadzie działa (testowałem kiedyś na nadjeżdżającym pociagu ;-)), ale tak sobie myślałem, że... weźmy np. takiego lecącego ptaka:
      - obiektyw ma f/2.8 czyli relatywnie nieduża GO
      - jeśli ptak wyleci z zasięgu centralnego czujnika, to kupa, aparat zaczyna szukać w całym zakresie. A jeśli nawet wleci tam z powrotem, to wtedy AF będzie nastawiony już na pobliskie górki
      - jeśli jednak będą aktywne wszystkie punkty, to jeśli ptak wyleci z zakresu centralnego, to wleci w któryś z bocznych i ten go "przechwyci" - czyli powinno być lepiej
      Tak sobie tylko głosno myslę

A tak przy okazji bardzo ciekaw jestem twoich wrażeń z szybkości i skuteczności AI servo w 20D.
      Eee, póki co żadne airshow się nie szykuje, a ptaszki nad jeziorem odlecialy do ciepłych krajów Byle do wiosny
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• maku
        Uzależniony
        • 2004
        • 563

Tak czy inaczej na pewno warto sprawdzić.
        To akurat nic nie kosztuje.

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Re: AI servo i pola ostrości

Zamieszczone przez muflon
          Krótkie pytanie: czy jeśli używacie AI servo do śledzenia szybko poruszających się obiektów, to używacie jednego pola AF czy wszystkich?
          Ja używam tylko centralnego takoż jak i moi wszyscy znajomi.
          http://plieth.com

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

takie dywagacje laika, bo z servo bardzo rzadko do tej pory korzystałem -

wydawało mi się, że w tym trybie aparat przede wszystkim wykrywa ruch. Jeśli tak, to nie wydaje mi się, żeby zmieniał nagle ustawienia na krajobraz, chyba że cel porusza się i zatrzymuje na dłuższe chwile. Z tego co pamiętam, to EOSy mają mechanizm przewidywania ostrości dla poruszającego się obiektu, jeśli tylko nie porusza się zbyt szybko.

W tej sytuacji wybór innego punktu chyba nie powinien zaszkodzić bo i tak aparat sie przełączy do następnego zgodnie z przewidywanym kierunkiem ruchu
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Re: AI servo i pola ostrości

Mori!
              Czekamy. Twoje rajdowe reportaże powalają.
              the silence is deafening

Komentarz

• drrrl
                Coś już napisał
                • 2004
                • 94

Ja też używam tylko jednego (w 33-ce), ale zmieniam je w locie, jak mi bardziej do kadru pasuje - więc nie tylko centralnego. Przy odrobinie wprawy idzie całkiem nieźle :-).

Pzdr, G.
                Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

uzywanie jednego, centralnego, jest szybsze niz wszystkich... nie wiem jak z przekazywaniem obiektu pomiedzy punktami w 20'tce ale w 10tce bylo bez rewelki... co innego w 3ce - patrzylem jak to dziala... i... wow ale potem przelaczylem sie znow na centralny i tak pozostalo
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Paenka
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 727

jak się używa ai servo? czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić? Szukam w necie i nie moge znaleźć
                    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• Sober
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 513

Czyli podsumowując: Twoim zdaniem tylko centralny?
                      Mi to w zasadzie działa (testowałem kiedyś na nadjeżdżającym pociagu ;-)), ale tak sobie myślałem, że... weźmy np. takiego lecącego ptaka:
                      - obiektyw ma f/2.8 czyli relatywnie nieduża GO
                      - jeśli ptak wyleci z zasięgu centralnego czujnika, to kupa, aparat zaczyna szukać w całym zakresie. A jeśli nawet wleci tam z powrotem, to wtedy AF będzie nastawiony już na pobliskie górki
                      - jeśli jednak będą aktywne wszystkie punkty, to jeśli ptak wyleci z zakresu centralnego, to wleci w któryś z bocznych i ten go "przechwyci" - czyli powinno być lepiej
                      Tak sobie tylko głosno myslę
                      Bawiłem się dokładnie tak jak opisałeś: szkło 2,8, USM, aktywne wszystkie punkty AF, aparat 40D i do tego chmara mew kotłująca się w kadrze.

Powiem Ci że ta opcja zadziałała fenomentalnie! Aparat bardzo sprytnie i szybko przerzucał sobie między punktami AF i w efekcie >90% wyszło z ostrością trafioną na najbliższego ptaka (z racji na światło i bliskość mewek), oczywiście o przemyślanym kadrowaniu nie było mowy - strzelałem seriami i liczyłem na fajne ujęcie.

Z tym że to na pewno zależy od obiektywu i puszki. W 40Di 17-55 IS USM się w każdym razie sprawdza

Komentarz

• RNz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 708

Zamieszczone przez Paenka
                        jak się używa ai servo? czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić? Szukam w necie i nie moge znaleźć
                        Chodzi o to, że po ustawieniu tego trybu w aparacie i naciśnięciu spustu do połowy możesz wodzić celownikiem za np samochodem, rowerem, biegaczem, kotem i ostrość jest ustawiana w sposób ciągły (ekspozycja też)
                        Stosujesz ten tryb do szybko poruszających się obiektów.
                        W trybie zwykłym (one shot) ostrość i ekspozycja nastawiana jest raz, do momentu aż ponownie w coś nie wycelujesz.
                        Mam nadzieję, że jasno napisałem :-)

Komentarz

• marekk_ok
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 821

Zamieszczone przez RNz
                          Chodzi o to, że po ustawieniu tego trybu w aparacie i naciśnięciu spustu do połowy możesz wodzić celownikiem za np samochodem, rowerem, biegaczem, kotem i ostrość jest ustawiana w sposób ciągły (ekspozycja też)
                          W trybie zwykłym (one shot) ostrość i ekspozycja nastawiana jest raz, do momentu aż ponownie w coś nie wycelujesz.
                          Tryb ten (AI) to taka "sztuczna inteligencja" - aparat stara sie przewidywac co bedzie za chwile z obiektem i korygowac do tego ustawienia AF. Tak to rozumiem - chyba ze ktos mnie poprawi. Gdzies spotkalem sie z daymi ktore pokazywaly jaka jest tego skutecznosc - szybkosc obiektu ktory sie przemieszcza wzgledem body z danej odleglosci i kata - jak odszukam to wroce z informacja o tym.

Komentarz

• poszukiwacz2006
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 824

Zamieszczone przez RNz
                            No dobra, rozumiem że śledzę obiekt, ale czy w momencie nacisniecia spustu migawki mam go przestać śledzić? Bo jeżeli nie ( czyli po nacisnieciu spsutu dalej śledzę obiekt )to już zaczyna się panoramowanie?
                            Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                            hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez poszukiwacz2006
                              No dobra, rozumiem że śledzę obiekt, ale czy w momencie nacisniecia spustu migawki mam go przestać śledzić? Bo jeżeli nie ( czyli po nacisnieciu spsutu dalej śledzę obiekt )to już zaczyna się panoramowanie?
                              A to już jest zupełnie oddzielna kwestia. AI Servo jest związane tylko ze sposobem ustawiania ostrości. Nic więcej i nic mniej. Jeśli chcesz mieć zdjęcie panoramowane, to śledzisz poruszający się obiekt. Jak nie, to nie. Na czas samego naświetlania matrycy AF i tak wstrzymuje pracę.

Komentarz

Pracuję...