Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Krótkie pytanie: czy jeśli używacie AI servo do śledzenia szybko poruszających się obiektów, to używacie jednego pola AF czy wszystkich?
Ja do tej pory miałem zawsze ustawione tylko centralne pole i jakoś to szło, ale właśnie przyszło mi do głowy, że na chlopski rozum, to chyba mając aktywne wszystkie czujniki, aparat może łatwiej wychwycić przesunięcia w każdą stronę...
A może to jedyny słuszny sposób - i do tej pory tylko wydawało mi się, że korzystam z AI servo? ;-)
A co jeśli któryś z czujników trafi na równomierne tło albo wręcz coś przeciwnego czyli coś bardzo kontrastowego ale nieistotnego?
Wtedy tak jakbyś dodawał dodatkowe informacje do przerobienia jakiemuś tam przetwornikowi. A to może mylić lub wręcz spowalniać. Bo skąd niby ma on wiedzieć który sensor śledzi to co ważne. Chyba że domyślnie przyjmuje że centralny sensor ma priorytet. Tak czy inaczej są to dodatkowe informacje do przetworzenia.
A tak przy okazji bardzo ciekaw jestem twoich wrażeń z szybkości i skuteczności AI servo w 20D.
A co jeśli któryś z czujników trafi na równomierne tło albo wręcz coś przeciwnego czyli coś bardzo kontrastowego ale nieistotnego?
Wtedy tak jakbyś dodawał dodatkowe informacje do przerobienia jakiemuś tam przetwornikowi. A to może mylić lub wręcz spowalniać. Bo skąd niby ma on wiedzieć który sensor śledzi to co ważne. Chyba że domyślnie przyjmuje że centralny sensor ma priorytet. Tak czy inaczej są to dodatkowe informacje do przetworzenia.
Czyli podsumowując: Twoim zdaniem tylko centralny?
Mi to w zasadzie działa (testowałem kiedyś na nadjeżdżającym pociagu ;-)), ale tak sobie myślałem, że... weźmy np. takiego lecącego ptaka:
- obiektyw ma f/2.8 czyli relatywnie nieduża GO
- jeśli ptak wyleci z zasięgu centralnego czujnika, to kupa, aparat zaczyna szukać w całym zakresie. A jeśli nawet wleci tam z powrotem, to wtedy AF będzie nastawiony już na pobliskie górki
- jeśli jednak będą aktywne wszystkie punkty, to jeśli ptak wyleci z zakresu centralnego, to wleci w któryś z bocznych i ten go "przechwyci" - czyli powinno być lepiej
Tak sobie tylko głosno myslę
A tak przy okazji bardzo ciekaw jestem twoich wrażeń z szybkości i skuteczności AI servo w 20D.
Eee, póki co żadne airshow się nie szykuje, a ptaszki nad jeziorem odlecialy do ciepłych krajów Byle do wiosny
takie dywagacje laika, bo z servo bardzo rzadko do tej pory korzystałem -
wydawało mi się, że w tym trybie aparat przede wszystkim wykrywa ruch. Jeśli tak, to nie wydaje mi się, żeby zmieniał nagle ustawienia na krajobraz, chyba że cel porusza się i zatrzymuje na dłuższe chwile. Z tego co pamiętam, to EOSy mają mechanizm przewidywania ostrości dla poruszającego się obiektu, jeśli tylko nie porusza się zbyt szybko.
W tej sytuacji wybór innego punktu chyba nie powinien zaszkodzić bo i tak aparat sie przełączy do następnego zgodnie z przewidywanym kierunkiem ruchu
Ja też używam tylko jednego (w 33-ce), ale zmieniam je w locie, jak mi bardziej do kadru pasuje - więc nie tylko centralnego. Przy odrobinie wprawy idzie całkiem nieźle :-).
uzywanie jednego, centralnego, jest szybsze niz wszystkich... nie wiem jak z przekazywaniem obiektu pomiedzy punktami w 20'tce ale w 10tce bylo bez rewelki... co innego w 3ce - patrzylem jak to dziala... i... wow ale potem przelaczylem sie znow na centralny i tak pozostalo
Czyli podsumowując: Twoim zdaniem tylko centralny?
Mi to w zasadzie działa (testowałem kiedyś na nadjeżdżającym pociagu ;-)), ale tak sobie myślałem, że... weźmy np. takiego lecącego ptaka:
- obiektyw ma f/2.8 czyli relatywnie nieduża GO
- jeśli ptak wyleci z zasięgu centralnego czujnika, to kupa, aparat zaczyna szukać w całym zakresie. A jeśli nawet wleci tam z powrotem, to wtedy AF będzie nastawiony już na pobliskie górki
- jeśli jednak będą aktywne wszystkie punkty, to jeśli ptak wyleci z zakresu centralnego, to wleci w któryś z bocznych i ten go "przechwyci" - czyli powinno być lepiej
Tak sobie tylko głosno myslę
Bawiłem się dokładnie tak jak opisałeś: szkło 2,8, USM, aktywne wszystkie punkty AF, aparat 40D i do tego chmara mew kotłująca się w kadrze.
Powiem Ci że ta opcja zadziałała fenomentalnie! Aparat bardzo sprytnie i szybko przerzucał sobie między punktami AF i w efekcie >90% wyszło z ostrością trafioną na najbliższego ptaka (z racji na światło i bliskość mewek), oczywiście o przemyślanym kadrowaniu nie było mowy - strzelałem seriami i liczyłem na fajne ujęcie.
Z tym że to na pewno zależy od obiektywu i puszki. W 40Di 17-55 IS USM się w każdym razie sprawdza
jak się używa ai servo? czy ktoś mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić? Szukam w necie i nie moge znaleźć
Chodzi o to, że po ustawieniu tego trybu w aparacie i naciśnięciu spustu do połowy możesz wodzić celownikiem za np samochodem, rowerem, biegaczem, kotem i ostrość jest ustawiana w sposób ciągły (ekspozycja też)
Stosujesz ten tryb do szybko poruszających się obiektów.
W trybie zwykłym (one shot) ostrość i ekspozycja nastawiana jest raz, do momentu aż ponownie w coś nie wycelujesz.
Mam nadzieję, że jasno napisałem :-)
Chodzi o to, że po ustawieniu tego trybu w aparacie i naciśnięciu spustu do połowy możesz wodzić celownikiem za np samochodem, rowerem, biegaczem, kotem i ostrość jest ustawiana w sposób ciągły (ekspozycja też)
W trybie zwykłym (one shot) ostrość i ekspozycja nastawiana jest raz, do momentu aż ponownie w coś nie wycelujesz.
Tryb ten (AI) to taka "sztuczna inteligencja" - aparat stara sie przewidywac co bedzie za chwile z obiektem i korygowac do tego ustawienia AF. Tak to rozumiem - chyba ze ktos mnie poprawi. Gdzies spotkalem sie z daymi ktore pokazywaly jaka jest tego skutecznosc - szybkosc obiektu ktory sie przemieszcza wzgledem body z danej odleglosci i kata - jak odszukam to wroce z informacja o tym.
No dobra, rozumiem że śledzę obiekt, ale czy w momencie nacisniecia spustu migawki mam go przestać śledzić? Bo jeżeli nie ( czyli po nacisnieciu spsutu dalej śledzę obiekt )to już zaczyna się panoramowanie?
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
No dobra, rozumiem że śledzę obiekt, ale czy w momencie nacisniecia spustu migawki mam go przestać śledzić? Bo jeżeli nie ( czyli po nacisnieciu spsutu dalej śledzę obiekt )to już zaczyna się panoramowanie?
A to już jest zupełnie oddzielna kwestia. AI Servo jest związane tylko ze sposobem ustawiania ostrości. Nic więcej i nic mniej. Jeśli chcesz mieć zdjęcie panoramowane, to śledzisz poruszający się obiekt. Jak nie, to nie. Na czas samego naświetlania matrycy AF i tak wstrzymuje pracę.
Komentarz