Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
pierwszy post i od razu z grubej rury. Jutro osobiście odbieram kupiony do mojego 350D, używany 70-200 4L. Uzgodniłem ze sprzedawcą, że będę miał dużo czasu na sprawdzenie szkła. Niestety nie miałem nigdy takie w rękach i moje pytanie dotyczy tego na co powinienem zwrócić uwage w szczególności przy odbiorze obiektywu. Czy tym modelom zdarzają się jakieś typowe felery?
zdarza się bardzo typowy i bardzo irytujący feler, mianowicie nieostra skrajna lewa część kadru przy max. przyblizeniu. nie zawsze (tzn. nie przy każdym zdjęciu), ale często. na 3 moich znajomych, którzy mieli ten obiektyw, 3 miało tę wadę. u mnie też się pokazuje (co ciekawe, po jakimś czasie).
Przykład faktycznie mało jaskrawy Dla ogniskowej 184 i f/8 - tyle jest w exifie - GO to ok 30 metrow. Samolot jest pod kątem do fotografisty więc może zwyczajnie dziób wyszedł poza GO zwłaszcza, że usterzenie pionowe jest raczej OK.
Dziwna ta wada "od czasu do czasu".
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
mogę poszukać bardziej wyraźnie zaznaczonej tej wady z samolotem równoległym do matrycy (chociaż to trudne, bo wyrzucam po prostu takie zdjęcia). ale można też poczytać tu: http://emedia.leeward.hawaii.edu/Fra...f70-200usm.htm
The center crops from the EF 70-200 4L USM and EF 200 2.8L USM are in the same ball park, with the edge going to the prime. However, you can see a big difference in the crops from the left of the frame.
These test shots are typical and, yes, I observed this problem repeatedly in dozens of images from my 10D at all distances, F stops and focal lengths. However, it is most pronounced wide open, racked out to 200mm and focused on near objects. Specifically, focus is fine on the center and right side, but increasing soft towards the left. When focused on near objects, it suffers from "backfocus" on the left side. That is, something a few inches to few feet behind the subject is sharp, but only on the left side. At infinity, everything is blurry on the left.
tak jak mówię, nie jest to tylko moja obserwacja. być może na samolotach efekt ten jest bardziej widoczny, faktem jest, że co najmniej 3 znajomych spod płotu EPWA to potwierdziło (mieli to zresztą wcześniej) a jeden nawet wymienił obiektyw na 100-400 L.
(tylko 30 metrów wynosi GO? to chyba zależy od odległości od obiektu... wychodzą mi całkiem ostre fotki sporych maszyn na 5.0 nawet).
....
(tylko 30 metrów wynosi GO? to chyba zależy od odległości od obiektu... wychodzą mi całkiem ostre fotki sporych maszyn na 5.0 nawet).
Oczywiście, że zależy od odległości Dla Hd dla 200mm i f/8 masz ostrość od 167m do nieskonczoności wiec mozna by rzec, że GO jest również nieskonczenie duża
Mam poprostu drobne wątpliwości co do wniosków wyciąganych na podstawie takich zdjęć. Nie spotkałem rzetelnego testu, który potrafiłby to potwierdzić i tyle. I absolutnie niczego nie ujmując ani Tobie ani kolegom spod płota mam ograniczone zaufanie do takich wnioskow.
Ten cytowany test jest podobnie "niepewny". Obiekt pod kątem i pytanie o GO nasuwa się samo. Jeden aparat i natychmiast pytanie - a może to aparat jest przyczyną? Telecentryczność, osiowość obiektywu - milion rzeczy może mieć wpływ na takie zjawisko - nawet wytarty, zużyty bagnet w aparacie albo obiektywie bo to "od czasu do czasu" jest dodatkowo dziwne. Zwłaszcza, że widoczne na cropie 1.6 - na FF powinna być tragedia
Mam 70-200/2.8 i po Twoich spostrzeżeniach zrobiłem nawet kilka zdjęć "testowych" - zero problemu. Ale nie bede sie spierał
Janusz,
absolutnie niczego nie ujmując ani Tobie ani kolegom spod płota mam ograniczone zaufanie do takich wnioskow
ale do jakich wniosków? ja nie twierdzę, że wszystkie te obiektywy tak mają. wiem tylko, że podobny efekt zaobserwowało 3 ich właścicieli (na 3, których znam). na różnych puszkach (350D, 20D, 30D). znalazłem też informacje na ten temat w sieci.
jasne, że występowanie tego efektu "nie zawsze" jest ciekawe, ale to też trzeba sprawdzić, być może po prostu kadrując zawsze zdjęcia nie zauważam go, gdy obiekt zajmuje tylko centrum kadru.
i skoro padło pytanie, co sprawdzić, zasugerowałem, żeby właśnie to sprawdzić.
a o 70-200/2.8 L to już na pewno nie będę się spierał natomiast nieostrość mojego egz. widać gołym okiem i tu też się spierać nie będę.
zdarza się bardzo typowy i bardzo irytujący feler, mianowicie nieostra skrajna lewa część kadru przy max. przyblizeniu. nie zawsze (tzn. nie przy każdym zdjęciu), ale często. na 3 moich znajomych, którzy mieli ten obiektyw, 3 miało tę wadę. u mnie też się pokazuje (co ciekawe, po jakimś czasie)....
Zamieszczone przez Marcin Jagodziński
ale do jakich wniosków? ....
No właśnie takich jak wyżej Jako, że jestem członkiem takiego jednego forum "world wide" (uczestnictwo niestety płatne) - wrzuciłem tam Twoje spostrzeżenia Jestem bardzo ciekaw co mi tam odpowiedzą - kilkaset osób czytających tamto forum ma 70-200 . Podejrzewam, ze mi się oberwie ale poczekamy
Janusz,
i taki cytat: "If there is an ugly corner from the 70-200f4l though its because most likely the rear element is not parallel to the sensor. there are lots of bad 70-200s out there."
Marcin Jagodziński a możesz jeszcze raz zwięźle opisać co musi być spełnione żeby ten efekt wystąpił. Na zdjęciu jak rozumiem chodzi o lewy dolny róg.
Czy to występuje zawsze?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
i taki cytat: "If there is an ugly corner from the 70-200f4l though its because most likely the rear element is not parallel to the sensor. there are lots of bad 70-200s out there."
Jak narazie są 3 odpowiedzi - takie samo zjawisko występuje z innymi obiektywami - podejrzane jest body i mocowanie obiektywu. Dwoch sie upiera, że maja tak samo z 17-40 ale jak podlaczą do innego body to jest OK.
Poczekaj jeszcze troche - tam zwykle po tygodniu jest komplet odpowiedzi - ludzie foca i maja malo czasu na pisanie
Janusz,
nie mogę opisać w jakich warunkach zawsze występuje takie zjawisko. (cytat z forum był wzięty z innego wątku).
powiem tylko tak, że:
1. im dłuższa ogniskowa tym częściej ono jest widoczne
2. raz jest widoczne ledwo, ledwo, raz bardzo wyraźnie (nie mam przykładów, bo wyrzucam)
3. wiem, że występuje ono z 300D, 350D, 20D i 30D
4. najprawdopodobniej odległość ostrzenia nie ma znaczenia (znajomy odtworzył to fotografując ścianę w mieszkaniu)
5. chodzi o lewą stronę kadru (nie róg, róg to bym olał, u mnie na rogach nic się nie dzieje ).
6. nie występuje zawsze lub czasem występuje w zaniedbywalnym stopniu.
Hmm... Dzięki. Dziwne to jest. Muszę pooglądać fotki.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz