70-200 f/4L jakosc optyczna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • simono
    • 2005
    • 10

70-200 f/4L jakosc optyczna

Witam, przymierzam sie do zakupu ww szkielka i chcialbym sie dowiedziec jak jest z jakoscia optyki w poszczegolnych egzemplazach, czy istnieje rozrzut tak jak w przypadku Tamronow 28-75 (ktorego nieszczesliwym posiadaczem sie stalem) czy sa to szkla powtarzalne i nie trzeba przy zakupie testowac 10 sztuk zeby trafic na dobre ?

pzdr.
    simono
    EOS 5D | TAMRON 17-50 F/2.8 XR DI II |CANON 24-70 F/2.8| CANON 35 F/1.4 |CANON 70-200 F/4
  • lukep
    Początki nałogu
    • 2006
    • 387

W!

To zes teraz przywalil! Mnostwo jest testow i opinii na tym forum jak i w necie. Sa to bardzo dobrej jakosci szkla, korpus wykonany solidnie. Zdarzaja sie sporadycznie wadliwe sztuki (jak zawsze przy sprzecie). Mozesz spoojnie kupowac i nie martwic sie juz wiecej. Polecam i zachecam, bedziesz zadowolony, no chyba ze robisz zdjecia rodzinne w domu ;-)

Zdrowko i powodzenia

Komentarz

• simono
      • 2005
      • 10

Tak wlasnie myslalem ze literka L zobowiazuje ale po wpadce z Tamronem wolalem sie upewnic. Dzieki

pzdr.
      simono
      EOS 5D | TAMRON 17-50 F/2.8 XR DI II |CANON 24-70 F/2.8| CANON 35 F/1.4 |CANON 70-200 F/4

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Zamieszczone przez simono
        Witam, przymierzam sie do zakupu ww szkielka i chcialbym sie dowiedziec jak jest z jakoscia optyki w poszczegolnych egzemplazach, czy istnieje rozrzut tak jak w przypadku Tamronow 28-75 (ktorego nieszczesliwym posiadaczem sie stalem) czy sa to szkla powtarzalne i nie trzeba przy zakupie testowac 10 sztuk zeby trafic na dobre ?

pzdr.
        simono
        Jakiś czas temu nosiłem sie z zamiarem kupna tego szkła i przetestowałem kilka egzemplarzy (trzy). Wszystkie prezentowały tą samą jakość optyczną, o wykonaniu nie wspomnę ( wiadomo "L").
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

Niedawno sprzedałem kilka sztuk tego szkła, wszystko w rece formułowiczow i szczerze 1 sztuka(bp) lekko odstawała przy 70mm była poprostu ostrzejsza ale w reszcie zakresu były identyczne.

Pozdro.

Komentarz

• filip71
            Początki nałogu
            • 2004
            • 250

Ja użytkowałem przez rok 1 szt. i była bez zastrzeżeń prócz światła i dlatego wymieniłem na 70-200 f/2.8. Jeżeli Ci f/4 nie przeszkadza to polecam.
            Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• MARANTZ
              Uzależniony
              • 2005
              • 928

Ja jeszcze nie spotkałem się osobiście z choć trochę skopaną L-ką. Miałem przyjemność robić zdjęcia tym 70-200/4. Niesamowite szkło jeżeli chodzi o ostrość, kontrasty, barwę... tylko tego 2.8 mnie osobiście brakowało. To jedyny powód dla którego go nie mam. Zbieram na jaśniejszą wersję.
              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• TomS
                Uzależniony
                • 2006
                • 880

napisał MARANTZ
                Miałem przyjemność robić zdjęcia tym 70-200/4. Niesamowite szkło jeżeli chodzi o ostrość, kontrasty, barwę... tylko tego 2.8 mnie osobiście brakowało.
                Maiłem ten dylemat który wziąść. Jak obejrzałem oba to wszystko było jasne f/2.8 - fantastyczne szkło polecam

Komentarz

• AdrianP
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 462

Pełna dziura f/4

Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• AdrianP
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 462

Daję jeszcze przesłonę f/5,6, przed chwilą zrobiłem.

Ostrość jest niesamowita, ogniskowa 172mm wg EXIFu.
                    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• c42
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 266

roznica w cenie miedzy 2,8 a 4 to bagatelka 3k... jest naprawde nad czym sie zastanawiac a przeciez tu chodzi tylko o kase... jak Ciebie stac i nie szkoda Ci tych 3k to laduj w swiatlo 2,8, jak uwazasz ze 3k droga nie chodzi to pomysl o spozytkowaniu je w inny sposob kupujac dodatkowy obiektyw klasy L... z mojego doswiadczenie wynika ze na maksymalnej ogniskowej (200) staram sie i tak miec jak najwieksza przyslone bo GO na puszce z cropem zjada mi pol kadru :-) swiatlo 2,8 oczywiscie znajdzie swoje zastosowanie jednak ja wolalbym za ta roznice wpakowac pieniadze w jakas stalke... zaoszczedzone pieniadze odloz i dozbieraj do Canon 135mm f/2 L wtedy nikt Ci nie podskoczy ;-)

testowe 70mm f7.1
                      Ostatnio edytowany przez c42; 2355.

Komentarz

• simono
                        • 2005
                        • 10

Dzieki za odpowiedzi, szkielko ma byc uzywane przewaznie w plenerze nie w kosciele wiec to swiatlo F/4 ujdzie a przepasc cenowa do 2.8 jest jak dla mnie zbyt duza. Wole zainwestowac w cos krotszego z Lka.

pzdr.
                        simono

Komentarz

• simono
                          • 2005
                          • 10

Wlasnie nabylem to szkielko, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, poprzedni moj tele zoom to 75-300 f/4.5-5.6. Roznica jest kolosalna: wykonanie, zero luzow, bezglosny AF i osrosc jaz zyletka Teraz jestem przekonany ze byly to dobrze wydane pieniadze

pzdr.
                          simono

Komentarz

• BzykXXL
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 26

I do tego ta długoć, biały kolor i piękna czerwona obwódka na końcu (niektórzy mówią, że nawet na tą obwódkę laski wyrywali :P)

Teraz poważnie, z 350D całkiem niezłe cacko, im lepsza puszka tym coraz lapsza praca (AF). W odpowiednich warunkach optycznie podobno nawet lepsza od 70-200/2.8 , jednak w rożnych testach różnie to wypada (porównanie jakości tych dwuch szkieł), bo o tym ,że to rewelacja to piszą chyba wszedzie
                            Restauracja Bałtycka

Komentarz

• jafozdz
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 20

Mam ten obiektyw od kilku miesiecy i moge go polecic kazdemu kto o owym mysli. Kontrast, barwy i ostrosc jest nieporownywlana z zadnym innym obiektywem jakie mialem poprzednio. Zdjecia maja niesamowia ostrosc przy ustawieniach na '0'. Jedyna wada to brak uszczelnien ale tym sie nie przejmuje bo skoro nie mam paprochow w obiektywach, ktore kreca mordka to nie sadze zeby szybko pojawily sie w tym, gdzie nic sie nie wysuwa a pierscienie sa spasowane idealnie. Uzywalm go z 350D - ostrzy w punkt bez najmniejszego problemu. Bokeh jest przepiekny!

Komentarz

Pracuję...