Obiektyw do focenia zwierząt

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sorcerer
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Obiektyw do focenia zwierząt

Jakich obiektywów używacie do fotografowania zwierząt (w tym portretów)? Mam na myśli raczej zwierzęta typu psy i koty, nie słonie i żyrafy. ;-) Ale chętnie wysłucham wszystkich wypowiedzi.
    Jednym słowem myślę o kupnie jakiejś stałki specjalnie do tego celu i nie wiem czy np. 85/1.8 czy może coś innego.
    Pozdrawiam!

onephoto, plfoto, obiektywni, trekearth
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

17-40 - ptaki
    100 - robale
    70-200 - zwierzaki
    70-200 + TCx2 - zwierzaki i ptaki
    Ostatnio edytowany przez CYNIG; 1054.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Nemeo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1757

24-105 L - psy, koty
      100-400 L + TC 1.4 - ptaki

Komentarz

• Przemoc
        Początki nałogu
        • 2005
        • 319

Polecam http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 .
        Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Sorcerer
          Coś już napisał
          • 2005
          • 76

Miło Przemoc, że sie wysiliłeś! Już go czytałam.

Otóż robię psom portrety Sigmą 70-300, ale nie jestem zadowolona z efektów. Chcę się dowiedzieć czy z moją Sigmą coś nie tak, a może używacie innych (L-epszych obiektywów). Na L-kę mnie nie stać, ale myślałam o jakiejś stałce. Co myslicie o 85/1.8, a może 50/1.4? Do zwierzątek podejść czasem też można...;-)

TAKI obiektyw do PSÓW!
          Ostatnio edytowany przez Sorcerer; 1325.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Sorcerer
            ....TAKI obiektyw do PSÓW!
            Ale naprawdę nie istnieje "obiektyw do ..."
            To jest sprawa indywidualnego spojrzenia na dany temat.
            http://canon-board.info/showthread.php?t=9713
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Sorcerer
              Coś już napisał
              • 2005
              • 76

Jakich obiektywów używacie do fotografowania zwierząt (w tym portretów)?
              I właśnie dlatego moje pytanie zostało tak sformułowane, żeby uzyskać odpowiedź przez pryzmat tego, z czego inni forumowicze korzystają! A nie: "Ludzie co kupić?"

I dzięki CYNIG i Nemeo za odpowiedzi, bo właśnie o to mi chodziło!

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

I właśnie dlatego moje pytanie zostało tak sformułowane, żeby uzyskać odpowiedź przez pryzmat tego, z czego inni forumowicze korzystają!
                OK, jeśli o to chodzi, to do focenia zwierzakow zwykle używam 70-210.
                A dlaczego? Bo to najdłuższe co mam i jeśli fotografuję zwierzęta, to póki co jedynie w ZOO i ten obiektyw pozwala mi jako tako wyizolować je z niezbyt atrakcyjnego otoczenia :-)
                zaś co do PSÓW, to ostatnio używałem 24-85 @50-60mm bo był taki mróz, że nie miałem odwagi ściągać rękawiczek, żeby zmienić obiektyw na 70-210 :-)
                Efekty niestety jak widać - tło zaśmiecone :-(

Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Sorcerer
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 76

Dzięki Tomek!

Popracuję jeszcze tą moją Sigmą! Z tłem daję sobie radę. ;-)
                  Pozdrawiam!

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

17-40, 85 1.8, 24-105, 100-400 - koty (zalezy czy w mieszkaniu, czy grupowo, czy portret, czy na wystawie, czy wolnozyjace)
                    17-40 - wiewiorka w Parku Łazienkowskim przy karmieniu (skubana pod sam obiektyw podchodzi)
                    100-400 - troche dziksze zwierzaki niz wiewiorki Łazienkowskie

Komentarz

• Nemeo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1757

Zamieszczone przez Vitez
                      100-400 - koty (zalezy czy w mieszkaniu, czy grupowo, czy portret, czy na wystawie, czy wolnozyjace)
                      Vitez, mając w swojej stopce te wszystkie szkła, to 100-400 wydaje się najgorszym rozwiązaniem do focenia kotów, chyba że mówimy o dzikich kotach latajacych po polach.

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 411

Zamieszczone przez Nemeo
                        Vitez, mając w swojej stopce te wszystkie szkła, to 100-400 wydaje się najgorszym rozwiązaniem do focenia kotów, chyba że mówimy o dzikich kotach latajacych po polach.
                        Nie zgadzam sie, przy testowaniu wlasnie 100-400 na polach mokotowskich jakis czas temu zrobilem bardzo udane portrety mojego dziecka przy zabawie na placu dla dzieci. Mimo tego ze dzielilo nas moze 8 - 10 metrow wyszlo dla mnie ok. Takze jesli kot/ pies/ itede bedzie ladnych kilka metrow dalej a swiatlo (pogoda/slonce) bedzie ok to jak najbardziej sie nada.

Tyle, ze autorka pisala, ze eLki to nie bardzo z wiadomego powodu.
                        Majac wiec Sigme 70-300 nie widze nic lepiej pomiedzy wlasnie ta sigma a eLkami (wysilajac sie mysle jeszcze o jakichs stalkach - 135 lub 200 ale to tez eLki).

pozdrawiam,
                        z pozdrowieniami

Komentarz

• Nemeo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1757

Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
                          Nie zgadzam sie, przy testowaniu wlasnie 100-400 na polach mokotowskich jakis czas temu zrobilem bardzo udane portrety mojego dziecka przy zabawie na placu dla dzieci. Mimo tego ze dzielilo nas moze 8 - 10 metrow wyszlo dla mnie ok. Takze jesli kot/ pies/ itede bedzie ladnych kilka metrow dalej a swiatlo (pogoda/slonce) bedzie ok to jak najbardziej sie nada.

Tyle, ze autorka pisala, ze eLki to nie bardzo z wiadomego powodu.
                          Majac wiec Sigme 70-300 nie widze nic lepiej pomiedzy wlasnie ta sigma a eLkami (wysilajac sie mysle jeszcze o jakichs stalkach - 135 lub 200 ale to tez eLki).

pozdrawiam,
                          Szkłem 100-400 + TC 1.4 zrobiłem nawet takie zdjecie, ale tylko dlatego bo nie mam obiektywu macro, jak bym miał obiektyw do macro to na pewno bym jego wybrał a nie 100-400 +tc 1.4 :

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 411

Pewnie, ze wszystko na sile wszystkim mozna ale mnie nie chodzilo o to.
                            Ja lubie robic bardzo ciasne portrety (m.in. ze wzgledu na otoczenie dziecka, w ktorym sie znajduje - kiepskie i strasznie kolorowe - rozpraszajace uwage). Z tego tez powodu 100-400 jest do tych celow w sam raz, mocno zblizy, dziecko jest naturalne (nie wie, ze fotografuje) a ja jestem zadowolony.

Rozumiesz teraz o co mi chodzilo?

pozdrawiam,
                            z pozdrowieniami

Komentarz

• Nemeo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1757

Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
                              Ja lubie robic bardzo ciasne portrety (m.in. ze wzgledu na otoczenie dziecka, w ktorym sie znajduje - kiepskie i strasznie kolorowe - rozpraszajace uwage). Z tego tez powodu 100-400 jest do tych celow w sam raz, mocno zblizy, dziecko jest naturalne (nie wie, ze fotografuje) a ja jestem zadowolony.

pozdrawiam,
                              No jesli mówisz o takich zdjęciach, to rozumiem.

Komentarz

Pracuję...