Nie robcie z tego forum drugiego dpreview!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

Nie robcie z tego forum drugiego dpreview!

Pisze co mi lezy na watrobie bo zauwazylem ze zaczyna pojawiac sie tutaj coraz wiecej takich "kwiatkow": "Jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "Wybor obiektywu slubnego", itd, itp.

Z podobnych pytan slynie forum dpreview (Canon Lens Talk) gdzie ludzie potrafia pytac o obiektywy do fotografii ptakow, czy makro (co potrafie jeszcze zrozumiec), ale takze o obiektywu "slubne", "do dziecka", "na wyscigi konne", "na mecz baseballa", "do zwiedzania Wloch", "do Parku Narodowego Redwoods", "na wystawe samochodow", itd. (wszystkie te to sa autentyczne zapytania z forum dpreview)

Ludzie, bez przesady. Rozumiem watek "Co lepiej EF 100mm Macro czy Sigma 105mm Macro?" i za i przeciw obu szkielkom. Ale gdy widze "Doradzcie obiektyw do fotografowania tesciowej" to mam ochote napisac tylko "Ten ktory juz masz", albo "Jak najdluzsze tele. Trzeba trzymac dystans".

Lubisz pstrykac krajobrazy z 200mm? Fajnie! Przynajmniej beda inne niz wszystkich innych. Nie ma czegos takiego jak "obiektyw do fotografowania Alaski". Jest tylko indywidualne spojrzenie na swiat. Przez jaki obiektyw? Nie ma znaczenia. Praktycznie kazdy bedzie dobry.
    djtermoz@pbase
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

dobre dobre, i niestety prawdziwe, niedługo padną pytania jakiej przeglądarki najlepiej używać do przeglądania tego forum
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Ja głosuje za utworzeniem działu typu FAQ z pytaniami tego typu i innymi. To bym wrzucił do wątku pt. "FAQ: Jaki obiektyw kupić".
      Może to podniesie choć trochę poziom niektórych pytań i odpowiedzi...
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• dentharg
        Uzależniony
        • 2005
        • 867

Firefox k*wa!
        Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• Pawel Woo
          Bywalec
          • 2005
          • 177

Zamieszczone przez djtermoz
          Lubisz pstrykac krajobrazy z 200mm? Fajnie! Przynajmniej beda inne niz wszystkich innych. .
          Dlaczego inne???
          Też lubię zakres 100-200 do krajobrazów...
          Pawel Woo

Komentarz

• zanussi
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1696

Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....
            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• cood
              Coś już napisał
              • 2006
              • 94

Zamieszczone przez zanussi
              Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....
              możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
              mozliwe również, że nie chcą uczyć się na swoich błędach (i np. spieprzyć zdjęcia ze ślubu teściowej) skoro mogą dostać odpowiedż od kogoś kto już ten temat pzerabiał na własnej skórze.

a.
              cood [czyt. kud]
              http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
              przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
              moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Komentarz

• Raff
                Uzależniony
                • 2005
                • 778

Generalnie popieram postulat Djtermoz'a. Poziom pytań czasem jest bardzo niski. Pisałem coś co wg mnie mieści się w tym temacie odnośnie zamieszczania fotek do oceny:

http://canon-board.info/showthread.php?t=9636

Internet tonie od zdjęć różnej maści i banalnych bezmyślnych pytań. Ale chyba można tylko apelować do rozsądku odwiedzających w tym przypadku CB, a i tak sądzę, że takie apele na niewiele się zdadzą

Może faktycznie problem rozwiąże porządno-obszerny FAQ? :rolleyes:
                Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.

Komentarz

• Przemoc
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 319

Na większość tego typu pytań odpowiedź na forum można znaleźć, oczywiście poza pytaniami bez sensu. Czasem trzeba nieco poszukać, poświęcić czas na czytanie, pewnie niektórym się nie bardzo chce. Tylko co możemy na to poradzić ?
                  Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

djtermoz, popieram cie w 100%, mnie tez denerwyja pytania w stylu "jaki obiektyw do 35D/20D" tez mnie korci zeby napisac kazdy EF lub EF-S, ludzie nie rozumieja podstaw fotografi i jak im sie tego nie wytlumaczy w pozadnym FAQ to takie pytania beda sie pojawialy coraz czesciej, dlatego moze zrobimy cos i dokonczymy FAQ poo pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby nie zmarnowala sie praca jak juz zostala w niego wlozona.... i niewem czy ten watek czy sie przeniesiemy do watku o FAQ, ale to jest odpowiedz na takie pytania o "obiektyw do zwiedzania wloch"
                    Instagram

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Zamieszczone przez Jac
                      po pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby...
                      Nie no... masz klapsa na pierwszym lepszym plenerku

Ja za to z kolei czasem mam wrażenie, że któryś ze 'zbanowanych' się rejestruje na nowo i dla jaj zadaje tak badziewne pytania. Z tym, że to nie jest śmieszne.

Swoją drogą jednak nie ukrywam, że jak zaczynałem z forum to zdarzało mi się zapytać... czemu eLki są białe albo jakie jest najdroższe body
                      sigpic

Komentarz

• Pawel Woo
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 177

Gdyby dobrze poszukać, to pewnie wszystkie tematy (oprócz futurystycznych typu jaki będzie Canon 3D lub 3000D) zostały już wyeksplorowane.
                        Może więc zamknąć wszystkie posty a zostawić tylko bazę z search?

Tylko że z takiego "forum" to ja się wypisuję.
                        Pawel Woo

Komentarz

• djtermoz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 995

Zamieszczone przez cood
                          możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
                          Korzystanie z doswiadczen innych to jedna sprawa. Ale gdy widze pytanie "Obiektyw do fotografowania dziecka" to mam wrazenie ze osoba pytajaca nie wie czego chce.
                          Chcesz robic fotki dziecka? To zanim zapytasz nas, zapytaj siebie:
                          - gdzie? w ciasnym wnetrzu czy w ogrodku przed domem?
                          - z lampa czy bez?
                          - ...

Widzialem watek (inne forum) gdzie dziewczyna pytala o obiektyw "taki zeby lepiej przyblizal" wiec ludzie zaczeli doradzac zoomy "Kup 75-300mm". Dopiero gdy ktos przytomnie spytal "A co tak naprawde chcesz fotografowac?" okazalo sie ze dziewczyna miala na mysli szkielko do makro.

Prawie nie ma dnia zeby na dpreview nie pojawilo sie kolejne takie pytanie. Wczoraj widzialem "Yosemite lens". A co chcesz fotografowac w tym Yosemite? Liscie na drzewach, wiewiorki, czy skaliste szczyty? Nie istnieje "Yosemite lens"!

Ptaki mozna fotografowac 600mm rura ale tez 100mm/Macro (focilem juz wroble w ten sposob z 30cm) albo nawet 14mm (jakies stado mew nad glowa na plazy). Wszystko zalezy od podejscia do tematu.
                          djtermoz@pbase

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, niestety/naszczescie apart trafil pod strzechy posiadaja go nie tylko ludzie ktorzy sie interesuja fotografia, ale takze ci ktorzy sie nia nie interesuja, jesli nie bedziemy mogli "swiezo upieczonych" wlascicieli aparatow(glownie cyfrowych) odeslac do wstepniaka do fotografii, i nie wytlumaczymy im podstwowych pojec- to nie bedziemy mogli od nich wymagac tej wiedzy....

Tak wiec Kto przygotuje liste pytan?
                            Instagram

Komentarz

• nastier
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 686

jeszcze jedna kwestia co do FAQ - powinno znalezc sie w dziale "Dla poczatkujacych" jako drugie podforum - na gorze, widoczne dla wszystkich, najlepiej pisane na czerwono

fotoblog

Komentarz

Pracuję...