Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Nie robcie z tego forum drugiego dpreview!

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie Nie robcie z tego forum drugiego dpreview!

Pisze co mi lezy na watrobie bo zauwazylem ze zaczyna pojawiac sie tutaj coraz wiecej takich "kwiatkow": "Jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "Wybor obiektywu slubnego", itd, itp.

Z podobnych pytan slynie forum dpreview (Canon Lens Talk) gdzie ludzie potrafia pytac o obiektywy do fotografii ptakow, czy makro (co potrafie jeszcze zrozumiec), ale takze o obiektywu "slubne", "do dziecka", "na wyscigi konne", "na mecz baseballa", "do zwiedzania Wloch", "do Parku Narodowego Redwoods", "na wystawe samochodow", itd. (wszystkie te to sa autentyczne zapytania z forum dpreview)

Ludzie, bez przesady. Rozumiem watek "Co lepiej EF 100mm Macro czy Sigma 105mm Macro?" i za i przeciw obu szkielkom. Ale gdy widze "Doradzcie obiektyw do fotografowania tesciowej" to mam ochote napisac tylko "Ten ktory juz masz", albo "Jak najdluzsze tele. Trzeba trzymac dystans".

Lubisz pstrykac krajobrazy z 200mm? Fajnie! Przynajmniej beda inne niz wszystkich innych. Nie ma czegos takiego jak "obiektyw do fotografowania Alaski". Jest tylko indywidualne spojrzenie na swiat. Przez jaki obiektyw? Nie ma znaczenia. Praktycznie kazdy bedzie dobry.

Domyślnie

dobre dobre, i niestety prawdziwe, niedługo padną pytania jakiej przeglądarki najlepiej używać do przeglądania tego forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ja głosuje za utworzeniem działu typu FAQ z pytaniami tego typu i innymi. To bym wrzucił do wątku pt. "FAQ: Jaki obiektyw kupić".
    Może to podniesie choć trochę poziom niektórych pytań i odpowiedzi...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Firefox k*wa!
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Lubisz pstrykac krajobrazy z 200mm? Fajnie! Przynajmniej beda inne niz wszystkich innych. .
    Dlaczego inne???
    Też lubię zakres 100-200 do krajobrazów...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa / sosnowiec / gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....
    możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
    mozliwe również, że nie chcą uczyć się na swoich błędach (i np. spieprzyć zdjęcia ze ślubu teściowej) skoro mogą dostać odpowiedż od kogoś kto już ten temat pzerabiał na własnej skórze.

a.
    cood [czyt. kud]
    http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
    przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
    moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Generalnie popieram postulat Djtermoz'a. Poziom pytań czasem jest bardzo niski. Pisałem coś co wg mnie mieści się w tym temacie odnośnie zamieszczania fotek do oceny:

http://canon-board.info/showthread.php?t=9636

Internet tonie od zdjęć różnej maści i banalnych bezmyślnych pytań. Ale chyba można tylko apelować do rozsądku odwiedzających w tym przypadku CB, a i tak sądzę, że takie apele na niewiele się zdadzą

Może faktycznie problem rozwiąże porządno-obszerny FAQ? :rolleyes:
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 29-03-2006 o 13:15

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na większość tego typu pytań odpowiedź na forum można znaleźć, oczywiście poza pytaniami bez sensu. Czasem trzeba nieco poszukać, poświęcić czas na czytanie, pewnie niektórym się nie bardzo chce. Tylko co możemy na to poradzić ?
    Pozdrawiam

PrzemoC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

djtermoz, popieram cie w 100%, mnie tez denerwyja pytania w stylu "jaki obiektyw do 35D/20D" tez mnie korci zeby napisac kazdy EF lub EF-S, ludzie nie rozumieja podstaw fotografi i jak im sie tego nie wytlumaczy w pozadnym FAQ to takie pytania beda sie pojawialy coraz czesciej, dlatego moze zrobimy cos i dokonczymy FAQ poo pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby nie zmarnowala sie praca jak juz zostala w niego wlozona.... i niewem czy ten watek czy sie przeniesiemy do watku o FAQ, ale to jest odpowiedz na takie pytania o "obiektyw do zwiedzania wloch"

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów