Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pisze co mi lezy na watrobie bo zauwazylem ze zaczyna pojawiac sie tutaj coraz wiecej takich "kwiatkow": "Jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "Wybor obiektywu slubnego", itd, itp.
Z podobnych pytan slynie forum dpreview (Canon Lens Talk) gdzie ludzie potrafia pytac o obiektywy do fotografii ptakow, czy makro (co potrafie jeszcze zrozumiec), ale takze o obiektywu "slubne", "do dziecka", "na wyscigi konne", "na mecz baseballa", "do zwiedzania Wloch", "do Parku Narodowego Redwoods", "na wystawe samochodow", itd. (wszystkie te to sa autentyczne zapytania z forum dpreview)
Ludzie, bez przesady. Rozumiem watek "Co lepiej EF 100mm Macro czy Sigma 105mm Macro?" i za i przeciw obu szkielkom. Ale gdy widze "Doradzcie obiektyw do fotografowania tesciowej" to mam ochote napisac tylko "Ten ktory juz masz", albo "Jak najdluzsze tele. Trzeba trzymac dystans".
Lubisz pstrykac krajobrazy z 200mm? Fajnie! Przynajmniej beda inne niz wszystkich innych. Nie ma czegos takiego jak "obiektyw do fotografowania Alaski". Jest tylko indywidualne spojrzenie na swiat. Przez jaki obiektyw? Nie ma znaczenia. Praktycznie kazdy bedzie dobry.
Ja głosuje za utworzeniem działu typu FAQ z pytaniami tego typu i innymi. To bym wrzucił do wątku pt. "FAQ: Jaki obiektyw kupić".
Może to podniesie choć trochę poziom niektórych pytań i odpowiedzi...
Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....
Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....
możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
mozliwe również, że nie chcą uczyć się na swoich błędach (i np. spieprzyć zdjęcia ze ślubu teściowej) skoro mogą dostać odpowiedż od kogoś kto już ten temat pzerabiał na własnej skórze.
Generalnie popieram postulat Djtermoz'a. Poziom pytań czasem jest bardzo niski. Pisałem coś co wg mnie mieści się w tym temacie odnośnie zamieszczania fotek do oceny:
Internet tonie od zdjęć różnej maści i banalnych bezmyślnych pytań. Ale chyba można tylko apelować do rozsądku odwiedzających w tym przypadku CB, a i tak sądzę, że takie apele na niewiele się zdadzą
Może faktycznie problem rozwiąże porządno-obszerny FAQ? :rolleyes:
Na większość tego typu pytań odpowiedź na forum można znaleźć, oczywiście poza pytaniami bez sensu. Czasem trzeba nieco poszukać, poświęcić czas na czytanie, pewnie niektórym się nie bardzo chce. Tylko co możemy na to poradzić ?
djtermoz, popieram cie w 100%, mnie tez denerwyja pytania w stylu "jaki obiektyw do 35D/20D" tez mnie korci zeby napisac kazdy EF lub EF-S, ludzie nie rozumieja podstaw fotografi i jak im sie tego nie wytlumaczy w pozadnym FAQ to takie pytania beda sie pojawialy coraz czesciej, dlatego moze zrobimy cos i dokonczymy FAQ poo pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby nie zmarnowala sie praca jak juz zostala w niego wlozona.... i niewem czy ten watek czy sie przeniesiemy do watku o FAQ, ale to jest odpowiedz na takie pytania o "obiektyw do zwiedzania wloch"
po pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby...
Nie no... masz klapsa na pierwszym lepszym plenerku
Ja za to z kolei czasem mam wrażenie, że któryś ze 'zbanowanych' się rejestruje na nowo i dla jaj zadaje tak badziewne pytania. Z tym, że to nie jest śmieszne.
Swoją drogą jednak nie ukrywam, że jak zaczynałem z forum to zdarzało mi się zapytać... czemu eLki są białe albo jakie jest najdroższe body
Gdyby dobrze poszukać, to pewnie wszystkie tematy (oprócz futurystycznych typu jaki będzie Canon 3D lub 3000D) zostały już wyeksplorowane.
Może więc zamknąć wszystkie posty a zostawić tylko bazę z search?
możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
Korzystanie z doswiadczen innych to jedna sprawa. Ale gdy widze pytanie "Obiektyw do fotografowania dziecka" to mam wrazenie ze osoba pytajaca nie wie czego chce.
Chcesz robic fotki dziecka? To zanim zapytasz nas, zapytaj siebie:
- gdzie? w ciasnym wnetrzu czy w ogrodku przed domem?
- z lampa czy bez?
- ...
Widzialem watek (inne forum) gdzie dziewczyna pytala o obiektyw "taki zeby lepiej przyblizal" wiec ludzie zaczeli doradzac zoomy "Kup 75-300mm". Dopiero gdy ktos przytomnie spytal "A co tak naprawde chcesz fotografowac?" okazalo sie ze dziewczyna miala na mysli szkielko do makro.
Prawie nie ma dnia zeby na dpreview nie pojawilo sie kolejne takie pytanie. Wczoraj widzialem "Yosemite lens". A co chcesz fotografowac w tym Yosemite? Liscie na drzewach, wiewiorki, czy skaliste szczyty? Nie istnieje "Yosemite lens"!
Ptaki mozna fotografowac 600mm rura ale tez 100mm/Macro (focilem juz wroble w ten sposob z 30cm) albo nawet 14mm (jakies stado mew nad glowa na plazy). Wszystko zalezy od podejscia do tematu.
dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, niestety/naszczescie apart trafil pod strzechy posiadaja go nie tylko ludzie ktorzy sie interesuja fotografia, ale takze ci ktorzy sie nia nie interesuja, jesli nie bedziemy mogli "swiezo upieczonych" wlascicieli aparatow(glownie cyfrowych) odeslac do wstepniaka do fotografii, i nie wytlumaczymy im podstwowych pojec- to nie bedziemy mogli od nich wymagac tej wiedzy....
jeszcze jedna kwestia co do FAQ - powinno znalezc sie w dziale "Dla poczatkujacych" jako drugie podforum - na gorze, widoczne dla wszystkich, najlepiej pisane na czerwono
Komentarz