Polar przyda się...??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sali128
    Bywalec
    • 2006
    • 195

Polar przyda się...??

Witam!!

Niedługo wybieram się to słonecznego Egiptu.Będę fotografował dużo przy dość mocnym słońcu i morzu.I tutaj mam pytanie,przyda mi się filtr polaryzacyjny??Uv już posiadam-hama podstawowa.
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Przyda się.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• sali128
      Bywalec
      • 2006
      • 195

Chcę zaznaczyć,że mam dylemat (finansowy).Albo przed wyjazdem kupie polara albo statyw-co mam teraz wybrać,co będzie bardziej przydatne??

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

To zależy, czy wolisz robic zdjęcia w nocy czy w dzień
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• nebhepetre

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          To zależy, czy wolisz robic zdjęcia w nocy czy w dzień

jak w nocy... to polar mu sie przyda, ponoc noce tam są bardzo chłodne

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez sali128
            Chcę zaznaczyć,że mam dylemat (finansowy).Albo przed wyjazdem kupie polara albo statyw-co mam teraz wybrać,co będzie bardziej przydatne??
            Najbardziej przydatne byłoby pomyśleć

Nikt Ci na to pytanie nie odpowie sensownie. Jak twierdzisz (w innym wątku), że w Egipcie jest dużo światła to statyw Ci niepotrzebny - tylko to nie jest prawda z tym światłem. Pisałem Ci juz o tym.

Dobry statyw + głowica to ok 1000 PLN. Dobry polar - hmmmm... zależy od średnicy obiektywu ale z 300 PLN trzeba wydać. Wybierz sam.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Fan nr 1
              Początki nałogu
              • 2005
              • 284

Sali możesz tesz kupić tanie statyw za 100 pln i polar za 80 pln, na jakiś czas ci wystarczą.

Ps
              Przy statywie za 100 pln (przynajmniej na moim) zdjęcia trzeba pstrykać używając samowyzwalacza, bo przy przyciskaniu spustu aparat nieco się porusza)
              Ostatnio edytowany przez Fan nr 1; 2371.
              Moja galeryjka na CB

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Moim zdaniem przesada. Do 350d z kitem polar za 100zł starczy i statyw za 200-300zł.

Komentarz

• sali128
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 195

Ja pierdziele ;( mam wielki dylemat,muszę kupić zestaw do czyszenia,ultra 2-2gb(nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie)....i statyw(bez niego w nocy nie uda się) lub polar(ah,te odblaski od wody)...??
                  Jakbym karty nie kupował to bym kuipł polara i statyw...hm..ale może ktoś wie,czy gdzieś można zgrać zdjęcia z karty w Sharm el Sheik??
                  Ostatnio edytowany przez sali128; 6692.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Ja pierdziele ;( mam wielki dylemat,muszę kupić zestaw do czyszenia,ultra 2-2gb(nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie)....i statyw(bez niego w nocy nie uda się) lub polar(ah,te odblaski od wody)...??
                    Jakbym karty nie kupował to bym kuipł polara i statyw...hm..ale może ktoś wie,czy gdzieś można zgrać zdjęcia z karty w Sharm el Sheik??
                    Ja bym się nie martwił o zgrywanie zdjęć a o eee... hmmmm... "prezydencką chorobę" - duży zapas Imodium, Laramid albo coś w tym guście przyda Ci się bardziej niż polar i statyw.

Chłopie, weź pomyśl wreszcie sam! Niekoniecznie musisz dzielić się swoimi wątpliwościami z całym światem. Jakbym, gdybym, mam dylemat, muszę kupić... wrrrrrrrr....

Twoja kasa i Twoje potrzeby

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• sali128
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 195

Pomijając...http://www.allegro.pl/item125100732_...ra_ii_2gb.html

warto to kupić,jest oryginalna,bo jeśli ją kupie to styknie z polarem:-D ??

Komentarz

• joshua
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 128

ktoś wie,czy gdzieś można zgrać zdjęcia z karty w Sharm el Sheik??
                        Ja wiem, w pokoju. Kup najprostszą obudowę OTG albo fotobank i do tego HDD za 100,oo zł. W tej cenie na Allegro dostaniesz 10 giga bez problemów. Ostatnio Digimate III i IBM 9,4 GB kosztowały mnie razem 260,oo zł
                        | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• iDD
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 42

> sali128
                          > nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie

Tia. Taki maly hint: namaa bay i sharm to miejscowosci czysto turystyczne, a co za tym idzie wpadli na pomysl posiadania "zakladow fotograficznych". Wiec cytujac klasykow "nie pierdziel", bo karte mozna zgrac bez zadnych problemow, co najwyzej zabierz ze soba czyste cdrki zeby sie egipskimi nie stresowac.

> bez niego w nocy nie uda się
                          Na terenie hotelu, czy na drodze lub morzem? Hotele oswietlone jak w dzien, a na drodze to bez lampy statywem mozesz sobie co najwyzej droge wyszukiwac. Poza hotelami i paroma ulicami na krzyz w namaa bay to na okolo jest pustynia - calkowita - i place budow.

> ah,te odblaski od wody
                          Na czym?

Komentarz

• krysek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 17

Witam
                            Nie wiem w jakiej części Egiptu będziesz ale według mnie
                            zarówno polar jak i statyw Ci sie przyda. Polar ze względu na morze i niebo (które cząsto nie jest za ciekawe) a statyw choćby na pokazie światło i dźwięk np. w Karnaku czy w Gizie.

Komentarz

• krysek
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 17

>nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie
                              W każdym większym mieście są kafejki internetowe,zresztą w hotelach też więc nie bedzie problemu ze zgraniem zdjęć na płytkę

Komentarz

Pracuję...