zdjęcia z 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Quadrifoglio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

zdjęcia z 5D

Dlaczego zdjęcia z 5D są tak plastyczne a jednocześnie ostre i przyjemnie miękkie ?
    Może był już temat z wyjaśnieniem tych kwestii, to proszę o jakąś podpowiedz bo tematów z 5D w wyszukiwarce jest na 2 tygodnie czytania.
    http://praca-magisterska.info
    http://alfetta.pl
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

Oho, zaraz sie zacznie dyskusja na temat jak to FF wplywa na GO.
    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Moris
      Początki nałogu
      • 2005
      • 302

Zamieszczone przez pazurek
      A nad czym tu dyskutować ... jakie są każdy widzi !!
      Np. tu : http://www.pbase.com/image/60126939 a już na pewno tu : http://www.pbase.com/image/60226980
      :wink:

P.s. Sorrki za specyficzne poczucie humoru ale mam dziś zajefajny dzień
      | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Moris
        A nad czym tu dyskutować ... jakie są każdy widzi !!
        Np. tu : http://www.pbase.com/image/60126939
        musze miec ten aparat... juz wiem czego mi brakowalo, zeby robic zaj... zdjecia
        www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez Quadrifoglio
          Dlaczego zdjęcia z 5D są tak plastyczne a jednocześnie ostre i przyjemnie miękkie ?(...)
          Odpowiedź jest prosta. Z tego samego powodu dla jakiego stosuje się średni format. W pewnym sensie jest to wyjaśnione w tym wątku.
          Po za tym 5D to wypas w zakresie jakości obrazowania i przyznają to nawet zwolennicy nikona. Ale i tak najważniejsze jest kto trzyma to 5D w ręku.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• javion
            Zablokowany
            • 2006
            • 47

co to FF a co to GO???

sorki ale niedawno sie zapisalem do forum i czasami nie kapuje..

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez javion
              co to FF a co to GO???

FF - full frame - pełnoklatkowa matryca
              GO - głębia ostrości

Komentarz

• nastier
                Uzależniony
                • 2005
                • 686

Zamieszczone przez javion
                co to FF a co to GO???

proponuje zaczac od przyklejonych watkow
                http://canon-board.info/showthread.php?t=2314

fotoblog

Komentarz

• javion
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 47

dzieki

Komentarz

• zanussi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1696

5D ma większe piksele a w związku z tym sąsiadujące ze sobą piksele mniej na siebie oddziaływują. Większy piksel to więcej szczegółów na gotowym obrazie. Głebia ostrości zostaje ta sama co w 20D - zasada 20D to po prostu wycięcie części tego co robi 5D i zmian GO nie będzie... to tak jakbym wyciął z obrazu 5D obraz wielkości tego, który robi 20D - nie będzie różnicy w GO
                    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• pazurek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1294

Zamieszczone przez zanussi
                      Głebia ostrości zostaje ta sama co w 20D - zasada 20D to po prostu wycięcie części tego co robi 5D i zmian GO nie będzie...
                      No mowilem ze sie zacznie.

Przyznasz jednak, ze zeby uzyskac taki sam kadr, w 5D trzeba podejsc blizej obiektu albo uzyc wiekszej ogniskowej, co spowoduje zmniejszenie GO.
                      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• gkocur
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 77

Przyznasz jednak, ze zeby uzyskac taki sam kadr, w 5D trzeba podejsc blizej obiektu albo uzyc wiekszej ogniskowej, co spowoduje zmniejszenie GO.
                        IMHO bardziej odpowiednie jest jednak takie podejście:
                        aby uzyskać ten sam kadr w FF co w APS-C nie należy zmieniać ogniskowej ani odległosći od obiektu, ale raczej w postprocesingu wyciąć odpowiedni faragment. Tak ja zawsze myślę o cropie (jak sama nazwa wskazuje), i wiele takie myślenie ułatwia.
                        40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105 + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Komentarz

• zanussi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1696

chodzi o obraz z tej samej odległości z tą samą ogniskową a nie o próbie uzyskania dokładnie tego samego kadru w celowniku... a to różnica... ale macie rację to są dwa różne podejścia do sprawy... ja wychowany na pełnej klatce...baaa na srednim formacie nawet, nie bardzo rozumiem istoty cropa, tego przeliczania i wnikania w zmianę ew pozostawianie tej samej głębi.... rozumuję tak jak napisałem w poprzednim wątku i tyle. pozdrawiam
                          marcin
                          Ostatnio edytowany przez zanussi; 4505.
                          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Cyborg
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 416

5D ma większe piksele a w związku z tym sąsiadujące ze sobą piksele mniej na siebie oddziaływują. Większy piksel to więcej szczegółów na gotowym obrazie.
                            A to mocno kontrowersyjne stwierdzenie.
                            Elektrycznie? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
                            Optycznie? A może masz na myśli takie zjawisko, że większe piksele -> mniejsza gęstość ich upakowania -> mniejsza efekty spowodowane podstawową wadą optyczną obiektywów - ograniczeniem rozdzielczości.
                            Bo generalnie, przy stałej wielkości matrycy im mniejsze piksele tym ich więcej i więcej szczegułów na wynikowym obrazie (aż do pewnego momentu, bo nie uzyskamy więcej szczegółów niż rzutuje nam obiektyw).

Zasadnioczo większe piksele dają nam większą pojemność fotodetektorów jeżeli chodzi o gromadzony ładunek = ilość fotonów, które są w stanie łyknąć zanim nastąpi nasycenie (przepał). Ponadto przy zachowaniu tych samych rozmiarów elementów dodatkowych, takich jak tranzystory i ścieżkki połączeniowe (bo dlaczego nie?) mniejszy % powierzchni matrycy jest marnowany na te, nieistotne z punktu widzenia łapania światła, elementy. Te plusy możemy zamienić na większą dynamikę lub większą czułość lub mniejsze szumy lub wszystkiego po trochu, w zależnośći co zrobimy z usyskanym z takiej matrycy sygnałem.

Głebia ostrości zostaje ta sama co w 20D - zasada 20D to po prostu wycięcie części tego co robi 5D i zmian GO nie będzie... to tak jakbym wyciął z obrazu 5D obraz wielkości tego, który robi 20D - nie będzie różnicy w GO
                            Tu już koledzy napisali.
                            Że na wycinku matrycy FF będzie tak samo jak na cropie? Zgadza się, ale z punktu widzenia robiącego zdjęcia istotne jest jaka będzie GO biorąc pod uwagę cały kadr.

Komentarz

• alien
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 412

Bo generalnie, przy stałej wielkości matrycy im mniejsze piksele tym ich więcej i więcej szczegułów na wynikowym obrazie
                              pierwsze słysze......:/
                              ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

Pracuję...