zachody słonca - problemy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoolek

zachody słonca - problemy

Mam zwykła analogowa lustrzanke canona 3000v z 28-90, chce zrobic dobre zdjecia zachodu słońca kto podpowie jak?

I jeszcze jeden problem kupiłem osłone przeciwsłoneczną nakręciłem na objektyw i przy nastawach 28 do 30 mm wchodzi mi w kadr co zrobić POMOCY
  • Klosiu
    Bywalec
    • 2004
    • 232

co masz na mysli mowiac "dobre zdjecia zachodu słońca" ? z czym masz problemy ?

ad 2 :jest to zjawisko winietowania - jak bys kupil oslone dedykowana problemu by nie bylo.
    Co zrobic ? najlepiej sprzedac i kupic wlasciwa
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• fotoolek

Zamieszczone przez Klosiu
      co masz na mysli mowiac "dobre zdjecia zachodu słońca" ? z czym masz problemy ?

ad 2 :jest to zjawisko winietowania - jak bys kupil oslone dedykowana problemu by nie bylo.
      Co zrobic ? najlepiej sprzedac i kupic wlasciwa
      Dzieki za odpowiedz, wiesz nie wiem jestem poczatkujacy i pierwszy raz bede robil takie zdjecia, podpowiez jakie czasy i co powinienem wiedziec

Komentarz

• AdrianP
        Początki nałogu
        • 2006
        • 462

Zrób serię zdjęć 1/2000 1/1000 1/500 1/250 1/125

Potem ocenisz które najlepiej wyszło najlepiej, nie można powiedzieć który czas będzie najlepszy bo za każdym razem gęstość/ umiejscowienie chmur, przejrzystość atmosfery lub zamglenie jest inne więc czas który w jednej sytuacji będzie idealny w innej beznadziejny.
        Ostatnio edytowany przez AdrianP; 4793.
        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Przy analogu focąc zachody słońca , parametry ekspozycji nastawiałem według ilości światła , które dociera do ziemi . Tzn pomiaru ekspozycji dokonywałem na wschodzie zapamiętywałem , obracałem się i fociłem zachód pamiętając by przy pomiarze i foceniu w kadrze była taka sama ilość ziemi i nieba .

Komentarz

• fotoolek

zachody słonca

Dziekuje wszystkim za wskazowki i prosze o wjecej, a czym zrobie lepsze zdjecie kompaktem cyfrowym czy analogową lustrzanką canona
            Pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• WaldekA
              Bywalec
              • 2006
              • 246

Ja swoje robię tak. Pomiar światła na chmury lub niebo w pobliżu słońca, a potem korekta EV -2/3 lub -1. i wychodzą takie jak w mojej galerii np. to http://waldeka.neostrada.pl/slides/zachod1.html
              Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• M@riusz
                Początki nałogu
                • 2006
                • 348

Zamieszczone przez fotoolek
                Mam zwykła analogowa lustrzanke canona 3000v z 28-90, chce zrobic dobre zdjecia zachodu słońca kto podpowie jak?
                Nie ma "złotego środka" ;-) .
                Nikt nie jest w stanie podać Ci konkretnych "najlepszych" warunków ekspozycji. Powód jest prosty - fotografujesz na filmie. Tu sporo zależy od czułości filmu, producenta (na pewno zauważyłeś, że u różnych producentów jest różna dominanta barwna) i jescze paru innych elementów...
                Przede wszystkim musisz pamiętać, że ilośc światła wpadającego przez obiektyw jest bardzo duża (mimo, że to zachód). W związku z tym powinien to być film o relatywnie niskiej czułości (np. ISO 100).
                Czas naświetlania będzie na pewno krótki (oczywiście wszystko zależy od warunków zastanych - chmury, ilość światła, itp.). Mam nadzieję, że zależności pomiędzy czasem naświetlania a wartościami przysłony znasz - mogą być bardzo pomocne.
                Poza tym, zawsze jest łatwiej wykonać fotkę sprzętem który znasz i który "wyczułeś" (znajomość aparatu i szkiełka jest tu bardzo istotna, choć tu wchodzimy już na niwę bardziej "intuicyjną":wink: ).
                Jeżeli to Twoje początki to spróbuj zrobić tak, jak radzi AdrianP - serię zdjęć w różnym czasie. Jeżeli znasz aparat i szkło - spróbuj tak, jak pisze WaldekA.
                Pamiętaj też, że nie są to łatwe warunku fotografowania. Oko ludzkie odbiera zachód jako mniejszą ilość światła - a "oko" aparatu widzi to zupełnie inaczej.

M@riusz
                Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• FOTOGRAF
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 762

ja jak robilem zachod slonca analogiem to przyslone ustawilem f 22, a czas 1/1000
                  Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

f22 to zły pomysł.
                    W większości przypadków obiektywy fatalnie działają na tej przysłonie.
                    dla większości obiektywów optimum to 8 - 11.
                    a już na pewno nic powyzej 16.
                    Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                    tu tu

Komentarz

• app3

Zamieszczone przez fotoolek
                      I jeszcze jeden problem kupiłem osłone przeciwsłoneczną nakręciłem na objektyw i przy nastawach 28 do 30 mm wchodzi mi w kadr co zrobić POMOCY
                      Jeśli jesteś uzdolniony manualnie - możesz wyciąć z niej t.z. "tulipana",
                      to powinno rozwiązać problem.

Komentarz

• JSK
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 318

Zamieszczone przez adamek
                        f22 to zły pomysł.
                        W większości przypadków obiektywy fatalnie działają na tej przysłonie.
                        dla większości obiektywów optimum to 8 - 11.
                        a już na pewno nic powyzej 16.
                        Nie fatalnie tylko nieco gorzej. Nie wiemy o jaki obiektyw chodzi, więc nie generalizuj. Po co by zatem producenci dali możliwość przymykania do wartości 45 (czasem i więcej).
                        Przy fotografowaniu zachodów korzystam dodatkowo z filtru szarego -2EV lub z polara.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez JSK
                          Po co by zatem producenci dali możliwość przymykania do wartości 45 (czasem i więcej).
                          Bo kawalek kadru poza GO jest sporo mniej ostry niz nieostrosc wynikajaca z dyfrakcji.

Komentarz

• Klosiu
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 232

Zamieszczone przez JSK
                            Nie fatalnie tylko nieco gorzej. Nie wiemy o jaki obiektyw chodzi, więc nie generalizuj. Po co by zatem producenci dali możliwość przymykania do wartości 45 (czasem i więcej).
                            Przy fotografowaniu zachodów korzystam dodatkowo z filtru szarego -2EV lub z polara.
                            i chcesz powiedziec ze Polar przy zachodach Ci dziala ?
                            jakies nowe prawa fizyki ?
                            5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• Fan nr 1
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 284

Zamieszczone przez Klosiu
                              i chcesz powiedziec ze Polar przy zachodach Ci dziala ?
                              jakies nowe prawa fizyki ?
                              Chyba chodzi o to że polar (nawet jak nie blokuje spolaryzowanego światła) działa jak filtr szary.
                              Moja galeryjka na CB

Komentarz

Pracuję...