Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czytalem watek o fisheye na formum jednak, potrzebuje odpowiedzi na wydaje mi sie proste pytanie. Czy w porownaniu z kitem do 350D na zenitarze 16 duzo powiekszy sie kąt. Teoretycznie rożnica niby niewielka ale przecież kit to nie fisheye. Moze ktos z Was moglby lub ma porównanie kit na 18 - zenitar 16. Bylbym wdzieczny, nie chcialbym kupowac (niby nie drogie a jednak) szkła które niewiele mi zmieni.
Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam z upalnego Krakowa.
Nie wiem jak z kątem, ale zauważ, że obiektyw typu "rybie oko" ma zupełnie inne odwzorowanie obrazu jak obiektyw jakim jest KIT. Ten pierwszy z samej definicji "zagina" przestrzeń - linie proste przestają być proste, równoległe nie są równoległe itp. Natomiast KIT stara się odwzorować linie proste na proste, zachować równoległość itp. (oczywiście ma zniekształcenia wynikające ze swojej prostej - relatywnie - konstrukcji, jednak nie można ich porównać do fisheye'a). Dlatego też nawet jeśli kąt widzenia nie będzie większy, to na 100% dostaniesz zupełnie inny obraz z każdego z tych obiektywów.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
gwozdzt - czytalem ten watek, niestety nie ma tam jasno sprecyzowanje odpowiedzi, wiekszosc osob pisze o znieksztalceniach itp. chyba ze jesem slepy - to przepraszam.
Peri Noid - Oczywiscie ze kit nie ma nic wspolnego z fisheyem i wiadomo ze obarz bedzie inny ale mnie chodzi zwiekszenie kata. Pozatym przy 350D mam kropa wiec znieksztalcenia z tego co widzialem na roznych fotkach nie sa az tak duze, bardziej zależy mi na porównaniu kąta widzenia.
Po prostu nie chce wtopic 400 stowek w cos z czego nie do konca bede zadowolony, jedyna kwestia jaka mnie nurtuje to ile "zyskam" na zenitarze.
Weekly digital photography contest site, featuring active forums, tutorials, photographer profiles, and more. Enter and/or vote -- fun learning for ALL skill levels.
Wychodzi 100-120 stopni diagonalnie w zależności od tego kto liczy i do jakiego cropa.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
jak sie zdecyduje to na pewno wrzuce cos
ach i dzieki wszystkim za info
pozdrawiam i chyba zamowie tego zenitara, mam nadzieje ze bede zadowolony - oby
wieczorkiem wrzuce jakies sample i zrobie ci porownanie z kitem, moj egzemplarz Zenitara jest niesamowicie ostry, nawet kiedys trafilem na porownanie go 17-40L i wygral Zenitar ), o ostrosc sie nie musisz martwic, praktycznie w wiekszosci zastosowan ustawiony na nieskonczonosc i f11 i wszystko ostre, ze swojej strony zdecydowanie polecam.
wieczorkiem wrzuce jakies sample i zrobie ci porownanie z kitem, moj egzemplarz Zenitara jest niesamowicie ostry, nawet kiedys trafilem na porownanie go 17-40L i wygral Zenitar ), o ostrosc sie nie musisz martwic, praktycznie w wiekszosci zastosowan ustawiony na nieskonczonosc i f11 i wszystko ostre, ze swojej strony zdecydowanie polecam.
Jednym z największych osiągnięć speców od marketingu w dziedzinie fotografii jest sprawa dotycząca nieszczęsnego przelicznika ogniskowej w aparatach cyfrowych. Jest to doskonały przykład sprzedaży wady jako
zalety ...
W skrócie jednak powiem, że kit na APS-C przy 18 mm daje kąt widzenia 74 stopni. Zwykły obiektyw 16 mm dałby 80.4 stopnia, ale Zenitar to 'rybie oko' więc zupełnie inne odzworowanie i dzięki temu masz tam aż 94 stopnie. Problem w tym, że jest to kosztem dystorsji, która w Zenitarze jest ogromna.
Na pewno nie ma tam 100-120 stopni jak pokazuje to forum z linku kilka postów powyżej.
Jednym z największych osiągnięć speców od marketingu w dziedzinie fotografii jest sprawa dotycząca nieszczęsnego przelicznika ogniskowej w aparatach cyfrowych. Jest to doskonały przykład sprzedaży wady jako
zalety ...
W skrócie jednak powiem, że kit na APS-C przy 18 mm daje kąt widzenia 74 stopni. Zwykły obiektyw 16 mm dałby 80.4 stopnia, ale Zenitar to 'rybie oko' więc zupełnie inne odzworowanie i dzięki temu masz tam aż 94 stopnie. Problem w tym, że jest to kosztem dystorsji, która w Zenitarze jest ogromna.
Na pewno nie ma tam 100-120 stopni jak pokazuje to forum z linku kilka postów powyżej.
Korzystając z okazji, też się podłączę pod ten wątek. Szukam czegoś szerokiego i niedrogiego, a ten zenitar wydaje się niezłym rozwiązaniem. Mam już heliosa 50 więc wiem mniej więcej o co chodzi w słoikach na m42.
Te sample które tu prezentujesz z zenitara są już po wyprostowaniu beczki ? Jak obiektyw wypada na pełnej dziurze ?
Te sample które tu prezentujesz z zenitara są już po wyprostowaniu beczki ?
Nie, zresztą beczka nie jest tak straszna na jak na pełnej klatce i można się nauczyć robić zdjęcia tym obiektywem tak, żeby dystorsja nie przeszkadzała zbytnio.
Zamieszczone przez Scream
Jak obiektyw wypada na pełnej dziurze ?
Nie wiem, ale sprawdzę jak chcesz, otwieranie go na maxa większego sensu nie ma, bo głębia ostrości i tak jest duża, a przy tym kącie zdjęcia wychodzą nieporuszone już przy 1/20s.
Komentarz