Obiektyw do portretów i sesji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rene
    Początki nałogu
    • 2006
    • 283

Obiektyw do portretów i sesji

Witam

Po wakacjach planuję zaopatrzyć się w obiektyw - jak w temacie - do portretów itp. No i pytanie - co polecacie?

Od siebie: w grę wchodzi jedynie Canon, cena nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia, ma być jasny, pancerny i służyć długo (no i MUSI wyglądać profesjonalnie - żeby robił wrażenie na wszystkich pięknych paniach

PS. Ktoś kiedyś wspominał o porządnym, uczciwym ebayowiczu z Honk Kongu (chyba?). Można prosić o namiary?

Pozdrawiam
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

proponuję ten

a tak na serio to chyba 85 1.2 II lub 50 1.4
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• borkomar
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1083

Zamieszczone przez mattnick
      proponuję ten

a tak na serio to chyba 85 1.2 II lub 50 1.4
      Nie chce byc niegrzeczny ale czy kolega mial do czynienia z tymi szklami , ktore wymienil
      Zaobserwowalem kilka Twoich wypowiedzi i chyba przesadzadziels tym razem.
      Pozdrawiam
      5D +

Komentarz

• mattnick
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1735

Zamieszczone przez borkomar
        Nie chce byc niegrzeczny ale czy kolega mial do czynienia z tymi szklami , ktore wymienil
        Zaobserwowalem kilka Twoich wypowiedzi i chyba przesadzadziels tym razem.
        Pozdrawiam
        nie oczywiście, że nie ale pierwsze podałem ze względu robienia przez niego wrażenia (nie da się ukryć, że robi) jeśli chodzi o drugą sprawę opierałem się na lekturze forum. Aktualnie poleciłbtym jednak 50 1.4 bo na 85 może być za mało miejsca w studio...

btw. nie chcę być niegrzeczny ale czy kolega czytał pierwszy i mój post czy tylko zauważył lunetkę i odpisał ??

btw 2. podobna dyskusja jest tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=11854
        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Michal-Czuba
          Zablokowany
          • 2005
          • 356

Zamieszczone przez rene
          Po wakacjach planuję zaopatrzyć się w obiektyw - jak w temacie - do portretów itp. No i pytanie - co polecacie?
          Pozostaje jeszcze kwestia jaką masz puszkę? Crop 1.3, 1.6? FF? I zależy od Twojego gustu - dla mnie przy cropie 1.6 świetną ogniskową jest 135mm (polubiłem ją po prostu) - czasem też przydatne bywa 85mm. 50mm wydaje mi się troche krótkie do portretów... chyba, że ktoś lubi być blisko modelki . Jest tylko jeden problem - 85 i 135mm Canona to już dość wysokie ceny...

Komentarz

• Slavko
            Bywalec
            • 2006
            • 174

A może po prostu 85/1,8 - tym także zrobisz piękne portrety. Stosunek jakości do ceny jest rewelacyjny, obiektyw jest mały, poręczny i przede wszystkim doskonała do portretów ogniskowa (50 mm to za mało)

Komentarz

• rene
              Początki nałogu
              • 2006
              • 283

hmmm... wszyscy tak zachwalają 85/1,8, ale własnie obawiam się ze ogniskowa może być zbyt duża... nie zawsze będę miał na tyle miejsca żeby objąc np całą postać... korci mnie natomiast 50/1,4

Zresztą cenowo obydwa obiektywy są bardzo przyzwoite, co stoi na przeszkodzie żeby mieć obydwa?

PS. Puszka - stary 1d, więc na zbyt wysokie iso pozwolić sobie nie mogę - stąd duże przywiązanie do światła

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Do całej postaci - ja używam 50-ki.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• Mikołaj
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 173

50*1.3 to jak dla mnie dobra ogniskowa do całych postaci. Na 5D 50tka działa już jak standard i jest bardzo fajnie ale już do innych zastosowań (no chyba, żeby bardzo blisko podchodzić).
                  DSLRs & lenses

Komentarz

Pracuję...