Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jazzY
    Bywalec
    • 2005
    • 116

Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Witam..
    W koncu przyszedl ten moment i stanalem przed wyborem przyzwoitej portretowki. Poradzcie cos, prosze.. Co wybrac do mojego 30D..
    85f 1.8, czy 50f 1.4...??
    Kto zna z doswiadczenia oba, prosilbym o rzeczowa argumentacje, bo wiem ze oba sa dobre i maja swoje zalety i wady..
    Ktory wybrac..?
    A moze jeszcze jakis inne szklo polecacie..?
    Dziex :smile:
    Ostatnio edytowany przez jazzY; 3080.

• mganko
    Bywalec
    • 2005
    • 127

hmmm, ja na Twoim miejscu do portretów wybrałbym obydwa, bo jeden można wykorzystać do szerszych portretów a drugi do węższych. Do portretu studyjnego zdecydowanie 50mm

Komentarz

• jazzY
      Bywalec
      • 2005
      • 116

mganko, dzieki... ale musze na razie zdecydowac sie na jeden. Jesli chodzi o ogniskowe, roznice rozumiem.. ale co z innymi parametrami i walorami uzytkowymi.....?

Komentarz

• mganko
        Bywalec
        • 2005
        • 127

Zamieszczone przez jazzY
        mganko, dzieki... ale musze na razie zdecydowac sie na jeden. Jesli chodzi o ogniskowe, roznice rozumiem.. ale co z innymi parametrami i walorami uzytkowymi.....?
        Niestety z 85mm nie mam dużego doświadczenia ale ludzie go chwalą, daje lepszy bokeh od 50mm chociażby dlatego że jest troche większa ogniskowa.

Komentarz

• Rogeros
          Bywalec
          • 2005
          • 100

Zamieszczone przez jazzY
          Witam..
          W koncu przyszedl ten moment i stanalem przed wyborem przyzwoitej portretowki. Poradzcie cos, prosze.. Co wybrac do mojego 30D..
          85f 1.8, czy 50f 1.4...??
          Kto zna z doswiadczenia oba, prosilbym o rzeczowa argumentacje, bo wiem ze oba sa dobre i maja swoje zalety i wady..
          Ktory wybrac..?
          A moze jeszcze jakis inne szklo polecacie..?
          Dziex :smile:
          85mm x1.6 = 136mm jestes pewien, ze dasz rade sie cofnac az na tyle ?
          Do cropa w pierwszej kolejnosci polecam 50mm i niekoniecznie 1.4

ta 85mm jest cudowna ale dopiero na FF nabiera sensu jako portretowka a nie lekkie tele.

Roger
          Marcin "Roger" Pojałowski
          GG: 27797

Komentarz

• jazzY
            Bywalec
            • 2005
            • 116

Zamieszczone przez Rogeros

ta 85mm jest cudowna ale dopiero na FF nabiera sensu jako portretowka a nie lekkie tele.

Roger
            hm.. a mnie własnie kusi to lekkie tele.. Szkło bardziej uniewrsalne od 50-tki.. mozna i do portretu i na inne okazje poużywać. Czy się mylę..?
            Z kolei z tym cofaniem sie w małych pomieszczeniach tez racja.. 50mm byłoby lepsze.
            No mam dylemat.. (ale za to jaki fajny dylemat :grin: )

mrSaint .. 50/1.8 nie biorę pod uwagę, chociaż to chyba tez całkiem niezła alterantywa za tą cenę.
            .............Jakbyś mógł poprawić adres dwóch pierwszych fotek, bo się nie ładują.. a jestem bardzo ciekaw. Thx :-)
            Ostatnio edytowany przez jazzY; 3080.

Komentarz

• mrSaint
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 48

Ponizej masz 2 foty z zestawu 20d +85/1.8, moje ulubione szklo, niestety wymaga "miejsca"

http://imageshack.us][IMG]http://img159.imageshack.us/img159/943/img14937nu.jpg
              http://imageshack.us][IMG]http://img164.imageshack.us/img164/9104/img16814ut.jpg

Nie mam nic w tej chwili z 50/1.4, mam ten obiektyw ale faworyzuje 85-tke

Jezeli robisz duzo w plenerze to nie kupuj 50/1.8 poniewaz daje brzydkie "obwarzanki" w miejscach zrodel swiatla, jak dla mnie malo plastyczne

http://imageshack.us][IMG]http://img114.imageshack.us/img114/6143/img6660male1rp.jpg

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Mam obydwa i obydwu używam z 30D. 85 1.8 jest pod każdym względem lepszy od 50 1.4
                - szybszy i precyzyjniejszy AF
                - wewnętrzne ogniskowanie
                - ładniejszy bokeh
                - 85 na f/1.8 jest ostrzejszy niż 50 na f/1.8 i ma wyraźnie mniejszą CA.
                - 50 1.4 robi charakterystyczną "mgiełkę" na f/1.4 i f/1.8
                - 50tka bardzo łatwo łapie odblaski

Te wymagania odległości przy 85 są trochę przesadzone, przy ciasniejszych kadrach twarz robi się z jednego metra. Problem się zaczyna gdy chcemy zrobić całą sylwetkę, wtedy potrzeba z 6-7 metrów miejsca.
                Ciasne kadry twarzy z 50mm mają w widoczny sposób przerysowane nosy.

Dziwi mnie czemu różnica w cenie tych obiektywów jest tak niewielka, 85 1.8 to prawie półka wyżej od 50 1.4
                Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                Digart

Komentarz

• iczek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 711

85/1,8 zdecydowanie blisko mu do rewelacyjnego 85/1,4 Nikkora, ktory jest cudem techniki. 50/1,4 zdecydowanie popieram, ze swiatlo 1.4 jest fajne, ale w reportaxu, bo ta mgielka tutaj wspomniana jest faktem. Polecam 85mm wiec.
                  FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                  Ptaki
                  Portrety
                  Pejzaż

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Generalnie ja bym na 100% bral 85/1.8. Bedzie to idealne szklo w plener.

Natomiast do studia 50/1.8 - w takich warunkach szklo to traci kilka powaznych wad jakie ma w terenie. Po pierwsze najczesciej nie pojawi sie ten paskudny kwadratowy bokeh i szklo nie musi pracowac pod swiatlo bo sobie z tym kiepsko radzi. Plusem jest bardzo dobra cena i bardzo podobna jakosc zdjec (ostrosc/kontrast) do 50/1.4
                    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• ans
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 35

Na Twoim miejscu wziąlbym 85 + 50 f/1.8
                      Ewentualnie szukac 50 f/1.4 na m42.

85 f/1.8 (uzywam z 30D) to świetne szkło i moge Ci je zdecydowanie polecić

Komentarz

• gzak
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 239

Potwierdzam, że 85-tka 1.8 jest wspaniała. Po zakupie mojej, stała się moim ulubionym szkłem, nie tylko do portretów. Wszystkie moje pozostałe obiektywy stały się nagle jakieś takie nieostre, ciemne i w ogóle niedorobione...
                        To szkło wspaniale sprawuje się przy ciaśniejszych portretach. Tu przykład jaki daje bokeh:

Co do 50 1.4 na razie nie mogę się wypowiedziec, ale już niedługo...
                        Grzechu
                        http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
                        Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• jazzY
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 116

Jak zwykle przegrywamy z Niemcami w ostatnich minutach.. ech, szkoda gadać ??: Perspektywa nowego szkła poprawia mi jednak humor :-)

Widzę, ze chyba jednak 85tka wzbudza pozytywniejsze odczucia, a niektórzy darzą ją nawet swoistym uczuciem.. Ha, to cos znaczy, jesli z przedmiotem związujemy się uczuciowo.. To musi być naprawde dobre szkło!

Proszę o kolejne opinie i moze więcej sampli z 50tki i 85tki.. w końcu zdjęcia, to jest to, co decyduje o wyborze... Dzięki wszystkim. Powoli mi się rozjaśnia :-P

Komentarz

• ans
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 35

Chcesz sampli, to prosze ;-)

Większość robiona na f2.0 albo f1.8

Komentarz

• ans
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 35