View Full Version : moj pokoj-moja twierdza-moje studio - jakie sciany i tla?

beachcomber
10-04-2006, 15:19
witam wszystkich!
podczas ostatniej imprezy zrodzil sie pewien pomysl, mianowicie aby zalozyc mini studio w moim pokoju,jako, ze to mieszkanie studenckie to tak po kosztach :) przeznaczanie: fotografia portretowa
obadalem ponizsze watki, ale nie znalazlem tam odpowiedzi:

http://canon-board.info/showthread.php?t=6476
http://canon-board.info/showthread.php?t=5034
http://canon-board.info/showthread.php?t=1807

pytania sa dwa:

1. tlo - zalezy mi glownie na tlach jednolitych, myslalem o czyms takim:
http://www.allegro.pl/item97410501_tlo_fotograficzne_18_kolorow_najtanie j_.html
czy ktos ma praktyczne doswiadczenie z takimi tlami? w sumie to typowe rolety, zastanawiam sie gdzies nie mozna dostac czegos troche szerszego...

2. kolor scian - obecnie mam kolor rozowo-filetowy (tylko bez komentarza, tak bylo jak sie wprowadzilem :-? ) najlepszy bylby czarny, ale ze mieszkam w tym pokoju na codzien, to nie chce sobie robic z sypialni pokoju przesluchan:neutral: bialy odpada ze wzgledu na odbicie swiatla, tak wiec pozostaje tylko szary - pytanie jak ciemny? lekka szarosc czy cos jak najblizej czarnego? bede wdzieczny za uwagi praktykow...

no i to w sumie tyle- przestrzen w pokoju po szybkiej adaptacji to jakies 3x5m, troche to malo, ale na poczatek powinno wystarczyc, swiatlo dzienne da sie latwo wyelimnowac. do oswietlania mam 430+580, w planach jeszcze jedna albo dwie 420ex. w sumie bede wedzieczny za kazde rady dt projektowania i trikow w takim studiu.
ps: michaela freemana juz przeczytalem :-) w sumie czesciowo co do kolorow scian mnie juz wyedukowal

onda
10-04-2006, 19:40
jesli to ma byc pod portret studio to calkiem niezlym rozwiazaniem na tło jest wluknina ogrodnicza kosztuje 2,90 za metr biezacy a ma szerokosci 1,60 m wystepuje w kolorze czarnym i bialym mam taka robilem testy i jest calkiem niezla(odpowiednie ustawienie lamp i piekna czern wychodzi) jest to chyba najtansza opcja moze nie najlepsza ale najtansza

Jac
11-04-2006, 11:23
onda w sumie ciekawy pomysl (ta wloknine mozna kupic taniej nie wiem czy czarna) ale tak mi przyszlo do glowy...ze:

wiercisz w rogach i po srodku scian przy suficie lub w suficie dziury, w dziury wkladamy haczyki na ktore to haczyki na czas zdjec zaczepaimy czarny material
zalety:
- sciany moga byc nadal rozowe :D ;-)
- haczyki pod sufitem sa prawie niewidoczne
- mozna latwo zmieniac kolory w studiu za pomoca inncyh materialow
wady:
- klopotliwa instalacja (drabina/stolek), tym bardziej jesli czesto bedziesz to robil
- przechowywanie materialu - bedzie kilka m^2 ;-)
- moze wyjsc drozej niz pomalowanie na nowo

itd

beachcomber
11-04-2006, 11:48
przemysle to opcje, ale chyba zostane przy malowaniu - musze tylko zadzwonic jeszcze do wlascicieli i wytlumaczyc im dlaczego gustowna czern (zrezygnowalem z szarego) bedzie lepsza niz lila roz :twisted:
eeech, byle bym tylko nie zwariowal od tej czerni - taki maly pokoj przesluchan, zamiast lampy w oczy, bedzie parasolka w oczy :)

KuchateK
11-04-2006, 14:57
Pomiedzy haczykami mozna tez rozciagnac sznurek/drut i zrobic sobie zaslonki (np. z tej agrowlukniny). Wtedy zmiana z bialego na czarne to szybka i przyjemna sprawa. A po zsunieciu zaslon do rogow pomieszczenia nie ma duzych problemow z przechowywaniem materialu.

shaqi
30-06-2006, 07:08
mozna sobie zrobic system zawieszenia teł.
Albo kupujemy czesci do rolety albo idziemy do sklepu instalacji CO i wodnych i kupujemy rurkę 1calową na którą nawijamy tło.
Wszystko gotowe do pracy w kilka minut.

Zielony
30-06-2006, 07:52
...byle bym tylko nie zwariowal od tej czerni - taki maly pokoj przesluchan, zamiast lampy w oczy, bedzie parasolka w oczy :)

Kurde, ale czemu czerń?
Kobiety przestraszysz i nie będą chciały przychodzić na zdjęcia ;)
Na 20% szarość sobie pomaluj - wyjdzie bardzo dobrze. Kup farbę białą emulsyjną (np.Cieszynka) i pomieszaj z czarną emulsyjną w proporcjach 5:1. Tzn na 5 litrów białej daj 1 litr czarnej.
Ściany wyjdą fajnie matowe.
Być może uda Ci się to przykryć jedną warstwą, ale dwie były by lepsze.
Sam zobaczysz jak farba wyschnie - to zdecydujesz czy malujesz jeszcze raz czy jest spoko.
Aha, no i oczywiście cały pokój razem z sufitem - więc trochę malowania będzie ;) :-o

A jeśli chodzi o tła (jeśli wchodzisz w temat rolet) to zwróć uwagę, żeby nie odbijały światła!
Rolety w firmie roletowej dostaniesz najprawdopodobniej na jaką szerokość tam będziesz chciał - oczywiście w granicach rozsądku ;)

thorin
30-06-2006, 08:19
Zgadzam sie z Zielonym, szary jest o tyle bardziej uzyteczny, ze kiedy bedziesz chcial uzyskac jakikolwiek kolor tla, to z szarym zrobisz to bez problemu, bialy ? wiecej swiatla na tlo i przepalisz, czarny ? swiatlo bardziej kontrastowe, modelka dalej od sciany, przyslona bardziej domknieta i jest gicior ;) ze juz o barwach chromatycznych nie wspomne, poza tym w pokoju o szarosci 18% lub 20 % mozesz bez problemu ustawiac na scianie balans bieli aparatu.

pozdrawiam
krzysiek

minek
30-06-2006, 09:17
Malowanie ścian studia na czarno nie jest po to, by służyly jako tło, tylko żeby światło po pomieszczeniu nie latało jak oszalałe, tylko po wyjściu z lampy zabiło się o napotkaną ścianę. Łatwiej tak jest kontrolować każde oświetlenie.
Tła są osobno.

Zielony
30-06-2006, 09:52
Róbcie z resztą jak chcecie ;) Wiadomo, że szarość może być 20%. Najprościej to wymieszać samemu. Tak jak mówiłem 5:1 - teoretycznie oczywiście. To zależy też jak czarna jest czarna farba ;)
Żeby mieć 18% to już chyba do mieszalni trzeba iść. Pozatym dwie porządne warstwy by trzabyło położyć żeby totalnie przykryć kolor backgroundowy.
Nie warto chyba se tym ~5% zawracać głowy.
Myśmy teraz malowali studio Eoser'a i wyszło gitez.
A backgroundowy kolor był oczojebnie żółty :mrgreen:
Parapetówa soon :grin:

TIPS: Pamiętaj żeby wystarczająco dużo farby namieszać! Jak Ci zabraknie to za *huja już nie namieszasz takiego samego odcienia!

beachcomber
30-06-2006, 09:54
dokladnie minek - dlatego wybralem czern. tym bardziej, ze pokoj nie jest ogromny, tak wiec nie moge modelki ustawic bardzo daleko od sciany. mojego "studia" w sumie nie mialem jeszcze okazji dokladnie przetestowac - zwalilo mi sie mase rzeczy na glowe i po prostu nie bylo czasu.... rolety zamowilem, szerokosc 2 metry. jednak brakuje im troche do prawdziwych papierowych tel. przy lekkim poruszeniu robia sie na nich faldy, ktore niestety widac na zdjeciach - ale to od poczatku byla inicjatywa "po kosztach"

Zielony
30-06-2006, 10:11
dokladnie minek - dlatego wybralem czern.

No i dobrze! Będziesz miał czarny zafarb! :lol: ;)

beachcomber
30-06-2006, 12:35
No i dobrze! Będziesz miał czarny zafarb! :lol: ;)
wiem, ale to i tak lepszy niz bialy zafarb, a nie daj boze szary...;-) :lol:

Jerry99
02-07-2006, 20:55
Już wiem jak będzie wyglądał jeden z moich pokoi - jak już zbudują... ;)

Zielony
02-07-2006, 20:59
Już wiem jak będzie wyglądał jeden z moich pokoi - jak już zbudują... ;)

Pewnie, że szary co nie? ;-)

Jerry99
02-07-2006, 21:03
A jak! Ciekawe co powiedzą budowlańcy/malarze jak im powiem "Panowie, ale to ma być 18% szarości!" :)

Zielony
02-07-2006, 21:08
Ciekawe co powiedzą budowlańcy/malarze...

Ja bym raczej był ciekaw co powie żona :mrgreen:

Jerry99
02-07-2006, 21:09
Żona już swoje powiedziała... a raczej pokazała gest uwzględniający dłoń i czoło... ;)

shaqi
09-07-2006, 22:13
Malowanie ścian studia na czarno nie jest po to, by służyly jako tło, tylko żeby światło po pomieszczeniu nie latało jak oszalałe, tylko po wyjściu z lampy zabiło się o napotkaną ścianę. Łatwiej tak jest kontrolować każde oświetlenie.
Tła są osobno.
zgadzam sie z tym wywodem
sam moze nie mam czerni ale maksymalnie szary kolor okna zaslonie mam ciemno jak w d....
:mrgreen:
sprawdza sie

minek
09-07-2006, 23:26
zgadzam sie z tym wywodem
sam moze nie mam czerni ale maksymalnie szary kolor okna zaslonie mam ciemno jak w d....
:mrgreen:
sprawdza sie

Ciemno będziesz miał jak uszczelnisz również biały pokój. Chodzi o to, żebyś miał (prawie) ciemno jak zapalisz lampę - spot, skierowany na ścianę (od modeli / przedmiotów już się będzie odbijać)
(znaczy żeby sprecyzować - chodzi o sam test ciemności, nie ciemność dla zdjęć - bo po co fotografować czarną ścianę zamiast czegoś fajniejszego?)

shaqi
12-07-2006, 11:03
zgadzam sie z ostatnia wypowiedziom
i tak też zrobiłem w swoim mini studio

David
27-11-2006, 12:37
A w takim czarnym pokoju będzie dzałać fotocela? Ktoś sprawdzał?

beachcomber
27-11-2006, 12:51
mi dzialala - ale z tamtego mieszkania juz sie wyprowadzilem - czasy studenckie sa srednio stabilne :)