350D + oświetlenie studyjne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

350D + oświetlenie studyjne

Witam,

zastanawiam się nad złożeniem jakiegoś mini studia do zdjęć. Chciałbym zakupić oświetlenie typu:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70300427

I tutaj pojawia się problem. Ponieważ 350d nie ma jakotakiego wyjścia na zewnętrzną lampę, są 2 rozwiazania:

1. Oświetlenie poprzez kabel synchro na gorącej stopce
    2. Wyzwalanie lamp błyskiem lampy z aparatu.

Mam pytanie co do pierwszego sposobu. Widziałem na allegro taki przewód, zastanawiają mnie jednak 2 rzeczy:
    1. Czy zakładając na stopke kostke z kablem mogę na tą kostkę załozyc speedlite'a ?
    2. Jak rozdzielić sygnał na 2 zestawy oświetleniowe?

Dzięki za odpowiedź, w temacie oświetlenia studyjnego jestem całkiem zielony >> <<
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
  • adamek
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2265

Takie żarówki to mozna sobie moim zdainem kompletnie odpuścić.
    Jak pracuję w studiu, to czasem 500ws jest za mało...
    A sądze, że 250 to absolutne minimum do fotografowania.

A co do wyzwalania - ja wyzwalam 33v przez kostkę nakładaną na stopke - produkcji rowi (hamy zgubiłem :/)
    I wszystko gra. a większość lamp jest i tak wyposażona w fotocelę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Komentarz

• ripek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1486

Aha czyli wystarczy ze blysne lekko lampą główną z aparatu i fotocele to wyłapią?

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Fotocele wyłapią nawet podczerwień - zanim kupiłem radiwyzwalacz używałem ruskiej lampki przysłoniętej foliami czerwoną zieloną i niebieską . Błysku z lampki nie było widać, a lampy główne się wyzwalały . pozdrowionka

Komentarz

• krzypol
          Bywalec
          • 2005
          • 174

RIPEK sprawdź, czy ta fotocela reaguje na drugi błysk, bo 350-tka wysyła z lampy przedbłysk pomiarowy

Komentarz

• krzypol
            Bywalec
            • 2005
            • 174

Mam pytanie co do pierwszego sposobu. Widziałem na allegro taki przewód, zastanawiają mnie jednak 2 rzeczy:
            1. Czy zakładając na stopke kostke z kablem mogę na tą kostkę załozyc speedlite'a ?

Komentarz

• krzypol
              Bywalec
              • 2005
              • 174

Na to pytanie odpowiadam że nie ma takiej możliwości

Komentarz

• ripek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1486

W razie czego moge wyzwalac speedlitem Dzieki za info ...

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Do tego zestawu mozesz stosowac jeszcze wyzwalacz na podczerwien albo radiowy.

Mozna miec i lampe i przewod... Widzialem kostki pozwalajace wyprowadzic przewod na bok i nadal korzystac z lampy. Choc nie zawsze do konca to ma sens

Generalnie stosowanie lampy na body jest klopotliwe. Stosujac kostke pod lampe tracisz wszelaka automatyke z puszki i zostaje Ci najczesciej pelna moc (chyba ze masz dobra lampe z manualem ). Jesli zachowasz automatyke stosujac fotocele to dodzie dzika jazda z przedblyskami i problem kontroli swiatla ze strony aparatu.

Rozdzielanie "sygnalu" na poszczegolne lampy nie jest konieczne. Najczesciej odpala sie jedna przewodem/wyzwalaczem a cala reszta ustawiona dookola pracuje na wbudowanych fotocelach. Chyba ze ktos ma komplet wyzwalaczy radiowych.
                  ...

Komentarz

• kwiatas
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 154

Witam,
                    Mam taki zestaw i.... wlasnie sprzedaje Tak jak napisal Kuchatek przy odpalniu lamp wbudowanym bylyskiem dzika jazda poniewaz 350D strzela 2 blyski a fotocela reaguje na pierwszy blysk. Przy wyzwalaniu dodatkowa lapma dochodzi dodatkowe zrodlo swiatla co w moim przypadku bylo dodatkowym problem.Najlepszym rozwiazaniem jest wyzalanie ich za pomoca kabla lub radia. Co do kabla spraw sobie kabel ze sprezynka bo latwo na taki kabel nadepnac podczas focenia i wtedy szybko caly zestawl leci z rak. Jesli chodzi o caly zestaw to moza po kilku probach opanowac blyski ale jednyna mozliwosc reagulacji swiatla to albo przeslona albo odleglosc od modela. Moje studio jest dosc male ok 20M2 i przy 1/200 przeslona okolo 5.6 lub wiecej co czasami przeskadza.Milej zabawy
                    http://pepershots.wordpress.com/

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

Ja tylko przypominam, że przy pracy w studiu nie ma znaczenia czas.
                      Zakładając oczywiście, że studio jest dorbze wyczernione.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• kwiatas
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 154

Zamieszczone przez adamek
                        Ja tylko przypominam, że przy pracy w studiu nie ma znaczenia czas.
                        Zakładając oczywiście, że studio jest dorbze wyczernione.
                        mozesz troche rozwinac temat? Moj pokoj bo ciezko to nawac studiem nie jest calkowicie zaczerniony zaslonilem okna bialy przesciaradlem i oczywscie cos niecos przeswituje

Komentarz

• esenpe
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 173

Te lampy z allegro co pokazales sa chyba na 220V a 350D przez stopke moze przepuscic tylko 6V jezeli sie dobrze orientuje.

Komentarz

• ripek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1486

huh ?

Ale te lampy podlaczane są do gniazdka sieciowego 230V Tylko wyzwalanie jest przez kabel od stopki.

Czyli mam rozumieć że najlepsza metoda to poprzez kabel na stopce sygnal idzie do jednego zestawu oświetleniowego, a kolejne odpalają się reagując na błysk pierwszego zestawu ?

Komentarz

• kwiatas
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 154

Zamieszczone przez ripek
                              Czyli mam rozumieć że najlepsza metoda to poprzez kabel na stopce sygnal idzie do jednego zestawu oświetleniowego, a kolejne odpalają się reagując na błysk pierwszego zestawu ?
                              Dokladnie tak "inicjacja" z aparatu po przez kabel do jednego blysku, drugi odpala sie porzez foto cele. Ale jedna mala uwaga znajoma kupila taki zestaw na allegro i kalel (nie wiem alkurat jaki kabel i od jakiego sprzedawcy ) ale po podlaczeniu kopie ja prad nie 220V ale jakis mniejszy mowi ze czuje jak trzyma aparat kazalem jej to wymienic bo moze sie to skonczyc awaria aparatu . jak ktos wczesniej napisal trzeba uwazac na napiecie bo na stopce jest 9V

Komentarz

Pracuję...