Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Czyszczenie obiektywu - kto, gdzie?

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie Czyszczenie obiektywu - kto, gdzie?

Witam
    Czy na forum znajdzie się ktoś kto podejmie się zaserwisowania szkła: Isco-Gottingen Westron 35mm f2.8. Generalnie coś mi się rozłazi troszkę ale przy okazji można by rozebrać, przeczyścić, przemyć, dać nowe smary i złożyć do kupy.
    Ewentualnie namiar na kogoś. Jestem z Lublina, ale na Hryniewieckiego coś im się ostatnio nie chce.
    Oczywiście szukam kogoś kto się zna, a nie uczy.

Domyślnie Odp: Czyszczenie obiektywu - kto, gdzie?

Wyślij do CSFOT w Poznaniu. csfot - centrum serwisowo fotograficzne

Bywalec Awatar zbirr

trochę drogo. za "czyszczenie obiektywu-od 80-150" wołają. Z moim szczęściem to 150, + wymiana smarów i robi się nieopłacalne. Koniec końców może i poślę bo sentyment do szkła jest ale wolałbym coś taniej.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zbirr Zobacz posta
    trochę drogo. za "czyszczenie obiektywu-od 80-150" wołają. Z moim szczęściem to 150, + wymiana smarów i robi się nieopłacalne. Koniec końców może i poślę bo sentyment do szkła jest ale wolałbym coś taniej.
    za 10 lat z rozrzewniem bedziesz wspominal jakie to kiedys tanie bylo czyszczenie tego obiektywu , gdyz kosztowalo tylko 150 zlotych.

U lekarza 150zł przepisanie (kliknięcie drukuj) recepty z przed miesiąca, czyszczenie obiektywu w tej cenie jest tanie.

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Jak chcesz wysyłać to Do Serwisu24.pl

Serwis sprzętu FOTO Rybnik - SERIWS FOTO 24

cennik bardzo konkurencyjny.

Bywalec Awatar zbirr

Z rozkrzewieniem wspominał...? Tanio? Eeee chyba nie. Rozumiem zapłacić tyle za szkło wybitnie rzadkie typu np Helios 40-2. Ale 150 za czyszczenie, + wymiana smarów + poskręcanie do kupy bo coś się poluzowało to wyjdzie 250zł - i co, jest tanio? A obiektyw kosztował powiedzmy 100zł. Za 350zł mam już powiedzmy SMC Taka 35mm.
    Napiszę do Rybnika, zobaczymy co odpiszą.
    pozdr.

Uzależniony

Nie rozkrecalem nigdy tego szkla, ale bywaja takie kwiatki, ktorych i za 1000 pln-ow bym nie ruszyl. Nie mowie, ze ten jest taki, bo sprawia wrazenie w miare przyjaznego , ale ceny napraw ( i czyszczenia) obiektywow nie sa czynnosciami tanimi i jak chce sie miec dobrze zrobione, to albo samemu, albo uzgadniac "prawa i obowiazki" przed robota , razem obiektyw przetestowac (na miejscu w serwisie) i dokladnie opisac stan przed naprawa. I na koniec - niestety, nie wszystkie zanieczyszczenia da sie usunac ( w miare tanio i ogolnie dostepnymi metodami) i nie wszystkie uszkodzenia mechaniczne da sie bez czesci zamiennych usunac. Roznie bywa, a w przypadku serwisantow , ktorzy podejmuja sie naprawy nieznanego obiektywu,- podejmuja spore ryzyko, ktore nie zawsze sie oplaca (czytaj - przewaznie sie nie oplaca).

Bywalec Awatar zbirr

Pragnę donieść że coś się zmieniło na Hryniewieckiego oczywiście, i już się im chce, pewnie zależy od ilości zleceń/roboty. Pan z serwisu, chyba właściciel, obejrzał ISCO i za wymianę smarów i poskładanie do kupy wycenił na 50-60zł. Więc szkło zostało. Zakupiłem też sonnara MC 135, jak doszedł niestety okazało się że nie wszystko w porządku ze szkiełkiem więc z nim też się tam udałem. Za wymianę smarów na ślimaku, czyszczenie listków przysłony (chyba standard u Zeissa), i odgrzybianie (trochę jest niestety) 110-120zł. Gdyby serwisant był pazerny to by powiedział by zostawić, a tu uczciwie powiedział: oddać, nie bawić się w naprawy bo nie warto, szukać innego.
    Jestem zaskoczony, Miło, sympatycznie i uczciwie. Wydaje mi się też że ceny bardzo atrakcyjne, a i zakład znany. Może to wina tego że pierwszy raz miałem do czynienia z tym Panem, chyba właściciel. Wcześniej jak byłem to zawsze trafiałem na jakichś innych i wiecznie z byle gówna problem robili. Mam nadzieję że opinię będę mial taką samą jak odbiorę szkło.
    aha, nie mam nic wspólnego z tym zakładem, nie mam żadnych korzyści, udziałów itd. Nie jest to reklama ale kilka spostrzeżeń.
    Aaa bym zapomniał. Byłem dziś, odbiór 22 czyli tydzień.

Dopiero zaczyna

Hej
    Podepnę się pod temat, aby nie powielać wątków

Mam lekko zakurzony obiektyw Canona 17-55 f/2.8 i teraz pytanie czy lepiej jest oddać do serwisu np. Żytnia w Warszawie, czy jest to nieskomplikowana "operacja" i mogę dokonać tego samemu bez najmniejszego problemu, że coś pójdzie nie tak..
    Jeśli Żytnia to jaki jest mniej więcej koszt takiego czyszczenia.. ?
    Dzięki za info.

Pozdrawiam
    Jacek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów