Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Hiperfokalna w praktyce...?

Domyślnie Hiperfokalna w praktyce...?

Witam
    mam nastepujace pytanie, moze ktorys ze znawcow mi pomoze...
    czy istnieje mozliwosc wyznaczenia hiperfokalnej np dla canonowskieko kita 18-55 bez dokonywania skomplikowanych obliczen?
    duzo czytalem na ten temat ale odpowiedzi nie znalazlem
    po drugie czy w ogole jest sens ''meczyc sie'' z tym? czy nie lepiej nastawic ostrosc na mniej wiecej 1/3 glebokosci sceny i po bolu.
    czy w ogole jest sens ustawiac ostrosc na hiperfokalna, bo przeciez jesli przy hmm np f22 nastawimy ostrosc na najmniejsza odleglosc ostrzenia to i tak na zdjeciu wszysto od naszej najmniejszej odleglosci ostrzenia az po ostatni plan bedzie ostre jak zyleta. ( f22 tak wiem dyfrakcja ale cos za cos)
    ciekawy jestem jak radzicie sobie z tym zagadnienie.
    pzdr

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: fiperfokalna w praktyce...?

było już tyle tematów o hiperfokalnej. weź przejrzyj forum.

Cytat Zamieszczone przez magat Zobacz posta
    Witam
    hmm np f22 nastawimy ostrosc na najmniejsza odleglosc ostrzenia to i tak na zdjeciu wszysto od naszej najmniejszej odleglosci ostrzenia az po ostatni plan bedzie ostre jak zyleta.
    pzdr
    eee nie?
    ebe ebe

Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez magat Zobacz posta
    Witam
    mam nastepujace pytanie, moze ktorys ze znawcow mi pomoze...
    czy istnieje mozliwosc wyznaczenia hiperfokalnej np dla canonowskieko kita 18-55 bez dokonywania skomplikowanych obliczen?
    duzo czytalem na ten temat ale odpowiedzi nie znalazlem
    po drugie czy w ogole jest sens ''meczyc sie'' z tym? czy nie lepiej nastawic ostrosc na mniej wiecej 1/3 glebokosci sceny i po bolu.
    czy w ogole jest sens ustawiac ostrosc na hiperfokalna, bo przeciez jesli przy hmm np f22 nastawimy ostrosc na najmniejsza odleglosc ostrzenia to i tak na zdjeciu wszysto od naszej najmniejszej odleglosci ostrzenia az po ostatni plan bedzie ostre jak zyleta. ( f22 tak wiem dyfrakcja ale cos za cos)
    ciekawy jestem jak radzicie sobie z tym zagadnienie.
    pzdr
    Na początek używaj kalkulatora (jeśli masz telefon z androidem to np. "DoF Calc"), po jakimś czasie zapamiętasz hiperfokalne dla ustawień, których często używasz. Dla f22 i ogniskowej 55mm hiperfokalna to trochę ponad 7m, także nie można tak upraszczać bo to nie działa. Poza tym przy f22 niewiele obiektywów zmiennoogniskowych da Ci zdjęcie "ostre jak żyleta". W Twoim przypadku (kit 18-55) najlepiej trzymać się przysłon od f5.6 do f11. f22 używaj tylko jak musisz bo da mniej ostry obraz dla każdej ogniskowej. Proponuję zapoznać się ze specyfikacją obiektywu, który używasz - Test Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II. Informacje o ostrości znajdziesz w pkt.4, wykres pokazuje dla jakiej kombinacji przysłona/ogniskowa rozdzielczość zdjęcia będzie najlepsza.
    Jak ja sobie z tym radzę? Jeśli mam dużo czasu na zrobienie zdjęcia to używam kalkulatora, jeśli nie to robię na czuja. Raz się uda, raz się nie uda. Im więcej będziesz pstrykał i myślał tym częściej będzie się udawało. Staram się korzystać z ustawień przy których mój obiektyw sprawuje się najlepiej, pozostałych używam tylko jak nie mam innego wyjścia.

Pełne uzależnienie

A kit ma jakąś skalę odległości? da się na niej ustawić 7m (przykładowe z poprzedniego posta)? a da się ustawić 6.5 metra? a da się ustawić 6.15 metra?
    o przysłonie 22 na początek zapomnij, o ustawianiu 22 mogą pisać tylko takie tuzy jak peterson w swoich książkach.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

^^ Z hiperfokalną nie ma takiej apteki. W obiektywach bez skali odległości można po prostu wyostrzyć automatycznie na obiekt odległy o pożądany dystans.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Tylko" na oko", kit nie ma podziałki metrycznej.

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

magat - ściągnij sobie tabelkę z wartościami hiperfokalnej dla różnych ogniskowych. Na stronach wydawnictwa Galaktyka jest coś takiego:

TABELE ODLEGŁOŚĆI HIPERFOKALNYCH

Wydrukuj, wsadź do torby z aparatem i korzystaj. Z czasem najczęściej używane zapamiętasz.

Oczywiście wybór punktu ostrzenia w obiektywach bez skali odległości odbywa się na czuja...

Coś już napisał

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

A-dep NIE USTAWIA na odległość hiperfokalną. I nie ma go w nowszych canonach...

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

W moim aparacie jest a-dep. Sprawdza się wyśmienicie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów