Witam
Może nie będę się wielce rozpisywał, jestem już kilko letnim amatorskim amatorem ale zakupiłem sobie w końcu porządne body Canon 7D i szkło na początek 50mm f/1.8 i jest ok ale...
Nie wymagam wielePotrzebuję jakiś jeden porządny obiektyw do wszystkiego ( wiem nie istnieje taki ) nie bez żartów. Moje fotografię opierają się od tego czasu głównie na temat motoryzacji jestem fanem i po prostu lubię fotografować w większości swoje auta, po prostu przychodzi sobota myję auto woskuję biorę aparat jadę w ciekawe miejsce i się denerwuję bo mi nić ładnego nie wychodzi. Teraz tknęło mnie też do pobudzenia wodzy fantazji i poczucie się nie tylko ojcem a też pro fotografem i większość czasu spędzam wieczorami na fotografowaniu mojej małej księżniczki jak sobie śpi.
I ostatnią sprawą obiektywu którego szukam już raczej z jakimś jasnym światłem ( 2.8 hmmm ?) jest ogólnie że bym mógł fotografować, Auta, Moje dziecko ( teraz nie ruchome w przyszłości biegające)i wyjazdy jakieś góry plenery czy imprezy rodzinne lub jakieś okolicznościowe imprezy motoryzacyjne.
Teraz kwestia w 50mm 1.8 brakuje mi troszkę po pierwsze WIEDZY I PRAKTYKI ( tak mi się szczerzę wydaję że po prostu nie mam takiego doświadczenia za dużo na oglądałem się zdjęć z gazet itd takich pro i coś nie wychodzi i się zniechęcam tym bardziej że -5 albo +30 stopni na powietrzu np i co raz bardziej człowiek zły)
- Zdjęcia autka interesują mnie bardzo nocne zdjęcia (normalne w dzień też) i tak rozstawiam statyw ( velbon dv-6000 myślę że dla mnie starczy) co mnie drażni odbijają mi się światła na lakierze od latarni to jedno drugie jak staram się robić wieczorem gdy się ściemnia za nim sobie poustawiam i obejdę całe auto na około i : ISO 100 przysłona 1.8 i czas sobie zmieniam to wychodzą mi różne zdjęcia jednak jedno za ciemne jedno za jasne do zdjęć poprzednich które robiłem parę minut wcześniej i ogólnie nie mogę skleić kompletu zdjęć całego auta o tej samej jasności. I ogólnie ustawianie statywu tak blisko auta że by się zmieściło w całym kadrze żeby uzyskać co dla mnie jest najważniejsze ROZMYTE TŁO a tak jednak na jakimś zmiennoogniskowym obiektywie chyba było mi by wygodniej?
Jedno pytanie co do zrobienia zdjęcia jak ustawiać AF czy punktowo czy bardziej skupić się na całym obiekcie, jak lepiej wyjdzie. I jak w 7d wyłączyć tą stabilizacje obrazu co wszyscy mówią że na długie czasy i zdj na statywie, to zrobić stabilizacje OFF.
-Teraz zdjęcia Dziecka mojego w łóżeczku np. pokój jest dość mały jest w nim nie zbyt dobre światło jak to w pokoju w nocy tylko lampka za tv żeby dziecka nie razić. Rozstawienie statywu w pokoju i 50mm stwarza lekkie problemy żeby coś dobrego wykadrować.
- Imprezy rodzinne i inne okoliczności plenerowe jak jakiś krajobraz góry czy jezioro czy jakaś promenada w nocy. Czyli ogólnie do tego szerszy kąt bo 50mm nie zawsze się też na da, na dane zdjęcie.
Więc proszę doradzić mi mniej więcej jakie szkło mnie zadowoli jeśli chodzi o moje użytkowanie. Wiem że do końca jeden obiektyw nie spełni moich wszystkich oczekiwać na wszystkie okazję które chcę fotografować, ale proszę brać na uwagę że jestem amatorem i nie potrzebuję nie wiadomo też czego że do każdej sytuacji osobny jakiś super obiektyw.
Czyli potrzebował bym :
-Rozmycie tła
-Szerszy kont
-albo więcej praktyki i doświadczenia nie wspomnę o wiedzy, i wystarczy mi moja 50-tka![]()
Proszę o wyrozumiałość dla laika i o pomoc !!! ps. wieczorem wrzucę z dwa niby dla mnie najlepsze zdjęcia jedno autka jedno mojej małej i powiecie co źle robię.
Pozdrawiam I Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi !!!