Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: canon 550d AF brak sygnalu potwierdzenia ostrosci

Domyślnie canon 550d AF brak sygnalu potwierdzenia ostrosci

Bardzo proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem.

W canonie 550d autofocus przestał dawać potwierdzenie ostrości (ten krótki dźwięk). Czerwony punkcik miga, aparat mieli i teoretycznie łapie ostrość (choć się na niej nie zatrzymuje i dalej mieli), brak jest tego sygnału potwierdzajacego ostrość po wciśnięciu spustu do połowy. W live view nie ma tego problemu. Sprawdzałam na dwóch obiektywach i w obu jest to samo, więc wina jest raczej body. Przy manualnym ostrzeniu, sygnał potwierdzenia ostrości jest, więc chyba coś się popsuło w automatyce.
    Jeżeli ktoś miał podobny problem albo wie co to może być to bardzo proszę o pomoc.

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: canon 550d AF brak sygnalu potwierdzenia ostrosci

masz włączone menu-sygnał "bip"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Sprawdź na innych punktach oraz automatycznym wyborze, czy też jest tak samo.
    Oglądnij lustro, czy nie jest brudne oraz lusterko pomocnicze, czy się otwiera. Przedmuchaj czujniki AF (dziurki w dolnej części komory lustra).
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Przywróć ustawienia fabryczne aparatu.

"masz włączone menu-sygnał "bip""

tak, mam

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Sprawdź na innych punktach oraz automatycznym wyborze, czy też jest tak samo.
    Oglądnij lustro, czy nie jest brudne oraz lusterko pomocnicze, czy się otwiera. Przedmuchaj czujniki AF (dziurki w dolnej części komory lustra).
    na innych punktach i przy automatycznym wyborze jest tak samo.
    Jesli chodzi o lustro, moim zadaniem jest czyste, a lusterko pomocnicze, chyba nie wiem do konca ktore to jeśli chodzi o przedmuchanie czujników AF, to próbowałam, boje się jednak za mocno kombinować, nie mam do tego żadnej specjalnej gruszki. Ale postaram się dziś kupić. Wydaje mi sie jednak, ze nie jest to kwestia zabrudzenia, bo aparat używay jest raczej w pomieszczeniu, trzymany w pokrowcu, nie ma za wielu kazji zeby cos sie tam moglo dostac.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez marvika Zobacz posta
    ... a lusterko pomocnicze, chyba nie wiem do konca ktore to jeśli chodzi o przedmuchanie czujników AF, to próbowałam, boje się jednak za mocno kombinować, nie mam do tego żadnej specjalnej gruszki. Ale postaram się dziś kupić. ...
    Lustro jest półprzepuszczalne. Pod nim znajduje się drugie lusterko, które kieruje światło do czujników AF. Podnieś delikatnie palcem lustro do góry i pod nim zobaczysz drugie lusterko, które się zamyka po podniesieniu lustra głównego. Gdy lustro opuszczasz to pomocnicze się otwiera. Choć jeśli na manualu działa to raczej nie to. Prędzej problem z obiektywem (taśma flex), ale piszesz, że na innym to samo, więc też odpada. Przeczyść styki obiektyw/aparat.
    Co do gruszki to pamiętaj, że te dostępne w aptece są talkowane.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

A tryb autofocusa nie jest przypadkiem AI Servo?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez marvika Zobacz posta
    Bardzo proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem.
    W canonie 550d autofocus przestał dawać potwierdzenie ostrości (ten krótki dźwięk). Czerwony punkcik miga, aparat mieli i teoretycznie łapie ostrość (choć się na niej nie zatrzymuje i dalej mieli)
    Sprawdź obiektyw z innym aparatem, inny obiektyw na swoim aparacie - możesz nawet w sklepie, "chciałam kupić ale czy mogę zobaczyć, czy dobrze działa ... ja się jeszcze muszę zastanowić"
    Jeśli z manualnym ustawianiem jest potwierdzenie, a automat nie może znaleźć ostrości, może być coś nie tak z obiektywem (nie chciałbym źle wróżyć, ale poszukaj w google "canon 18-55 is autofocus problem").

Racja-sprawdź tryb AF i ustaw na "Single shot" jeśli masz inny.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Sprawdź obiektyw z innym aparatem, inny obiektyw na swoim aparacie - możesz nawet w sklepie, "chciałam kupić ale czy mogę zobaczyć, czy dobrze działa ... ja się jeszcze muszę zastanowić"
    Jeśli z manualnym ustawianiem jest potwierdzenie, a automat nie może znaleźć ostrości, może być coś nie tak z obiektywem (nie chciałbym źle wróżyć, ale poszukaj w google "canon 18-55 is autofocus problem").

Racja-sprawdź tryb AF i ustaw na "Single shot" jeśli masz inny.

Dzieki wszystkim za pomoc. Wstyd sie przyznac, ale faktycznie mialam ustawiony Al servo... po ustawieniu Single shot jest juz wszystko ok. Nigdy tej funkcji nie uzywalam, cos musialam przypadkiem przestawic. Widac duuuuzo sie jeszcze musze nauczyc
    Dziekuje za szybka pomoc!!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

zajrzyj kiedyś do instrukcji obsługi,naprawdę warto
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uprawnienia umieszczania postów