Witam,
Czy posiada ktoś video poradnik lub pdf jak zamienić głowicę na statywie?
496RC2
statyw ze standardową głowicą
Manfrotto COMPACT ACTION
Witam,
Czy posiada ktoś video poradnik lub pdf jak zamienić głowicę na statywie?
496RC2
statyw ze standardową głowicą
Manfrotto COMPACT ACTION
Ale jaja.
Po prostu odkręcić. Każdy statyw ma taki nagwintowany patyczek, a każda głowica ma taką nagwintowaną dziurkę. Przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Dwie poważne rady:
Musisz znaleźć, gdzie kończy się głowica i zaczyna statyw.
Czasem trzeba trochę siły i uporu, ale rób to ręką - nie używaj żadnych narzędzi.
Najpierw trzeba poluzowac trzy srubki blokujace glowice od dolu.
Na początku się pośmiałem, ale po spojrzeniu na obrazki widzę, że akurat z tym statywem ktoś niedoświadczony (czy Łukasz taki jest?) i z obawami rzeczywiście może mieć kłopot.
Tu chyba nie ma tych 3 śrubek.
dowcip z mojej stronydziękuję właśnie nie byłem pewien jak odkręcić a wolałem nie ryzykować
na tym joysticku są dwie śrubki, może odkręcę a później jak go zdejmę odkręcę kule?
Nie znam tej głowicy, ani nawet statywu - tylko tyle, co zobaczyłem na zdjęciu. Unikałbym rozkręcania głowicy. Gdy Przemek mówił o śrubkach, to miał na myśli małe wkręty w talerzyku kolumny statywu, blokujące głowicę od spodu. Ale ze zdjęcia wydaje się, że akurat w statywie Compact Action nie ma takich śrub.
Może lepiej, żeby ze szczegółami Ci poradził ktoś, kto ma ten statyw; ja mogę tylko tak ogólnie pomóc.
dziękuję![]()
Przedstawiciel Manfrotto w Polsce "zamiana nie jest możliwa. Statywy serii Action nie mają wymiennych głowic."
Wymieniłem na Manfrotto MT190XPRO3 i po problemie![]()