Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jakie obiektywy do Canon EOS 70D ?

Domyślnie Jakie obiektywy do Canon EOS 70D ?

Cześć. Chcę kupić Canona EOS 70D i dwa obiektywy stałoogniskowe do niego i nie mam pojęcia które wybrać. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć. Myślałem o 135mm i 28mm. Przeznaczyłbym w porywach nawet 4 tyś. na każdego. Macie jakieś pomysły ? Z góry dzięki.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: Jakie obiektywy do Canon EOS 70D ?

Hej.
    Canon 70D nie wymaga osobnych obiektywów, podejdą wszystkie z mocowaniem ef. Jako że masz nawet 4 tysiące na sztukę, to z 135 nie masz problemu, jest tylko jeden model - 135/2 L.
    Z 28 nic nie ma, musisz wybrać pomiędzy 24mm canona a 35mm canona lub sigmy. Nie podałeś żadnych wymagań więc tyle.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Chyba dzisiaj za dużo wina już wypiłem Jak to nic nie ma z 28? Jest bardzo fajny 28/2.8 IS.

P.S. 28/1.8 to też nie jest jakiś szajs niegodny uwagi.

Jak widać jest w czym wybierać Zastanowiłbym się jedynie nad ogniskową 135. Nada się do fotografowania sportu w ciemnej hali (jeśli f/2.0). Poza tym to dość wąsko będzie do czego innego (np. portret). Rozważyć 85 czy nawet 50.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 13-01-2015 o 15:25

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

O pardon, ceneo mi nie zafiltrowało, jest 28/2.8 is

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Kasjan Zobacz posta
    Cześć. Chcę kupić Canona EOS 70D i dwa obiektywy stałoogniskowe do niego i nie mam pojęcia które wybrać. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć. Myślałem o 135mm i 28mm. Przeznaczyłbym w porywach nawet 4 tyś. na każdego. Macie jakieś pomysły ? Z góry dzięki.
    Co chcesz focić?

Pełne uzależnienie
    Miasto

Part 2: Best performing Primes and Zooms - DxOMark

Part 2 i Part 3, Part 1 od razu do pominięcia. Wszystkie obiektywy z DxOMark Score od 20 w górę są zdecydowanie godne uwagi i powinieneś być z nich bardzo zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Nie napisałeś do czego mają być te obiektywy. Jeśli już chcesz wywalić tyle kasy na porządne stałki (co przy 70D jest trochę bez sensu) to kup sobie 35/1,4 i 85/1.8. Jak sobie kupisz FF to będą jak znalazł.

Wybaczcie że nie sprecyzowałem odrazu, 135 chciałem głównie do fotografowania ludzi, z małą głębią, a poza tym odnoszę wrażenie ze im większa ogniskowa to twarz wygląda bardziej naturalnie. i chcę coś do krajobrazów, miasta, wnętrz, stad obiektyw o małej ogniskowej. tylko nie wiem czy nie za duża rozpiętość czy nie zabraknie mi czegoś po środku. No i zalezy mi na w miarę jasnych obiektywach. Jestem amatorem... początkującym, który jeszcze nie do końca jest przekonany co ma być tematem zdjęć, ale na pewno bardziej zależy mi na jakości niż szybkim, mobilnym i niezawodnym fotografowaniu, Aptur czyli ze nie opłaca się kupować dobrych szkiełek do tego body bo poprostu dużo nie zmienią ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Do portretu kup sobie 85/1.8. Spokojnie wystarczy.
    Do miasta,krajobrazów, wnętrz kup sobie zooma. Tutaj wybór jest spory ale ja przyszłościowo kupiłbym coś co fajnie się sprawdzi także na pełnej klatce - Canon 16-35 F4 lub taniej 17-40 F4.
    Jeśli zależy tobie na świetle to masz canon 16-35 2.8.
    Jesli jeszcze szerzej to jest canon 10-22, tokina 12-24 itp. Ale to szkła tylko pod cropa.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Opłaca się kupować dobre szkła, a 70D to bardzo dobry korpus. Zestaw zaproponowany przez Aptura wydaje się optymalny do Twoich celów, przynajmniej na początek.
    Zbyt długa ogniskowa w portrecie też nie jest korzystna.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów